Skift til vintertid kan føre til flere p-bøder

Ikke alle elektroniske p-skiver skifter selv til vintertid. Tjek p-skiven en ekstra gang, når bilen parkeres

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Simon Bohr - Scanpix

En del bilejere vil søndag vågne op til en p-bøde i forruden, fordi de har glemt at tage højde for, at urerne natten til søndag stilles en time tilbage.

Hvert år er der nemlig bilister, der glemmer at tjekke, om den elektroniske p-skive selv skifter til vintertid.

Det fortæller Dennis Lange, juridisk konsulent i Forenede Danske Motorejere, FDM.

- Hver gang får vi henvendelser fra nogle af vores medlemmer, der har fået en p-afgift på grund af det. Det er en træls overraskelse, og derfor er det vigtigt at tjekke p-skiven en ekstra gang, siger han.

Nogle modeller indstiller efter sommer- og vintertid, men det er afhængigt af den enkelte model. Det har ikke noget at gøre med, hvor ny eller hvor gammel den er.
Dennis Lange, juridisk konsulent, FDM

Hvis man har fået en bøde i forruden på grund af forkert indstillet p-skive, hjælper det ikke at klage, fortæller Dennis Lange.

- Der er som udgangspunkt ikke noget at gøre i den type sager. Som bilist er man selv ansvarlig for, at p-skiven går rigtigt.

Det er ifølge ham vigtigt at være opmærksom på, hvilken p-skive man har. Det er nemlig ikke sikkert, at den skifter til vintertid, selv om den er elektronisk.

- Nogle modeller indstiller efter sommer- og vintertid, men det er afhængigt af den enkelte model. Det har ikke noget at gøre med, hvor ny eller hvor gammel den er, siger han.

Derfor bør alle bilejere med en elektronisk p-skive tjekke tiden på den, næste gang bilen parkeres, mener Dennis Lange.

- Det er næste gang, man parkerer, at skiven skal tjekkes. Hvis man ikke har været opmærksom, kan man få den negative overraskelse om en uge, når p-skiven næste gang skal bruges.

Hvis man ikke vil vente, skal man have fat i brugsvejledningen for at se, hvordan ens model fungerer.

Ifølge Dennis Lange burde man ikke kunne opleve problemer, hvis man har en parkerings-app på sin telefon, da de typisk stiller sig efter telefonens ur.

Derfor skal du stille på uret natten til søndag

 

  • Hvert efterår stilles urerne en time tilbage, så vi kommer tilbage til vintertid, også kaldet normaltid. De seneste seks måneder har vi haft sommertid.
     
  • Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00. Vi får med andre ord en ekstra time det ene døgn. Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00.
     
  • Som følge af det vil det være lysere, når man skal på arbejde mandag morgen i forhold til samme tidspunkt på døgnet ugen forinden.
     
  • Omkring 70 lande har indført ordningen.
     
  • Sommertid blev første gang indført af Østrig og Tyskland tilbage i 1916 for at spare energi og dermed olie, som var knap på grund af Første Verdenskrig.
     
  • En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år.
     
  • Sommertiden kom igen fra 1940 til 1948, da Anden Verdenskrig fandt sted.
     
  • Ordningen blev først permanent i Danmark i 1980.
     
  • Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Resten af året har vi dermed normaltid.
     
  • Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal EU-Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertidens start og slut for de kommende fem år.

     
Kilder: Den Store Danske, Eur-lex, Ritzau

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her