Overblik: Se, hvad der åbner i dag
Butikker i nogle storcentre genåbner tirsdag. Derudover er kravet om tidsbestilling og køsystemer droppet i store udvalgsvarebutikker og byggemarkeder.
Har man savnet at kunne gå i det lokale center og købe legetøj, bøger eller tøj, så kan man godt begynde at finde tegnebogen frem.
Fra og med i dag kan indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder igen åbne op for kunder.
Indkøbscentre, stormagasiner og arkader i kommuner med særlig høj incidenstal er dog undtaget. Deres eventuelle genåbning vil blive vurderet af Epidemikommissionen.
Butikker i disse østjyske centre åbner 13. april:
Aarhus
Veri Center
Viby Centret
Skejby Centret
Horsens
BytorvHorsens
Skanderborg
Bloms butikker
Fra tirsdag er der heller ikke længere krav om tidsbestilling eller køsystem for store udvalgsvarebutikker såsom byggemarkeder, og detailhandlen får lavere arealkrav end tidligere.
Det betyder eksempelvis, at store butikker over 10.000 kvadratmeter, der tidligere højst måtte have 250 kunder i butikken, nu får et arealkrav på 10 kvadratmeter per kunde.
Ikeas varehus i Aarhus må eksempelvis åbne for 1900 kunder ad gangen fra og med i dag.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger, at de lempeligere krav skal ses i lyset af, at det i forhold til coronasituationen går den rette vej i Danmark.
- Derfor kan vi nu blandt andet løsne arealkravene til vores detailhandlen. Det betyder mere liv i gågaden, men også at man som butiksejer eller kunde får lettere ved at gennemskue reglerne, siger han i en pressemeddelelse.
Der er dog stadig krav om at bære mundbind eller visir, og at lokaler er indrettet på en måde, så smittefaren minimeres.
Sådan genåbner Danmark
I løbet af april og maj åbner mere af Danmark. TV 2 har tidligere lavet dette overblik:
21. april
De store indkøbscentre og stormagasiner på over 15.000 kvadratmeter for almindelig handel kan åbne.
Desuden åbnes – med coronapas – udendørsservering på restauranter og cafeer, museer, kunsthaller samt biblioteker.
Uden coronapas åbnes for indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år.
Hvilke konkrete sportsgrene, der er omfattet, og hvilke smitteforebyggende tiltag, der skal tages, forhandles af aftalepartierne på baggrund af et fagligt oplæg fra myndighederne.
6. maj
Med coronapas åbnes for indendørs servering på restauranter og cafeer, konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter.
Desuden åbnes med coronapas for indendørs idræt for voksne over 18 år.
Hvilke konkrete sportsgrene, der er omfattet, og hvilke smitteforebyggende tiltag, der skal tages, forhandles af aftalepartierne på baggrund af et fagligt oplæg fra myndighederne.
21. maj
I sidste omgang åbnes med coronapas resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser.
Desuden åbnes indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo, legelande, daghøjskoler og aftenskoler.
Nedlukninger og udskydelser kan ske
Der vil i alle faserne fortsat gælde relevante smitteforbyggende tiltag: Eksempelvis begrænset åbningstid, kvadratmeterkrav, krav og anbefalinger om brug af mundbind, begrænsning af samlet antal publikummer, siddende publikum, og der vil gælde retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne med videre.
Udgangspunktet er landsdækkende genåbninger. Når det ikke er muligt på grund af høj incidens eller smitteudbrud, skal Epidemikommissionen og myndighederne i indstillinger overveje fleksible modeller, herunder regionale og lokale modeller.
Ved lokale udbrud skal myndighederne iværksætte tiltag og restriktioner, der både sikrer en øjeblikkelig håndtering af det konkrete udbrud, men samtidig også den nødvendige aktivitetsnedgang i det berørte område sådan, at smitten bringes under kontrol.
Der kan være tale om nedlukninger og udskydelse i forhold til genåbningsplanen på både institutions-, lokalt-, kommune-, landsdels-, eller regionsniveau.