Mange unge gruer for nytårsfesten: I år gør 22-årige Simon noget anderledes
Det er langt fra alle unge, der har glædet sig til årets sidste aften, men rundt i det østjyske forsøger flere initiativer at få alle med.
Glimmer på bordet, stjernekasternes gyldne lys og den velkendte lugt fra bordbomben.
Nytårsaften har tradition for at være festernes fest. Årets helt store fejring med vennerne. Og noget de fleste har høje forventninger til.
Men hos de unge kan forventningsglæden også forvandles til bekymringer og uro, og ifølge en undersøgelse fra Mary Fonden føler hver femte unge mellem 25 og 34 år sig i forvejen svært ensomme, mens det hos de 16 til 24-årige er lidt mere end hver sjette.
Til nytår er der så også ekstra meget på spil, lyder det fra den kommunikationsansvarlige hos ungdomsorganisationen Ventilen, Sofie Stage.
- Der er i ungdomslivet en generel forventning til, at det hele kører, at man tager til mange fester og ses med mange venner, og derfor bliver nytår et levende bevis på, om man kan leve op til alt det, siger hun.
Ventilen, som netop er til for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge i hele landet, har derfor arrrangeret nytårsfester i både Roskilde og Aarhus for organisationens unge - for første gang også i Aarhus for at imødekomme efterspørgslen.
Her kan man komme til nytårsfest med andre unge, som man ikke kender, men hvor rammerne er trygge og inkluderende.
- Er jeg bare sådan en, folk glemmer?
I Randers har 22-årige Simon Hansen også besluttet sig for at bidrage på sin egen måde.
I stedet for at holde en lukket fest for sine syv venner i lejligheden, har han åbnet dørene for fremmede, der mangler et sted at være - og det er faktisk ikke kun for at være venlig. Han savner også selv at skabe nye relationer, så det håber han, at de fremmede gæster måske kan blive.
- Jeg har mistet forbindelsen til mange af mine barndomskammerater med tiden, så jeg vil gerne møde nogle nye mennesker, siger Simon Hansen.
Og de skal findes via hjemmesiden nytårsvenner.dk, som den danske onlineside Boblberg står bag. Her kan danskere i alle aldre finde nogen at fejre nytår med i nærheden af dem.
Flere og flere unge søger nytårsvenner
Hos Boblbergs "Nytårsvenner"-koncept ser de en stigende tendens blandt unge mellem 18 og 34 år, der tilmelder sig platformen for at finde nye mennesker at fejre nytåret med.
Ud af de over 43.000 personer, der er oprettet på platformen, udgør de unge i aldersgruppen 18-34 år mere end 16.500 af dem - altså lige knap 40%.
Erfaringen fra tidligere år viser, at interessen er særligt høj efter jul, hvor planlægningen for nytåret begynder at tage form.
Simon Hansen blev allerede nysgerrig på platformen sidste år, for ensomhedsfølelsen er noget, han selv mærker til indimellem.
- Jeg har selv følt mig ensom i perioder, og følelsen kan bare nemt være der endnu mere i jule- og nytårstiden, når man hører og ser, hvad alle andre laver, mens man ikke nødvendigvis selv render til en masse fester. Jeg har også oplevet ikke at være blevet inviteret til en fest, hvor man så tænker: "Er jeg bare sådan en, folk glemmer eller fravælger, hvis der ikke er plads?", siger han.
Ensomheden trives, når livet forandrer sig
Og hans beskrivelse stemmer overens med det billede, Ventilen generelt har af de unges skam over at føle sig ensomme.
- Alt sker i de år. Det er følelsen, man sidder med som ung. Man skal realisere sig selv og finde sig selv, samtidig med at man skal have styr på det hele, siger Sofie Stage fra Ventilen.
Derudover spiller det også ind, at man i ungdomsårene kan opleve mange skift i sit sociale liv, når arbejde, studie eller familiestiftelse kan ændre mulighederne for at bevare sine venskaber, forklarer hun.
For Simon Hansen er det ham, der er flyttet væk for at studere i Randers, mens vennerne fortsat har det gamle liv i hjembyen. Det har i flere situationer fået ham til at føle sig afskåret og på afstand, og samtidig er det svært at finde nye venner, synes han.
Så i år skulle være året, hvor han ville gøre noget ved det og åbne dørene for nye nytårsvenner til sin egen fest.
- Jeg tror, at man bliver nødt til at tage det første skridt. Man skal ikke skamme sig over at opsøge andre at holde nytår med, synes jeg. Vi kan jo potentielt skabe nye traditioner sammen og få et venskab ud af det, slutter han.