Kommuner har succes med at få børn til at tabe sig
Fire østjyske kommuner har succes med at få overvægtige børn til at tabe sig
20 procent af alle danske børn lider af overvægt, men en målrettet indsats med at ændre på vanerne omkring kost og motion har skabt gode resultater hos børn i fire østjyske kommuner.
Projektet handler ikke kun om den fysiske sundhed hos børnene, der ikke længere er overvægtige, men også om en gladere og mere selvtillidsfyldt hverdag for dem.
I 2014 startede den nu 13-årige Mads Klysner Byrgesen i overvægtsklinikken hos sundhedsplejen i Randers. Han vejede som 11-årig 48 kilo, var ked af sin vægt og ønskede at tabe sig.
- Det ville jeg gerne for at være mere stolt af mig selv og få mere selvtillid, siger Mads Klysner Byrgesen fra Randers.
Han er et af de 100 børn, der med hjælp fra et projekt skal ned i vægt. Her midtvejs i forløbet er resultaterne lovende, og 83 procent af børnene har tabt sig.
Mads Klysner Byrgesen er nu 13 år, blevet ti centimeter højere og vejer mindre end før
- Jeg er mere glad, når jeg står op og er i skole, siger han.
Læs også:
Projektet er et samarbejde mellem kommunerne Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs samt Regionshospitalet Randers.
Og på sidstnævnte forklarer ledende overlæge på børneafdelingen, Bent Windelborg Nielsen, at det er vigtigt ikke kun at have fokus på kost.
- Jeg synes, at det er fantastisk. Det havde jeg nok ikke troet kunne lade sig gøre, siger Bent Windelborg Nielsen, om de foreløbige resultater i projektet.
- Mange gange når man tænker, at man er ved at blive overvægtig, så tænker man, at man bare kan holde op med at drikke cola eller spise chips, men der er mange andre ting i spil også. Hvis man sidder rigtig meget og ser fjernsyn og spiller computer og aldrig rører sig, så hjælper det ikke noget at lave lidt om på spisevanerne, siger Bent Windelborg Nielsen.
I videoen øverst på siden han du mere om projektet i de fire østjyske kommuner og Mads Klysner Byrgesens vej ud af overvægt.