Sundhedsstyrelsen sætter ind mod "voldsomme og uventede" senfølger
Det er vigtigt, at vi kan hjælpe de mennesker, som plages af senfølger, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
De fleste, der har været syge med COVID-19, kan (gudskelov) vende tilbage til deres almindelige hverdag, når de er raske.
Men nogle mennesker oplever efterfølgende gener som eksempelvis åndenød, hjertebanken, smerter i muskler og led og koncentrationsbesvær.
35 procent af de patienter, der har været indlagt med COVID-19-smitte på Aarhus Universitetshospital, oplever eksempelvis stadig senfølger efter 12 uger.
Mere viden om senfølger
COVID-19 er som bekendt en ny sygdom, og derfor er det sparsomt med viden om omfanget af mulige kroniske skader og om, hvor alvorlige de enkelte følger er.
Af samme grund vil Sundhedsstyrelsen nu oprette en faglig følgegruppe, der skal samle viden om senfølger og på den måde blive klogere på, hvordan senfølgerne bedst håndteres i sundhedsvæsnet.
Følgegruppen er sammensat af fagfolk med praktisk erfaring og viden om COVID-19.
- Det er vigtigt for os at forebygge langvarige senskader efter COVID-19, og at personer med senfølger får den indsats, de har behov for. Den skal de modtage det sted, der bedst muligt kan håndtere den enkeltes behov, siger konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, i en pressemeddelelse.
Ifølge hende vil der ofte være behov for en tværfaglig indsats, hvor fx fysioterapeuter, sygeplejersker, psykologer og læger vil blive involveret.
Slemme senfølger
Flere af de mennesker, der oplever senfølger, kæmper med slemme symptomer.
- Vi oplever mange, der kan fortælle, at de har problemer med at koncentrere sig, med at huske og bliver hurtigt trætte. Der er også nogle, der oplever, at de bliver stakåndet og ikke kan gå så langt, som de kunne tidligere, sagde ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, den 27. august til TV2 ØSTJYLLAND.
Medlemmerne af den nye følgegruppe skal komme med input til et sæt nationale anbefalinger.
Anbefalingerne skal også rådgive læger og andre sundhedspersoner, der ser personerne med senfølger efter COVID-19, så de ved, hvordan senfølgerne skal udredes og håndteres.
Anbefalingerne forventes at kunne offentliggøres i slutningen af september.