Aarhus-professor: Slankekur er en håbløs opfindelse

Mere end hver sjette dansker er fed. Det er svært at gøre noget ved, og fokus bør heller ikke være på vægt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Roos Koole

Ifølge den seneste opdatering fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) er 14,9 procent af de voksne danskere overvægtige. Det er farligt for sundheden, men der er ingen let løsning.

Faktisk kan de hurtige løsninger være direkte sundhedsskadelige, fortæller professor ved Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed Kim Overvad.

Problemet med fedme er nemlig uhyre kompliceret, og sundhedsvidenskaben kender ikke svarene.

- Vi har en idé om, at overvægt hænger sammen med, hvad vi spiser. Men vi har ikke så mange specifikke kostråd ud over at droppe fastfood og læskedrikke. Og så har vi en idé om, at fysisk aktivitet er vigtigt, siger professoren.

Det er dog helt sikkert, at sundhed og vægttab ikke er så simpelt som at spise mindre.

- Vi ved fra dyreforsøg, at hvis man begrænser dyrs kalorieindtag, tager de på. Det er jo paradoksalt.

- Men det gør de, fordi de er pressede, og deres kroppe tror, at det bliver endnu værre. Så gemmer den mere fedt, siger Kim Overvad.

Blandt andet derfor er han stærkt kritisk overfor diverse slankekure.

- Kur er måske den mest håbløse opfindelse, vi har. Alle kan gå på kur og tabe sig via mere eller mindre ekstreme metoder.

- Men når kuren så er slut, vender man tilbage til den gamle livsstil og tager det hele på igen. Ofte faktisk lidt mere, siger professor Kim Overvad.

Ifølge ham viser de seneste studier, at det kan være direkte sundhedsskadeligt at gå på kur.

- Litteraturen tyder faktisk på, at overvægtige, der går på kur, har en højere dødelighed end overvægtige, der bare forbliver overvægtige, siger Kim Overvad:

- Hvis man hører til gruppen af overvægtige eller fede og ikke er blevet syg af det, skal man fokusere på sin livsstil. Spise en fornuftig kost og være fysisk aktiv.

- Og så skal de glemme alt om vægten. Fokus skal være på at indarbejde en fornuftig livsstil. Hvis det så giver et vægttab, er det fint. Men vægttabet må ikke være formålet, mener professoren.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her