Vores første (og bestemt ikke sidste) erfaringer med Facebook-grupper
Den 3. april 2018 oprettede vi vores første Facebook-gruppe. 23 dage efter var der 1000 medlemmer. Nu har over 2000 mødre joinet fællesskabet.
Og vigtigst af alt: De er aktive.
På TV2 ØSTJYLLAND har vi som nogle af vores ambitioner at skabe (og kvalificere) samtaler og at servicere og tale ind i fællesskaber. Det store omnibus-spektrum består af massevis af nicher — tematiske, geografiske, aldersmæssige — og nogle af de nicher vil vi gerne sigte relativt smalt efter.
Dette indlæg handler om, hvordan vi med en Facebook-gruppe kan tage del i samtaler om noget, der fylder virkelig meget hos én bestemt målgruppe: Det at blive og at være mor.
At lege med Facebook
Der bliver skrevet og sagt meget (negativt) om Facebook i disse dage. Noget er berettiget. Noget bunder i noget helt andet end jura og etik. Faktum er, at det sociale medie har formået at samle 67% af Danmarks befolkning på én og samme platform — på kryds og tværs af skel og segmenter. Noget, som ingen af de traditionelle medier længere formår.
Vi har i forsøget på at ‘lege med’ og ikke ‘lege imod’ oprettet vores første Facebook-gruppe — herunder følger vores første erfaringer som community managers i en gruppe og indholdsleverandør til en sulten målgruppe:
Gruppenavn: Morklubben
Målgruppe: Nye og kommende mødre
Hvad Facebook siger er altid…
Den 11. januar 2018 annoncerede Mark Zuckerberg de meget omtalte algoritmeændringer, der ikke mindst ville ramme medieindhold hårdt. Han sagde blandt andet, at algoritmen fremover vil opprioritere opslag fra venner, familie og grupper.
Hvis vi som medie skal tappe ind i en af de tre prioriteringer, er der faktisk kun én, der rigtigt giver mening, medmindre vi vil oprette falske profiler og blive venner med målgruppen.
Hvis man ser bort fra Facebooks udtalelser — det kan også være sundt — giver grupper stadig ufattelig god mening:
Mange er med i minimum én gruppe
Når brugerne melder sig ind i en gruppe, er det oftest for at blive en del af et fællesskab og deltage aktivt — fordi indholdet interesserer dem
Vi får som medie adgang til historier og cases og har god føling med, hvilke emner der interesserer målgruppen
… Men unge mødre?
Der findes i forvejen en lang række af grupper, der henvender sig til mødre, så hvorfor dælen skal et lokalt public service-mediehus også have sådan en gruppe?
Det er altid interessant for os at komme i kontakt med nye målgrupper. Vi har observeret, at mødrene og især barselsmødrene er meget aktive på Facebook og i særdeleshed i grupper. Det er ikke en målgruppe, vi har kontakt med i andre sammenhænge eller på andre platforme.
Det skal være trygt at dele
Morklubben adskiller sig fra andre lignende grupper ved at være styret professionelt. Det betyder rent praktisk, at vi får løn for og arbejdstid til at sidde klar til at deltage i samtalen, moderere, slette upassende opslag og kommentarer — alt i alt gøre gruppen til et trygt forum at dele sine usikkerheder, bekymringer og overvejelser i, uden at skulle være bekymret for ‘morpolitiet’.
For at man som medlem af Morklubben har lyst til at dele til tider ret personlige opslag og billeder, er det vigtigt, at det er trygt inde i gruppen. Hvis først man føler sig shamet eller nedgjort, eller hvis tråden bliver unuanceret eller afsporet, vil man aldrig dele et personligt opslag igen. Og så er der ingen samtale.
Nogle gange bliver emner taget op i gruppen, som gør, at vi for alvor skal trække i arbejdstøjet. Eksempelvis er vaccine-debatten en tikkende bombe, og da emnet blev taget op i Morklubben, måtte vi ad flere omgange deltage aktivt i tråden og venligt henvise til reglerne
Det virkede, og i sidste ende er vi faktisk stolte over så informativ tråden blev sammenlignet med tidligere debatter om fravalg af vaccineprogrammet.
Og arbejdet som community manager betaler sig også i medlemstilfredshed. Vi har talt med flere medlemmer af gruppen, der roser tonen i Morklubben. Det er udelukkende mor, community manager og journalist Nina Hougaard, der indgår i gruppen fra TV2 ØSTJYLLAND.
Man er langt mindre tilbøjelig til at dele opslag og kommentere, hvis tonen er hård, viser en rapport af Institut for Menneskerettigheder.
“Konsekvensen af den hårde tone er, at mange brugere afstår fra at bruge deres ytringsfrihed og deltage i debatten.”
