Forsker om tillid: Det er ligesom, når vi køber fra en vejbod

Christian Bjørnskov har forsket danskernes tillid, som ifølge ham er stor - også derfor at blandt andet selvbetjeningsbiblioteker er en succes

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi har tillid til hinanden og til alle andre omkring os.

Ja, danskerne er faktisk et ganske tillidsfuldt folkefærd, hvis man spørger professor Christian Bjørnskov fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

Onsdag aften var han i studiet hos TV2 | ØSTJYLLAND for blandt andet at forholde sig til, hvorfor det har vist sig, at ubemandede biblioteker, hvor østjyderne kan servicere sig selv uden for normal åbningstid, er en succes.

Hvorfor bliver der eksempelvis ikke stjålet en masse bøger eller film? Ifølge Christian Bjørnskov er svaret, at vi simpelthen over en bred kam er ærlige og tillidsfulde mennesker.

-  Det fungerer på akkurat samme måde, som når vi køber jordbær om sommeren ved en vejbod. Vi lægger vores penge, og der er ikke nogle der snyder. Det er simpelthen refleksionen af den ekstreme ærlighed der findes i Danmark, Norge og Sverige. Den tillid vi har til, at andre også er ærlige, fortæller Christian Bjørnskov til TV2 | ØSTJYLLAND.

Det fungerer på akkurat samme måde, som når vi køber jordbær om sommeren ved en vejbod. Vi lægger vores penge, og der er ikke nogle der snyder.
Christian Bjørnskov, professor

Tillid kan spores tilbage i tiden

Sammen med sin svenske kollega Niclas Berggren har han forsket i sammenhængen mellem den skandinaviske velfærdstat og borgernes tillid.

Tilliden er udtryk for, at der blandt andet er et velfungerende retsvæsen og lav korruption. Derudover handler det også om, at vi agerer efter en række uskrevne regler i vores samfund. Eksempelvis hvad angår design, hvor det ikke er legalt snuppe andres idéer.

- Vi stoler på os selv, og andre stoler på os, forklarer Christian Bjørnskov.

Undersøgelser har vist, at vi danskere generelt har været meget tillidsfulde sammenlignet med andre europæiske folkefærd. Der er dog en generationsforskel, når det kommer til Anden Verdenskrig, hvor dem der voksede op i krigstiden har tendens til at være mindre tillidsfulde.

- Længere tilbage kan vi stadig genfinde den høje grad af tillid.

I videoen øverst i artiklen kan du se hele interviewet med Christian Bjørnskov, hvor han blandt andet fortæller om et eksperiment med tabte tegnebøger. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her