Elsket naturområde fredet - men formand frygter for fremtiden
Der er stor glæde over fredningen af et grønt område i Randers, men sagen er alligevel ikke afsluttet for Peter Kjeldsen, der har kæmpet for bevaringen.
I flere år har truslen om en ny vej hængt som en mørk sky over et populært naturområde i Randers.
I hvert fald hvis man spørger gruppen Bevar Bækkestien. Det er planerne om en ny såkaldt klimabro, der skal tage noget af det trafikale pres fra midtbyen, der har fået randrusianerne til at frygte for Bækkestiens fremtid.
Men nu er der gode nyheder.
Fredningsnævnet har netop besluttet at frede den grønne kile og dermed sætte en stopper for byggeri i området. Og det glæder Peter Kjeldsen, der er formand for gruppen Bevar Bækkestien. Han er derudover også medlem af Randers byråd for Østbroen, der er hårdnakket modstander af Klimabroen.
- Det var det her, vi gerne ville opnå. Så det er en entydig positiv ting, at den nu er fredet, siger han til TV2 Østjylland.
Alligevel føler Peter Kjeldsen sig ikke sikker på, at stiens fremtid er sikret.
En firesporet blindgyde
Det fredede område, der er ejet af Randers Kommune, strækker sig over 3,8 hektar langs Bækkestien på strækningen mellem Dronningborg Boulevard i nord og Udbyhøjvej i syd.
- Man har kun fredet den nederste del, og vi mener, at det er hele Bækkestien, der skal fredes. På den måde mener vi ikke, at man har gjort arbejdet færdigt, siger Bevar Bækkestien-formanden.
Området har aldrig været inddraget i planerne om klimabroen, men ligger for enden af den forbindelsesvej, der skal føre trafikken til og fra broen
Derudover sker fredningen af Bækkestien på initiativ fra Randers Kommune, der i 2021 besluttede at rejse en fredningssag, som Danmarks Naturfredningsforening senere blev medrejser på.
Det overbeviser dog ikke Peter Kjeldsen om, at Bækkestien er fredet i al fremtid.
- Jeg kan være bekymret for, hvis man står om nogle år, og tingene sander til og giver store trafikale problemer, så man er nødt til at kigge på alternativer, siger Peter Kjeldsen.
Ifølge ham vil en klimabro og nærmere bestemt den nye vej til broen skabe en "firesporet blindgyde" ved Bækkestien. Derfor er han bange for, at området på sigt vil blive inddraget for at forhindre et trafikalt kaos.
Et vigtigt skridt
Bækkestien og dens fremtid har fyldt meget for Peter Kjeldsen og de 2500 medlemmer af Bevar Bækkestien de seneste år. Det ville være et stort tab for byen, hvis området blev inddraget, mener formanden.
- Jeg er lokal og har været der som barn og løbet og leget. Det er et unikt sted og et område, folk er glade for. Hvis du skærer det væk, gør du noget ved området, siger Peter Kjeldsen.
- I stedet for en grøn kile får man en vej, hvor man kan løbe og trække noget trafikos ned i lungerne.
Derfor understreger han da også, at fredningen er et vigtigt skridt.
Klimabroen
Klimabroen skal blive byens nye forbindelse over Randers Fjord. Den skal bestå af en bro over fjorden, en dæmning over det nordlige havnebassin og en ny vej på nord- og sydsiden.
Den nye vej til og på Klimabroen strækker sig fra Udbyhøjvej til Ny Havnevej og bliver cirka 2,5 kilometer. Vejen får to spor i hver retning til bilister og tung trafik. Desuden kommer der cykelsti og fortov.
Kilde: Randers Kommune
Til et byrådsmøde kom det frem, at der vil blive taget stilling til resten af Bækkestien, når de planlagte naturgenopretningsprojekter er afsluttet. Det har Peter Kjeldsen tænkt sig at følge op på.
Fredningsnævnet offentliggjorde afgørelsen den 26. januar 2024 med fire ugers klagefrist. Fredningen forventes således at kunne træde endelig i kraft inden udgangen af februar 2024.