DSB vil bore i lokomotivføreres psyke i selvmords-projekt
DSB har indledt et samarbejde med Center for Selvmordsforskning for bedre at kunne hjælpe lokomotivførere efter et selvmord på skinnerne
Hun ligger på tværs af skinnerne. Hun får øjenkontakt med lokomotivføreren. Toget, han fører, kører 130 kilometer i timen. Lige inden toget rammer hende, vender hun ansigtet væk.
Det kunne lyde som en scene fra en gyserfilm, men det er ikke tilfældet.
Episoden er blot en af mange, TV2 ØSTJYLLAND har fået fortalt af de lokomotivførere, der kører os andre fra A til B på jernbaneskinnerne.
Selvmord via tog er ikke et nyt fænomen, men det er et fænomen, der til stadighed har store konsekvenser for lokomotivførere, deres pårørende og DSB.
DSB vil hjælpe lokomotivførerne videre
Af samme grund har DSB startet et forskningsprojekt med Center for Selvmordsforskning.
Der er to mål med projektet: Det ene er at blive klogere på, hvordan DSB bedst kan hjælpe lokomotivførere videre efter en personpåkørsel. Det andet er at tegne en profil af de mennesker, der begår selvmord ved at lade sig påkøre af et tog.
- Det handler om at blive klogere på, hvordan vi kan forebygge de konsekvenser, det har for vores medarbejdere. Vi skal bore ned i, hvilken påvirkning det har på psyken. Det er i vores klare interesse at selvmord på jernbanen minimeres, siger Carsten Dam Sønderbo-Jørgensen, der er sikkerhedschef hos DSB, til TV2 ØSTJYLLAND.
Sådan hjælper DSB lokomotivføreren umiddelbart efter en personpåkørsel
En såkaldt påkørselsvagt rykker hurtigt ud til lokomotivføreren. Påkørselsvagten snakker med lokomotivføreren og hjælper ham eller hende med at håndtere situationen. Påkørselsvagten kan eksempelvis være en støtte, når politiet rutinemæssigt afhører lokomotivføreren med en sigtets rettigheder.
Påkørselsvagten følger efterfølgende lokomotivføreren hjem og bliver hos ham eller hende, indtil påkørselsvagten vurderer, at lokomotivføreren kan være alene eller sammen med sin familie.
DSB tilbyder psykologhjælp til alle lokomotivførere, der har været involveret i en personpåkørsel. Der er også et kollega-netværk, som forsøger at hjælpe lokomotivføreren videre efter ulykken.
Kilde: Tommy Damstedt Jørgensen, påkørselsvagt, DSB
Hvem begår selvmord på skinnerne?
Havarikommissionen har registreret underretninger om 25 selvmord på de danske jernbaneskinner i 2017. Det er statistisk relativt få. I 2012 var der 44 selvmord.
Men hvem er det, der vælger at begå selvmord via tog? Er det primært mænd eller kvinder? Er det unge eller gamle? De spørgsmål skal Center for Selvmordsforskning også prøve at finde svar på.
- Jo mere viden, man har, jo større er muligheden for, at DSB kan målrette en forebyggelsesindsats, siger Lilian Zøllner til TV2 ØSTJYLLAND.
Center for Selvmordsforskning vil blandt andet interviewe alle lokomotivførere, der har været udsat for et selvmord eller selvmordsforsøg. Lokomotivførerne skal fortælle, hvordan de har haft det, og hvad de selv synes, man kan gøre for at hjælpe dem videre.
Projektet, som DSB har taget initiativ til, forventes at være færdigt i slutningen af 2018.
Selvmord kan gøre lokomotivførere syge
Et selvmord kan påvirke den enkelte lokomotivfører så meget, at han eller hun udvikler posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Når det sker, kan lokomotivføreren blandt andre tale med Lone Kaczmarek, der er socialrådgiver hos Dansk Jernbaneforbund.
- De fortæller mig, at de får flashbacks, at deres nattesøvn er påvirket, at de har et forhøjet alarmberedskab, og at de helst skal vide, hvordan de kan komme ud af et rum. Mange bliver også grådlabile, og jeg har set store, stærke mænd, der ikke kunne stoppe med at græde, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter
- Det er de samme reaktioner som folk, der har været i krig.
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser. Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage fra klokken 11-04.
Så mange har begået selvmord på den danske jernbane i de seneste 10 år
2007 - 36 selvmord
2008 - 29 selvmord
2009 - 44 selvmord
2010 - 32 selvmord
2011 - 30 selvmord
2012 - 44 selvmord
2013 - 29 selvmord
2014 - 31 selvmord
2015 - 30 selvmord
2016 - 25 selvmord
Kilde: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
Der er endnu ikke opgjort tal for 2017, men Havarikommissionen har registreret underretninger om 25 selvmord.