Beder-sagen: Spørgsmål og svar om pædofili
Den pædofile pædagogmedhjælper, der blev dømt for at krænke 13 børn i Beder er dømt igen. Hvordan kan det ske, og er pædofili en sygdom, og kan man behandle pædofile. Det forsøger vi at finde svar på
For ti år siden blev den pædofile pædagogmedhjælper Martin Svejgaard Johansen dømt for at have krænket adskillige børn i Børnehuset Grønnebakken i Beder syd for Aarhus.
I januar i år blev den 40-årige mand dømt til forvaring. Denne gang havde han voldtaget en pige og krænket pigens søster. Og denne gang under et andet navn og i en anden by.
Pædofili-sagen berører og forarger mange, og der melder sig mange spørgsmål i kølvandet. Vi har her forsøgt, at samle flere af spørgsmålene, og give et svar.
Hvordan kan det ske, at en mand, der er dømt for at begå seksuelle krænkelser mod en stor gruppe børn, kommer ud fra fængslet, og gør noget lignende igen?
- Det kan ske, fordi den gruppe af personer, som begår seksuelle overgreb, er en meget broget sammensat gruppe. For nogle vil den dom, som de har fået og den afskrækkelse, som ligger i det, være tilstrækkeligt til, at de kan holde sig i skindet og ikke begå overgreb igen. Det er i den ene ende af skalaen, og i den anden ende af skalaen, hvor der er nogen, som er så besat af seksuelle tanker og fantasier om børn og har så svage indre grænser, at de ikke kan holde sig skindet, at de fortsætter med at begå overgreb mod børn, siger Kuno Sørensen, der er psykolog hos Red Barnet.
Men var der ikke et påbud om, at Martin/Morten ikke måtte være sammen med børn?
Mange krænkere af børn får en række påbud, som følger dem, når de er færdige med at afsone deres dom. Udover en plet på børneattesten, så kan det være forbud mod, at børn opholder sig i deres hjem.
Hvis den sexdømte overtræder påbuddet, så kan det give fængselsstraf, men i dag gør politiet ikke noget aktivt for at holde øje med påbuddene.
Hvordan virker straf som redskab til at forhindre nye sexkrænkelser?
- Problemet er, at der ikke findes en pædofil som en bestemt personlighed, men at dem, som begår overgreb kan have vidt forskellige personligheder. I den ene ende af skalaen kan man have folk, som er tynget af dårlig samvittighed, om som har det rigtig dårligt over, at de har en seksuel lyst, der retter sig mod børn. I den anden ende af skalaen er der nogen, som er fuldstændig kynisk kolde i forhold til det, som de gør, og som mener, at de er i deres fulde ret til at have en seksuel kontakt med børn, siger Kuno Sørensen fra Red Barnet.
Er pædofili en sygdom?
Rigtig mange af de mennesker, der begår sexovergreb på børn, gør det af andre grunde end en egentlig seksuel interesse i børn. De kan for eksempel have svært ved at skabe relationer med voksne mennesker, har et misbrug eller er selv blevet udsat for misbrug, og det går i stedet ud over børn. Denne gruppe har ifølge psykolog Susanne Bengtson, der er psykolog og forsker på Retspsykiatrisk Hospital i Risskov, langt bedre muligheder for at stoppe med at begå overgreb.
Pædofili derimod er en klinisk betegnelse, og netop den type kriminelle kan det som beskrevet være særligt vanskeligt at hjælpe. De udgør dog en meget lille del af den gruppe, der begår overgreb på børn.
Kan man behandle pædofili?
Af hele den samlede gruppe, der begår sædelighedsforbrydelser, hvoraf størstedelen handler om overgreb på børn, var to ud af tre enten ikke motiverede eller uegnede til behandling. Det viser en undersøgelse fra 2015.
- Man kan ikke helbrede folk for en perversion. Selvom de går i behandling, kan man ikke lade være med at være seksuelt interesseret i børn. De får nogle redskaber til at styre deres lyst, så de ikke handler på deres lyst, siger Susanne Bengtson, der er psykolog og forsker på Retspsykiatrisk Hospital i Risskov, Aarhus, og fortsætter:
- Så når de går ud af deres behandlingsforløb, så er det ikke fordi de er helbredt for deres pædofile tanker og lyster. Men de har bare fået nogle teknikker til at undgå at gå ud og lave overgreb.
Er behandlingen frivillig eller en del af straffen?
- I nogle sager får den dømte en betinget straf, som er betinget af, at vedkommende går i et sexologisk behandlingsforløb. Andre idømmes en straf i fængsel, og der vil de under fængselsopholdet blive tilbudt samtaler med det håb, at de går ind i et samtaleforløb. Forløbet vil være frivilligt, fordi man ikke kan tvinge de dømte i at indgå i et behandlingsforløb, siger Kuno Sørensen fra Red Barnet.
Hvordan behandler man pædofile i andre lande?
Det er meget forskelligt, hvordan man straffer og behandler pædofile fra land til land.
I Canada, England og Holland har man en model, der hedder CoSa, og står for Circle of Support and Accountability. Oversat betyder det: cirklen af støtte og ansvarlighed. Det går blandt andet ud på, at en gruppe af frivillige mødes med den tidligere straffede seksualforbryder med jævne mellemrum. Gruppen yder støtte til sexforbryderen, og arbejder på at integrere ham i det lokale samfund. Hvis gruppen oplever, at den tidligere straffede er på vej ud i at gøre noget lignende, kan de alarmere myndighederne.
I lande som eksempelvis Sydkorea, Polen og Rusland har man idømt seksuelle forbrydere medicinsk kastrering.
Hvad er medicinsk kastrering?
Medicinsk kastrering er, når man giver en medicin til mænd, der blokerer for mandens hormonproduktion i hoved og kønsdele, så længe behandlingen står på. På den måde falder det mandlige kønshormon, testosteron, til et meget lavt niveau, som svarer til et barn eller en fysisk kastreret mand. Medicinen gives i sprøjte oftest hver tredje måned. Men hvis man stopper behandlingen, stiger hormonniveauet igen.
I Danmark har man i mange år tilbudt medicinsk kastrering til indsatte i Herstedvester, hvor mange seksualforbrydere afsoner deres dom. Det er frivilligt for de indsatte, om de vil modtage behandlingen.
Dansk Folkeparti har i flere omgang foreslået, at man kan dømmes til tvungen medicinsk kastrering.
- Jeg har respekt for, at der skal laves noget forskning på området. Når det kommer til medicinsk kastration, så taler vi i hvert fald om den gruppe, som bliver vurderet som pædofile, men jeg er også åben for, at gruppen kan udvides, sagde folketingsmedlem og retsordfører Peter Kofod Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND søndag.
Findes der et register over sexforbrydere?
I Danmark har man ikke et decideret register over dømte sexforbrydere. Men man har en system med børneattester.
En børneattest er en speciel straffeattest, hvor man angiver visse seksualforbrydelser begået mod børn under 15 år. Virksomheder, myndigheder og foreninger kan bestille en børneattest for medarbejdere eller frivillige, som skal beskæftige sig med børn. Lovovertrædelsen er angivet på børneattesten i mindst 10 år.
I nogle lande, eksempelvis i USA, bliver sexforbrydere - efter at have afsonet straf - skrevet ind i et offentligt register, hvor der er navn, billede og adresse.
Ved du mere om sagen fra Beder eller Hedehusene, som vi bør vide, kan du kontakte redaktionen ved at skrive til soal@tv2oj.dk.