Politisk forslag: Giv normalvægtige børn 22.000 kroner
Et politisk forslag fra regionspolitiker Jørgen Winther (V) om en økonomisk gevinst til normalvægtige børn har skabt stor debat
- Jeg synes, at det er en god idé, hvis man siger, at når barnet skal konfirmeres, så får det 22.000 kroner skattefrit fra kommunen, hvis det har en normalvægt.
Sådan lyder det fra politiker i Region Midtjylland Jørgen Winther (V) mandag. Han vil med det politiske forslag komme problemet med overvægtige børn til livs på en anderledes måde.
- Vi skal lave incitamenter, så det er muligt, at børn får en interesse i at slanke sig eller bevare vægten, siger Jørgen Winther til TV2 ØSTJYLLAND.
En diskussion om omkostninger
Jørgen Winthers kone, Ulla Lægaard, der er børne- og ungdomspsykiater, bakker op om forslaget.
- Jeg har af og til børn, som jeg henviser til kommunen for ekstra støtte. Der er min erfaring, at kommunernes tilbud er for ringe. Det er sjældent, at de får den støtte, som de har brug for, siger Ulla Lægaard.
Hun og manden mener, at det årligt vil koste langt mindre at give gevinsten til de unge i konfirmationsalderen, set i forhold til omkostninger ved livsstilssygdomme som diabetes senere i livet.
- Man skal sætte det i forhold til, hvilke udgifter der spares i den anden ende. Det er af værdi for samfundet, at der bliver færre overvægtige. De koster rigtigt meget, siger Ulla Lægaard.
Ifølge Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er det svært at sige, hvad overvægt koster det danske samfund.
- Man siger, at hvert BMI-point over 35 koster 1.000 kroner om året, siger Jakob Kjellberg.
De bedste undersøgelser omkring omkostningerne ved fedme viser ifølge Jakob Kjellberg, at overvægt koster det danske samfund omkring 15 milliarder kroner om året. Men fordi mange sygdomme hænger sammen, er det svært at konkludere noget endeligt.
Politiker: Forslaget er noget pjat
Flere af Jørgen Winters politiske kolleger er ikke så begejstrede for forslaget.
- Jeg synes hverken, det skal belønnes eller være en straf. Der må være andre måder. Hvad så med rygning og andre problematikker. Skal det så også belønnes? Det skal ikke motiveres gennem økonomi, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Sundhedsordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, er også imod tankegangen i forslaget.
- Jeg synes, at forslaget er noget pjat. Overvægt er et problem, vi skal gøre noget ved, men vi kunne bruge de her penge langt bedre andre steder. F.eks. til mere motion og bevægelse i skoletiden, bedre og sundere skolemad eller støtte til fritidsaktiviteter for socialt udsatte familier, siger Kirsten Normann Andersen og fortsætter:
- Jeg kunne også frygte, at Jørgen Winthers forslag vil resultere i flere unge med spiseforstyrrelser.
Jørgen Winther mener, at pengegevinsten kan være et godt incitament for børn og familier til at komme ned i vægt.
- Hvis en 13-årig knægt får at vide, at han om nogle år får 22.000 kroner, hvis han spiller noget mere fodbold eller tennis og ikke drikker saftevand, så kan forældrene hjælpe ham. Familien kan arbejde sammen for, at drengen får de 22.000 kroner, siger Jørgen Winther.
Organisationer forholder sig kritisk
Hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade møder forslaget også modstand.
- I LMS forholder vi os kritisk til at uddele penge til normalvægtige i konfirmationsalderen. Vi frygter, at det vil ramme skævt socialt og dermed blot styrke de forskelle, der allerede er, skriver Sabine Elm Klinker, der er konstitueret generalsekretær hos LMS, i en mail til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Netop på dette tidspunkt i livet er de unge meget usikre på sig selv, og beløbet er stort set med de unges øjne. Derfor vil de gøre en stor indsats, hvilket kunne være et første skridt i retning af en spiseforstyrrelse, da de kunne frygtes at tage metoder som fx opkast i brug.
Hos Landsforeningen for overvægtige, Adipositasforeningen, er man en smule rystet over forslaget, som de mener må bunde i uvidenhed.
- Ingen mennesker ønsker at være overvægtige, og at stigmatisere børn for fælles skattemidler er så ignorerende over de alvorlige følger, der er for både det enkelte barn, den enkelte voksne og deres pårørende. Kan man forestille sig, at danskerne skulle have udbetalt en godtgørelse med tak for, at de blev 60 år uden at få cancer?, skriver Bjarne Lynderup, der er sekretariatsleder hos Adipositasforeningen til TV2 ØSTJYLLAND.
Stadig løse ender i forslaget
Jørgen Winther fortæller, at forslaget ikke er endeligt færdigt. Der er flere ting, som endnu ikke er arbejdet ind i forslaget endnu.
Nogle unge mennesker er fra genetikkens side bare tynde. Hvad med dem?
- Der har vi et stort problem, fordi ingen politikere vil give dem nogen penge, og vi får ikke noget ud af det. Og hvordan vi skal løse det, ved jeg ikke lige nu, siger Jørgen Winther.
Det skal skatteeksperter og andre kloge mennesker hjælpe os med at regne ud, mener Jørgen Winther.