Åben eller lukket
Da vi oprettede Morklubben, var der en del dage uden opslag fra medlemmer. Først var gruppen offentlig. Det vil sige, ALLE kunne melde sig ind uden bekræftelse eller lignende, og alle (også ikke-medlemmer) kunne se alle opslag #nofilter. Det var en fin start for os, for så fik vi hurtigt mange medlemmer.
Efter et par dage spurgte vi hinanden: “Er det målet at få mange medlemmer? Eller er det målet at få de rigtige medlemmer? (læs: aktive/engagerede)”
Derfor gjorde vi gruppen ‘lukket’, hvilket betyder, at vi som administratorer skal godkende alle medlemmer.
Der var faktisk et medlem, der havde oplevet, at hendes svigermor havde kommenteret hendes personlige opslag uden for gruppen, fordi gruppen var åben. Det var hun ikke specielt tryg ved. Vi skrev til hende, at gruppen fremover vil være helt lukket.
Vi benytter også muligheden for at medlemsansøgere skal besvare et spørgsmål før godkendelse. Vi har valgt at spørge ganske enkelt: “Hvorfor vil du være medlem af Morklubben?”
Et reelt og simpelt spørgsmål, alle kan svare på. Og som måske gør folk skarpe på, hvad de rent faktisk vil derinde.
Jeg er mor ligesom jer
Vi har en klar fornemmelse af, at det faktum, at Nina i stor stil selv deler ud af personlige oplevelser og tanker om moderskabet og hendes egen hverdag i en børnefamilie, har stor betydning for Morklubben. Det giver os en helt naturlig forståelse for medlemmernes situation, og hvad de interesserer sig for, men det giver selvfølgelig også medlemmerne en oplevelse af, at vi er i samme båd og derfor har lyst til at dele deres tanker i en gruppe, vi administrerer.
Vi brugte personlige historier a la blog-indlæg for at komme ind på mere eller mindre følsomme emner, som medlemmerne så kommenterede på ud fra egne oplevelser.
Vi har i dag skruet op for brug af personlige billeder, som gør opslagene nemmere at afkode:
1:1 public service
Vi bidrager med indhold til gruppen i form af video, artikler og Facebook Lives.
Et eksempel på en artikel, der blev taget rigtig godt imod, handlede om udslæt hos børn, som blev taget op af flere omgange af gruppens medlemmer:
Efter at have konstateret medlemmernes bekymring og interesse for området, kontaktede Nina en børnelæge for at høre, hvorfor børn egentlig slår ud hele tiden, og hvor bekymrede vi skal være. Artiklen fik fin respons både i reaktioner og fra de medlemmer, som havde taget emnerne op. Det er et fint eksempel på den form for 1:1 public service, man kan yde på denne platform.
Det giver mening for os at arbejde ud fra, hvad medlemmerne selv tager op frem for at trække emner ned over hovedet på dem. Det er også den måde, vi forventer at arbejde fremadrettet.
Det er faktisk en helt anden fremgangsmåde, end den vi havde troet, vi skulle anvende i arbejdet med gruppen. Da vi startede gruppen, forestillede vi os nemlig, at det vi skulle sætte dagsordenen i gruppen med et nyt emne hver uge. Men de erfaringer, vi har gjort os her tre måneder inde i forløbet, gør, at vi har vendt fremgangsmåden på hovedet og vælger at arbejde ud fra medlemmernes dagsorden i stedet.
Det blev taget godt imod i gruppen, da vi for nyligt lavede denne hyldest til Morkroppen:
Opgøret med omnibus
Let’s face it... Der er nok ingen, der har interessen ‘alt der sker i Østjylland’. Bevares. Der sker mange spændende og relevante ting i Østjylland, men at interessere sig for ALT — det er nok kun medarbejdere på TV2 ØSTJYLLAND, der gør det. Derfor fokuserer vi her og med fodboldformatet Skipperligaen på niche-indhold. Sigt smalt — ram bredt.
Med grupper kan alle publicere på lige fod med hinanden. Det er faktisk det smukke ved grupper — samtaler, fællesskab og ligeværdighed — ikke: “her kommer vi og fortæller dig, hvad der er det vigtigste for dig, fordi det ved vi”. Og brugerne kvitterer for det. På de gode dage er over 80% af medlemmerne i Morklubben aktive — og selvom vi generelt har et pænt engagement på TV2 ØSTJYLLANDs Facebookside, er det tydeligt, at gruppefællesskabet omkring nicheindhold giver meget engagerede brugere.
I Morklubben er det ikke forskellige dogmer eller emner, der hyldes — det er forskelligheden i moderskabet, vi synes, er interessant.
Og så vil vi også møde mødrene i virkeligheden:
“Må jeg komme med i gruppen for at lure?”
Nej. Vi måler os selv på antal af medlemmer, der er engagerede/aktive i gruppen, så hvis Morklubben er fyldt med journalistiske kollegaer, der i bedste mening vil kigge med, vil det tal ikke kunne bruges.
Derudover er du måske mand. Så du må vente på, at Farklubben starter :-)