Sådan giver du din hund en bedre nytårsaften

For mange hunde er nyårsaften det modsatte af en fest

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Hundes høresans er ekstremt veldudviklet, og hunde kan høre frekvenser, vi mennesker slet ikke opdager. Foto: Agria Dyreforsikring

Når klokken slår 12 i morgen aften, vil der med garanti lyder store brag rundt om i Østjylland. De fleste vil samtidig nyde synet af imponerende fyrværkeri på nattehimlen, men ikke alle har det sådan.

For mens mange nok forbinder lyden med fest og farver, er det bestemt ikke tilfældet for mange af vores firbenede venner.

Det skyldes blandt andet, at hunden har en langt mere veludviklet høresans end mennesker. Hunde hører toner, som vi slet ikke ænser, og de mange høje brag nytårsaften kan være endda meget ubehagelige for Fido og co.

Mange hunde bliver ængstelige nytårsaften. Det kan vise sig ved, at de piber, hyler, sitrer, halser og går hvileløst rundt.
Mogens Brix, dyrlæge

Hvert år modtager landets dyrlæger hunde, som har fået et angstanfald under nytårsaften eller er kommet til skade under en flugt fra brag og bulder.

Luft din hund og gøre den naturligt træt de dage, hvor du forventer brag fra fyrværkeri, lyder det fra Agria Dyreforsikring. / Foto: Colourbox

Ifølge Agria Dyreforsikring bliver flere hunde påkørt i december og januar end i nogen anden periode af året.

Man kan give dem en kunstig udgave af de feromoner, som tæven frigiver, når den diger sin hvalp. 
Mogens Brix, dyrlæge

- Kombinationen af høre- og synsindtryk kan virke meget voldsomme for hundene. Det er ikke alle hunde, der bliver bange, men mange bliver ængstelige nytårsaften. Det kan vise sig ved, at de piber, hyler, sitrer, halser og går hvileløst rundt. Nogle kan komme helt at køre, hvor de ikke er kontaktbare, siger dyrlæge og konsulent for Agira Dyreforsikring, Mogens Brix, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han anbefaler nye hundeejere at vænne deres hund til fremmede og høje lyde fra den er hvalp.

I den sammenhæng anbefaler Dansk Kennel Klub tilvænningstræning med gratis lydfiler på nettet. Her afspilles fyrværkerilyde. Lydene skal afspilles flere gange om dagen og gradvis blive højere. På den måde når hunden at vænne sig til de høje lyde.

Der er flere redskaber, hundeejere kan tage i brug, hvis deres hunde bliver bange nytårsaften, fortæller Mogens Brix.

- Man kan give dem en kunstig udgave af de feromoner, som tæven frigiver, når den diger sin hvalp. Der findes også kosttilskud, der kan virke naturligt beroligende, og dem skal man starte med i god tid, siger Mogens Brix til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Man kan også give decideret angstmedicin eller noget beroligende, men det kræver, at man besøger sin dyrlæge først.

Træn hunden til tryghed

Agria Dyreforsikring har samlet 8 gode råd til hundeejere på tærsklen til 2019:

Gode råd til hundeejere nytårsaften

  1. Lad aldrig hunden være alene hjemme nytårsaften.
     
  2. Sørg for, at motionere hunden godt de dage, hvor du forventer brag fra fyrværkeri, så hunden er naturligt træt. Lad hunden gå i snor hele tiden, så du er sikker på, at den ikke stikker af, hvis den går i panik.
     
  3. Sørg for, at der ikke er udsyn til lysglimt ved at trække gardinerne for.
     
  4. Skru op for radio eller TV. Den stabile, høje lyd neutraliserer pludselige brag.
     
  5. Giv hunden selskab, og vis at du er upåvirket og rolig. Giv eventuelt et stort saftigt kødben eller anden form for godbid.
     
  6. Spirituspåvirket adfærd hos ejer kan virke mystisk på hunden og øge følelsen af utryghed.
     
  7. Hvis hunden gemmer sig, må du ikke trække den frem fra dens gemmested. Lad den bevare sin trygge base.
     
  8. Efter aftale med en dyrlæge kan du give beroligende medicin. Du må aldrig give hunden medicin, der er ordineret til mennesker.

    Seneste nyt

    Dit digitale aftryk

    Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

    Du kan altid ændre dine præferencer senere.

    Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
    Du kan se flere detaljer om vores cookies her