Hotelbranche: Airbnb bør tvinges til at indberette til skat
Hotellernes brancheorganisation Horesta mener, at udlejningstjenesten Airbnb slipper for let i regeringens deleøkonomiske strategi.
Regeringen præsenterer mandag sin strategi for deleøkonomi med 22 initiativer.
Blandt andet vil regeringen hæve skattefradraget for korttidsudlejning af boliger for udlejere, som benytter en tjeneste, der indberetter til skat.
Hos hotellernes brancheorganisation Horesta synes administrerende direktør Katia K. Østergaard, at udlejningstjenesten Airbnb slipper for let i regeringens deleøkonomiske strategi.
- Vi havde gerne set, at Airbnb som professionel platformsvirksomhed var blevet pålagt at indberette udlejers indtægt til Skat, siger hun.
Bare i Aarhus er der 2600 aktive værter og mere end 150.000 overnatninger det seneste år. Det giver en samlet indtægt på 32 millioner kroner ved udlejningerne.
Ingen garanti
- Nu forsøger man at skabe et incitament, men der er jo ingen garantier for, at det kommer til at virke. Det afgørende for os er, at man har pligt til at indberette til Skat, når man har så stor en omsætning, som Airbnb har som platform, siger hun.
Regeringen lægger op til, at det skal være attraktivt, men frivilligt, for tjenester som Airbnb at indberette brugernes indtægter til Skat.
Ifølge Politiken vil regeringen hæve bundfradraget ved korttidsudlejning af boliger fra 24.000 til 36.000. Samtidig vil det blive muligt at udleje en bolig med bopælspligt i 90 dage.
Unfair konkurrencefordel
Hvis man ikke bruger en tjeneste, der indberetter til Skat, kan man ifølge forslaget leje ud i 30 dage.
Det er dog en betingelse, at man benytter en tjeneste, der selv indberetter indtægten til Skat digitalt.
Ifølge Horesta har Airbnb i dag en unfair konkurrencefordel på det danske marked. Katia K. Østergaard beskriver det som, at der på den ene side af gaden kan ligge en lille kro, hvor ejerne skal betale skat og moms og indberette statistik om kunderne.
På den anden side af gaden kan der bo et ægtepar, der udlejer et værelse via Airbnb, og ikke skal leve op til de samme krav som kroejerne.
Under andre storbyer
Katia K. Østergaard mener dog, at det er positivt, at der i regeringens strategi er lagt op til en begrænsning af, hvor mange dage man må leje sin bolig ud.
- Det er rigtigt positivt. Man kan så diskutere, hvor den grænse skal ligge. Fra regeringens side har man lagt sig på 90 dage. I Amsterdam har man lagt sig på 60. Jeg havde gerne set, at vi lå på samme niveau som de andre storbyer, siger hun.
Fra 1. april 2016 til 1. april 2017 brugte 732.000 gæster Airbnb i Danmark, viser platformens egne tal.
Deleøkonomi
Deleøkonomien er en trend, der er blevet stadig mere udbredt de seneste år, især i Europa og USA.
Det handler om, at man stiller et aktiv, som man ejer, til rådighed for andre. Det kan eksempelvis være en bolig eller en bil, som man lejer ud til andre i perioder, hvor man ikke selv bruger den.
Nogle af de mest kendte selskaber, der baserer sig på idéen, er Airbnb, Uber og Gomore.
Kritikere mener, at de deleøkonomiske tjenester stiller forbrugerne ringere, fordi der ikke er der samme forbrugergarantier om sikkerhed og kvalitet.
Andre kritikere peger på, at deleøkonomi er med til at presse lønninger på det traditionelle arbejdsmarked.
Skattemæssigt medfører deleøkonomien en række udfordringer.
Der skal betales skat af indtægter fra deleøkonomiske tjenester, men det kan kun ske, hvis de indberettes til Skat.
Det er ikke alle de deleøkonomiske tjenester, der viderebringer disse oplysninger til Skat. Eksempelvis har Airbnb sagt nej til at indberette værternes indtægter til Skat.
EU-Kommissionen vurderer, at deleøkonomien sidste år samlet omsatte for omkring 210 milliarder kroner i EU.
Kilder: Ritzau, Skat