Forening: Alle skal stille organer til rådighed
Lasse Heidelbach vil have os alle til at være selvskrevet organdonor. Siden hans egen datter blev syg, har han kæmpet for, at ændre donorsystemet
- Man skal erkende, at det donorsystem vi har i dag, virker ikke, siger Lasse Heidelbach.
Det er svært for os danskere at tage stilling til organdonation – medmindre vi har det tæt inde på livet.
- Der er kun 22 procent af danskerne, der har taget stilling til organdonation, fortæller Lasse Heidelbach, som har stiftet patientforeningen "Organdonation – ja tak!".
Alligevel viser undersøgelser, at omkring 90 procent af alle danskere går ind for organdonation.
- Man skal vende bøtten rundt og gøre som i andre lande. Vi er et af de få lande, der ikke har indført formodet samtykke, siger Lasse Heidelbach.
I Galten venter Peter Munk-Pedersen for anden gang på en ny nyre. Han vil også have flere til at tage stilling til organdonation og har derfor lavet en indsamling.
- Budskabet er at sætte fokus på organdonationer. For mit vedkommende er jeg ligeglad, om folk siger ja eller nej. Bare de tager stilling, siger Peter Munk-Pedersen.
Ved udgangen af 2017 stod 448 patienter på venteliste for at få et nyt organ. Sidste år døde 32 personer, imens de stod på venteliste til et nyt organ. Det viser tal fra Dansk Center for Organdonation.
Automatisk donor
Lasse Heidelbach har stillet et borgerforslag og samler underskrifter ind for at få indført formodet samtykke. Det betyder, at man automatisk er organdonor, når man fylder 18 år.
- Man tænker måske ikke over, at det er så vigtigt, og at der er 450, der står på venteliste hvert år – og ud over dem flere tusinde familier, som ikke er på venteliste endnu, men har organsvigt og brug for hjælp, siger Lasse Heidelbach.
I flere andre lande har man indført formodet samtykke – Danmark er et af de få europæiske lande, der er tilbage, hvor man selv aktivt skal tilmelde sig organdonation.
- Vi vil alle sammen gerne have hjælpen, hvis vi bliver syge i morgen. Og har man sagt A, så må man også sige B. Så må man være villig til at give, hvis man også vil modtage – sådan er de fleste mennesker indrettet. Vi er bare ikke klar over, at det er så vigtigt, siger Lasse Heidelbach.
Tog stilling, da datter blev syg
Lasse Heidelbach stiftede foreningen "Organdonation – Ja tak!" sammen med sin kone i 2015. Indtil videre har forslaget om formodet samtykke 14.517 underskrifter.
- Der er ikke rigtig nogen incitamenter for ikke at gøre det her. Der er nogen, der siger det er tvang, eller personlig frihedsberøvelse – men hvis man indfører det på et oplyst grundlag, så alle er klar over, at man aktivt skal melde sig fra, så har det intet med tvang at gøre, mener Lasse Heidelbach.
Han tog selv først stilling til organdonation, da hans egen datter blev syg. Og det er naturligt, at vi ikke overvejer det, før det rammer os, mener Lasse Heidelbach.
- Det skyldes, at man ikke går og tænker, at man skal gå ind og bruge to minutter på at registrere sig som organdonor. En anden ting er, at man så skal forholde sig til liv og til døden.
Hvis forslaget skal blive en realitet, så skal der samles 50.000 underskrifter ind.