Mobbegruppe med 100.000 medlemmer lukket af Facebook
- De tror, at de har ret til at sige hvad som helst. Eksperter langer ud efter facebookgruppen Offensimentum efter digitalt angreb mod blogger
Opdatering mandag klokken 22.30: Offensimentum er mandag aften blevet lukket. Ifølge Facebook lever gruppen ikke op til Facebooks retningslinjer. Karina Muriel Mimoun anmeldte chikanen til politiet.
- De udgør en faretruende trolle-hær, der er parat til kollektivt at forfølge enhver, de opfatter som en risiko mod deres gruppe og deres aktiviter.
Sådan lyder det fra Jesper Tække, lektor i Medievidenskab ved Aarhus Universitet, efter at medlemmer af facebookgruppen Offensimentum hen over weekenden har lavet et digitalt angreb mod journalist og blogger Karina Muriel Mimoun.
Offensimentum tæller angiveligt 105.000 medlemmer, og den lukkede gruppe, der primært består af helt unge mennesker, er flere gange blevet beskrevet i medierne på grund af sager om grov mobning og deling af nøgenbilleder uden samtykke.
'Knep hendes liv'
Karina Muriel Mimoun skrev torsdag et kritisk blogindlæg om, at Offensimentum er blevet kommerciel, og siden da er hun blevet udsat for trusler og forskellig slags hetz - blandt andet er hendes blog midlertidig blevet lagt ned.
Et medlem af Offensimentum har desuden delt Karina Muriel Mimouns adresse og telefonnummer i gruppen med teksten 'oplysninger på luderen, der har skrevet artiklen' - samt en opfordring til at 'kneppe hendes liv'.
- Jeg er rystet over, at sådan en gruppe har prøvet at lægge en artikel ned, fordi man ikke er tilfreds med indholdet, og jeg er dybt chokeret over, at de vil lave et DDOS-angreb (hackerangreb, red.). Det er ikke drengestreger længere, siger Karina Muriel Mimoun mandag til TV2 ØSTJYLLAND.
- De tror selv, det er sjovt
Stine Liv Johansen er lektor ved Center for Børns Litteratur og Medier på Aarhus Universitet og beskæftiger sig blandt andet med unges brug af sociale medier.
Hun har fulgt sagen om Karina Muriel Mimoun hen over weekenden. Ifølge hende tror de Offensimentum-medlemmer, der har hetzet Karina Muriel Mimoun, at 'de er nogen fandens karle med 105.000 mennesker i ryggen.'
- De tror, at det giver dem ret til at sige hvad som helst, og de tror selv, at det er sjovt. Jeg tror, de hidser hinanden op, og at de får yderligere blod på tanden, fordi Karina Muriel Mimoun holder fast og ovenikøbet går offentligt ud og viser, hvordan de taler – og hvordan de truer hende. Det særlige ved Karina er, at hun insisterer på at føre sagen som repræsentant for de frie medier, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Karina Muriel Mimoun er medlem af Dansk Journalistforbund, og forbundet rådgiver nu Karina Muriel Mimoun om, hvordan hun kan passe på sig selv i den aktuelle sag.
Det her er en voldsom sag, som DJ naturligvis ser på med største alvor. Vi er i gang! #dkmedier https://t.co/GzKXVHVdOU
— DJ (@DJintweets) September 11, 2017
- Det er en voldsom sag med grov og grænseløs chikane mod en skribent, der afdækker, hvad der foregår i nettets mørke afkroge. Det er beskæmmende, at man ikke kan arbejde med at afdække væsentlige problemer eller ytre sig uden at blive udsat for denne grove form for personlige chikane, siger formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, til TV2 ØSTJYLLAND.
Lars Werge understreger, at han håber, det er en sag, som myndighederne vil undersøge til bunds.
En gruppe med egne normer
Ifølge Jesper Tække fra Aarhus Universitet vil de fleste voksne blive overrasket over, hvem det er, der kan finde på at skrive svinske opslag og kommentarer i den lukkede gruppe.
- Det er de sødeste konfirmanddrenge med butterfly på, der kommunikerer som monstre og er med til at mobbe på en måde, der er så grel, at man kan være ret sikker på, at det virkelig har konsekvenser for dem, det går ud over, siger han, siger han og fortsætter:
- Det, der sker, er, at der over tid udvikler sig nogle interne normer, som efterhånden adskiller sig mere og mere fra normerne i det øvrige samfund.
Ekspert: Tal med børn om livet online
Hvis den opførsel, man ser i Offensimentum, skal bremses, skal voksne tale med børn om det liv, de lever online, fra børnene er helt små, mener Stine Liv Johansen.
- Vi voksne skal sætte os meget mere ind i de sociale mediers dynamikker. Børn og unge tilbringer så meget tid med digitale og sociale medier, at vi ikke kan være bekendt at lade dem finde ud af det helt alene. Det er et fælles ansvar mellem børn, forældre, pædagoger og lærere, siger hun og afslutter:
- Jeg tror ikke meget på, at fx Facebook vil tage et reelt ansvar her – det er en kommerciel virksomhed med en helt anden dagsorden.
Hvis du har lignende oplevelser med Facebook-gruppen, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte os på redaktion@tv2oj.dk