Hårdt ramt af den endelige dom: Svært når datteren savner farmor
Det er en hårdt ramt familie til den forgiftningsdømte Susanne Hein Kristensen, der sidder tilbage og forsøger at leve videre.
Den 23. november 2023 bliver en dato, de for altid vil huske. Her sidder deres mor, kone og familiemedlem i Vestre Landsret med sin skæbne i andres hænder. Og så falder dommen, der ændrer deres liv for altid.
Susanne Hein Kristensen dømmes igen. 16 års fængsel for blandt andet flere drabsforsøg og dødsvold. Den dom rammer ikke kun hende, men også familien, der står fortvivlede og ramte tilbage.
TV2 Østjylland besøger igen Susanne Hein Kristensens mand og den ene søn i den forhenværende sosu-hjælpers hjem i Fårup nord for Randers.
Det er tydeligt, at de nu kæmper med at få en hverdag til at fungere.
- Jeg kommer jo aldrig til at glemme min mor, men det gælder om at tænke så lidt på det som muligt, siger sønnen.
Derfor er de anonyme
Susanne Hein Kristensens søn og mand optræder her anonymt.
Det ønsker de af hensyn til de mindre børn i familien.
'Meget mørkt og trist'
Sønnen var sammen med en stor del af familien til stede i landsretten, da den endelige dom faldt.
- Det kan nok bedst beskrives som et chok. Det har bare egentlig været svært at forholde sig til lige siden.
- De første dage efter dommen var det meget mørkt og trist. Simple hverdagsting, man normalt bare gør, var lige pludselig svært, fortæller han til TV2 Østjylland.
Også Susanne Hein Kristensens mand gennem mere end 40 år blev hårdt ramt, da dommen faldt i landsretten.
- Jeg havde forberedt mig på, at hun kom med hjem, siger han.
Svært når datteren savner farmor
Det skete ikke, og nu forsøger manden at holde sig i gang for ikke at give tankerne frit spil.
- Jo mere du sidder stille, jo mere spekulerer du og får trælse tanker, og alt er sort. Det duer ikke, siger manden til TV2 Østjylland.
Sønnen og manden besøger Susanne Hein Kristensen i fængslet, så ofte de kan. Men hverdagen udenfor er nødt til at køre videre.
- Man har jo et ansvar for sine børn og resten af familien. Man holder sig i gang, tager på arbejde og prøver at gøre de ting, man ved, man kan, siger sønnen.
Noget af det sværeste for ham er, når hans egen datter er ked af, at farmor er væk.
- Normalt når ens barn er ked af det, så kan man komme med en løsning, men her er det bare svært at sige det rigtige.
Skal vi have ondt af hende?
Hos både mand og søn fylder bekymringerne om, hvordan Susanne Hein Kristensen har det, og hvordan hun skal klare de mange år i fængsel.
- Hun har det ikke godt psykisk og heller ikke fysisk. Det er frygteligt at se hende så syg og svag, som hun er nu. Jeg må ikke lade mig påvirke af det under besøg, det kan jeg først bagefter, lyder det fra manden.
- Hun er en stærk person, men hvis man sidder derinde og siger, man er uskyldig, og man ikke føler, man har gjort det, man sidder der for, så kan det godt være rigtig hårdt at skulle igennem så mange år, supplerer sønnen.
Skal folk have ondt af din mor?
- Jeg synes ikke, de nødvendigvis skal have ondt af hende, men ser man på det menneskelige aspekt, er det en rigtig lang straf, og det er hårdt for alle. Jeg ser min mor som en kærlig, livsglad og dejlig person, der altid har hjulpet andre. Derfor har jeg ondt af hende.
Tror stadig på hendes uskyld
Manden fortæller, at hele sagens forløb og de to domme fylder meget for ham. Han er fortsat overbevist om Susanne Hein Kristensens uskyld.
- Det er mangelfuld efterforskning. De har haft tunnelsyn og kigger kun på Susanne. Og så har de kun kigget den vej, de har ikke kigget på andre, mener ægtemanden.
Han har dog fuld forståelse for, at andre er uenige med familien og mener, at den dømte tidligere sosu-hjælper har fået som fortjent.
- Vi er to parter, vi tænker forskelligt. Jeg tænker mere på Susanne. Jeg tænker på, at hun ikke har gjort det og er uskyldig. De andre tænker på, at hun har fået den dom, hun skal have. Sådan vil det være.
Dommen
Susanne Hein Kristensen blev idømt 16 års fængsel ved Retten i Randers og i Vestre Landsret for:
1) Grov vold med døden til følge
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have givet en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.
2) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
3) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
4) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet kvindelig beboer lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.
10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.
11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.
Desuden mister hun retten til at virke som social- og sundhedshjælper.
Skal videre til nyt fængsel
Samme følelse sidder sønnen tilbage med, og det vil uden tvivl blive ved med at fylde hos ham.
- Det har været rigtig svært, at hun er blevet fremstillet i et lys, som jeg ikke rigtig kan se hende i. Det er det, der gør, at man har svært ved at finde ro. Jeg er bestemt ikke overbevist om, at det er hende, der har gjort det, siger han.
Susanne Hein Kristensen sidder fortsat i Randers Arrest, hvor hun har været, siden hun blev fængslet i marts 2022. Men i det nye år rykkes hun med al sandsynlighed til det fængsel, hvor hun skal afsone resten af sin straf.