Forhandler om peberspray: - Vi tripper for, hvornår vi kan sælge dem
Med årsskiftet fulgte en ny lov om peberspray. Nu bliver det lovligt at anskaffe sig en til sit private hjem, og i Viby afventer de bare godkendelse
Det kræver blot et tryk for, at man kan ty til selvforsvar og gøre et andet menneske ude af stand til at se i op til en time.
Fra i går blev det lovligt for folk over 18 år at købe sig en peberspray, som man kan opbevare i hjemmet. Og det betyder nu, at landets våbenhandlere kan vælge at sælge den lille spraydåse til danskerne.
- Ligeså snart vi får en tilladelse fra politiet, så kommer vi til at kunne sælge pebersprays til personer over 18 år i butikken her i Viby, fortæller Andreas Østergaard Pedersen, kommunikationsansvarlig hos GrejFreak, til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge ham har butikken allerede modtaget en række efterspørgsler på, om der vil blive solgt peberspray i butikken.
- Vi afventer stadig de sidste tilladelser fra politiet. Vi har tidligere forespurgt på det, fordi vi løbende får henvendelser. Henover hele julen har folk spurgt, om det er noget, vi får hjem. Vi går selv og tripper for, hvornår vi kan sælge dem, forklarer Andreas Østergaard Pedersen.
Butikken i Viby kommer til at sælge tre forskellige former for pebersprays, og det vil kun være muligt at købe i den fysiske butik, da loven kræver gyldig billede legitimation fra køberen.
GrejFreak sælger følgende typer peberspray:
- Peberspray, der udsender en såkaldt ’jet-stråle’ op til 4-5 meter frem.
- Peberspray, der udsender en form for tågesky afsted.
- Peberspray, der består af en gel, som til sammenligning med jet-strålen er mere klistret.
Selvom det i takt med et nyt blad i kalenderåret er blevet lovligt at sælge pebersprays, så er det ikke sikkert, at de er lige til at få øje på i butikkerne.
- Som jeg har forstået det, så må vi ikke have peberspray stående på disken. De skal være ude af kundernes synsfelt, men de skal ikke være opbevaret i et våbenskab. Så vi kommer til at opbevare dem uden for synsfeltet, men finder dem frem, når kunderne spørger efter dem, udtaler Andreas Østergaard Pedersen.
Østjyderne er uenige
Ude på gaden i Aarhus er der ret forskellige holdninger til, hvorvidt den nye lovgivning er en god idé.
- Jeg synes ikke, at peberspray er et sundt fundament. Jeg føler et eller andet sted ikke, at det er nødvendigt. Jeg synes lidt, at det er at lege med ilden. Jeg har selv prøvet det under min uddannelse, og jeg synes, at det er noget djævelsk noget, siger Mathias Kaufmann, studerende i Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.
Han tror ikke på, at lovgivningen skaber større tryghed.
- Jeg tror ikke, at det gør folk tryggere. Jeg tror tryghed kommer som menneske, du bliver ikke tryggere af et våben. For mig virker det ikke betryggende at have pebersprays rundt i miljøet.
Anderledes positiv er Jette Virkus, som er en af de hurtige, der allerede har skaffet en peberspray ved årets start.
- Det synes jeg er helt okay. Så har man jo mulighed for at forsvare sig. Jeg ved godt, at man kun må opbevare dem i hjemmet, men jeg har allerede en, fortæller hun.
Og fortsætter:
- Det er nok en falsk tryghed, men den er der jo alligevel. Det er mest for min datter, jeg kunne godt tænke mig, at hun i hvert fald har mulighed for at gøre noget, når hun er alene hjemme, siger Jette Virkus.
Ud over at sælge de små dåser i butikken, så har GrejFreak også tænkt sig at stå klar med vejledning til de kunder, som kommer og efterspørger varen.
- Det er stadig nyt for os, men vi har fået en del viden, som vi selvfølgelig deler ud af, når vi begynder at sælge dem. Hvad man skal være opmærksomme på, og hvordan man håndterer dem, siger Andreas Østergaard Pedersen.
Og netop oplysning til kunderne, vægter de højt i forretningen.
- Jeg mener, at det er en pligt, at vi kan rådgive om den og brugen af den. Jeg tror ikke, at det som sådan er et krav, men det er selvfølgelig noget, vi gerne vil, siger Andreas Østergaard Pedersen.
Med den nye lovgivning er det blevet lovligt at opbevare en peberspray i hjemmet, men det er fortsat ikke lovligt at have den på sig i offentlige rum. Dette kan medføre en bøde på 3000 kroner.