SF vil have styr på Airbnb: Lejligheder skal ikke være hoteller

Rådmand Thomas Medom foreslår et loft over Airbnb-overnatninger i Aarhus. Et forslag, som blandt andet møder modstand fra Konservative

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er blevet populært at overnatte på en sofa eller i en seng hjemme hos en en tilfældig aarhusianer.

På blot tre år er antallet af overnatninger i private hjem tidoblet - fra omkring 3.600 i 2013 til 36.000 overnatninger i 2016.

Udviklingen, som tallene viser, har været markant, og derfor vil SF i Aarhus Byråd nu kæmpe for at få et loft over overnatningerne gennem den populære udlejningstjeneste Airbnb.

Det sker for at undgå, at boliger bliver lejet ud på fast basis i for eksempel flere måneder om året, og at udlejningen dermed bliver en decideret forretning.

 

Politisk leder for SF i Aarhus og rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Thomas Medom, frygter, at den manglende kontrol med Airbnb-overnatningerne netop kan betyde, at nogle udlejere spekulerer i at bruge deres private boliger til professionel udlejning på linje med eksempelvis hoteller.

Markedet vil udfordre os til evig tid. Det er et gammeldags reaktionsmønster at ville begrænse det. 
Marc Perera Christensen, byrådsmedlem (K) i Aarhus

- Det tager en hel masse boliger ud af markedet, som alle hjemløse, kontanthjælpsmodtagere og de studerende har brug for.  siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.

Private overnatninger boomer

Forslaget fra SF går ud på at fastsætte et loft for, hvor mange dage om året, at folk må udleje deres lejlighed eller hus.

Målet er at begrænse den professionelle udlejning via platformen, da den kan skabe boligmangel og presse priserne på boliger op i byerne, som det er sket i Paris og Berlin.

På Airbnb.com kan man leje private boliger i hele verden. / Foto: Screenshot fra Airbnb.com

Turistforeningen VisitAarhus anslår, at der er 2.400 udlejere på Airbnb og andre lignende platforme i Aarhus.

Gæsterne overnatter gennemsnitlig 3,5 nætter, og der er gennemsnitlig 2,3 personer i en lejlighed. Det svarer til 104.000 overnatninger i 2016 i Århus formidlet på Airbnb m.fl.

Overnatningerne gennem Airbnb udgør omkring 10 procent af det samlede antal overnatninger i Aarhus. Sidste år var der i omegnen af en million overnatninger på byens hoteller.

Konservative: Begræns ikke konkurrencen

Det er dog ikke alle partier i Aarhus Byråd, som er lige begejstrede for SFs forslag. Konservatives Marc Perera Christensen ser ikke begrænsning eller regulering af tjenester som Airbnb som en løsning.

Han mener, at SFs forslag derimod er udtryk for "en dommedagsholdning til markedskræfter". Hvis det står til ham, er Airbnb og de muligheder, der følger med, kommet for at blive.

Marc Perera Christensen, byrådsmedlem for Konservative, er ikke skræmt af tjenester som Airbnb og mener, at de skal have plads til at udvikle sig. 

- Markedet vil udfordre os til evig tid. Det er et gammeldags reaktionsmønster at ville begrænse det. Jeg mener, det er helt forfejlet, fortæller Marc Perera Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han understreger, at det selvfølgelig er vigtigt, at udlejere husker at betale skat af deres indtægter.

Ifølge Marc Perera Christensen handler det om at følge med udviklingen. Han opfordrer den traditionelle hotelbranche til at se konkurrencen fra Airbnb som en kærkommen lejlighed til at sætte fokus på dens egne styrker og markedsføre sig på dem.

- Personligt vælger jeg altid selv hoteller og resorts, når jeg er på ferie, fordi jeg ved, hvad jeg får, hvad angår standard, service og rengøring. Hotellerne skal finde ud af, hvad er det, de kan tilbyde.

Direktør for Hotel Sabro Kro lidt uden for Aarhus, Jakob Beck Wätjen, hilser debatten om Airbnb velkommen. Han efterlyser mere gennemsigtighed og konkurrence på lige vilkår.  

Aarhus Kommune har gennem det seneste år været i dialog med Airbnb om muligheden for regulering. I eksempelvis hollandske Amsterdam har politikerne haft held med at få indført et loft på max 60 overnatninger i den samme bolig tilknyttet Airbnb.

Analyse af overnatninger på vej

I samarbejde med VisitAarhus er kommunen netop i gang med en analyse, som skal give svar på, hvordan overnatningerne gennem Airbnb påvirker turismen i Aarhus. Spørgsmålet er blandt andet, hvorvidt de påvirker blandt andet hotelbranchen og boligmarkedet.

Hvorvidt forslaget fra SF om et loft over Airbnb-overnatninger bliver en realitet, bliver der først taget stilling til, når analysen ligger færdig i løbet af maj.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har tidligere udtalt, at han afventer analysen, inden han vil tage yderligere stilling til forslaget:

- Hvis analysen viser, at deleøkonomisk overnatning har et omfang, der påvirker markedet for overnatning eller boligmarkedet, vil vi tage initiativ til begrænsninger og lovgivningstiltag, der sikrer fair konkurrence. Hvis muligt i samarbejde med Airbnb og andre deleøkonomiske aktører, lyder det i udtalelsen fra borgmesteren.

Airbnb skriver i en skriftlig kommentar til TV2 ØSTJYLLAND:

- Aarhus har gjort det klart, at byen vil gå forrest i forhold til at skabe bedre vilkår for udviklingen af deleøkonomien, og det vil vi gerne arbejde sammen om. Vi ser frem til yderligere dialog med politiske beslutningstagere omkring klare regler på området, der vil gøre Aarhus stærkere, og som vil støtte almindelige mennesker, som ønsker at dele deres hjem med andre.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her