Frisører: Ældre har svært ved coronapasset
Flere frisører oplever, at ældre borgere ringer, fordi de ingen smartphone eller printer har. De har derfor svært ved at dokumentere, at de ikke har corona.
Hvis man vil til frisøren, skal man kunne dokumentere, at man er blevet vaccineret mod COVID-19, testet negativ inden for de seneste 72 timer eller tidligere har haft corona.
Men det er svært for mange ældre, der ikke ejer en smartphone eller en printer. Det fortæller frisør Kristian Thygesen fra Randers og frisørernes forbund DOFK til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er en del, der har ringet – i hvert fald en ottendedel af kunderne. Mange er virkelig bekymrede og vil ikke til frisøren, fordi de ikke kan finde ud af det med testen og bestille tid. Det er virkelig et mareridt for dem, fortæller Kristian Thygesen, der ejer Klippoteket i Randers.
Ifølge frisørernes forbund er hans salon ikke den eneste, der står med den udfordring.
- Der er mange af de ældre, der er fanget i det her. De har ikke smartphones eller printere, så der er nogle, for hvem det er ret besværligt, siger Connie Mikkelsen, formand for DOFK, til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Frisørsalonen får bøden
Frisør Kristian Thygesen har det svært med at skulle kontrollere sine kunder, og han så gerne, at kravet om coronapas hos frisøren blev afskaffet hurtigst muligt.
- Hvorfor skal det være et krav ved frisøren, når det ikke er ved tandlægen?
- Vi skal også se ID på folk. Det er helt hen, hvor det ikke stemmer. Man bestemmer noget i folketinget, som i praktik er noget helt andet. Jeg håber og beder til, at det bliver afskaffet i morgen, siger Kristian Thygesen.
Han har indtil videre afvist én kunde, der ikke kunne dokumentere, at han/hun ikke havde corona.
Hos DOFK har de ingen holdning til, om coronapasset skal gælde hos frisøren eller ej. De opfordrer dog deres medlemmer til at overholde retningslinjerne, da de ellers risikerer at få en bøde.
Nogle er undtaget
- Jeg er ikke politiker, og hvis Mette Frederiksen siger, at vi skal gøre det, så gør vi det. Jeg forholder mig til retningslinjerne, siger formand Connie Mikkelsen.
Hun har dog sympati for de ældre, som bliver ramt af reglerne.
- Vi synes, det er synd for de ældre mennesker. Det har været gode, faste kunde i mange år. Og hvis man ikke har nogle familier, der kan hjælpe, er det svært, siger hun.
Det har været et krav siden 6. april, at kunder hos frisører, massører og andre serviceerhverv skal fremvise et coronapas. Børn under 15 år og enkelte voksne er undtaget fra reglerne. Se de klare retningslinjer via linket her.
Herunder kan du dog se, hvad man kan gøre, hvis man ikke har adgang til internettet, men gerne vil klippes.
Coronapas uden NemID
Fra den 9. april 2021 vil alle personer uden NemID, der er færdigvaccinerede, modtage et printet vaccinationspas med posten. Herefter vil myndighederne løbende sende vaccinationspas ud til færdigvaccinerede personer, der ikke er digitale.
Myndighederne vil også etablere en telefonservice, hvor alle personer, der er færdigvaccinerede, kan bestille et printet vaccinationspas.
Der vil desuden komme en løsning for, hvordan du kan anvende fysisk dokumentation for en negativ PCR-test, hvis du ikke bruger digitale løsninger.
Indtil du har modtaget et vaccinationspas, eller kan få tilsendt et PCR-testsvar, kan du bruge skriftlig dokumentation for færdigvaccination, hvis du har fået det, eller lyntest (antigen-test), når du bliver bedt om at fremvise coronapasset.
Hvis du vil have skriftlig dokumentation for resultatet af din lyntest, er det vigtigt, at du gør personalet opmærksom på det, når du møder op til testen. Du får svaret 15-30 minutter efter din test, så vent med at forlade stedet.
Du kan også give fuldmagt til, at en anden person kan se og downloade coronapas for COVID-19 test på dine vegne. Det er ikke muligt at give fuldmagt til download af coronapas for vaccination.
Kilde: Ældresagen.dk