Nytår med 150 dyr: - Det er kaos og helvede
For de fleste er nytår lig med fyrværkeri, der pryder nattehimlen. Men for de firbenede kan de store brag fra raketterne have store konsekvenser.
Mens de fleste springer ind i det nye år med fest, fyrværkeri og gode venner, så tilbringer 27-årige Laura Linde Kjeldsen nytårsaften alene. Som ene kvinde passer hun på godt og vel 150 dyr på Dyrenes Beskyttelses dyreinternat i Tranbjerg ved Aarhus helt til klokken syv om morgenen.
Hun har de sidste fem år dedikeret sin nytårsaften til at skabe ro og tryghed for dyrene.
- Nytårsaften er en forfærdelig stressende aften for utrolig mange dyr. De ved ikke, hvad der foregår, når der bliver skudt fyrværkeri af. De hører bare brag, ser lys, og så er det totalt kaos for dem, fortæller Laura, der har fejret nytår med blandt andet hunde, katte og kaniner siden hun var 22 år.
Traumatiserede dyr og livsfarlige konsekvenser
På internatet bruger Laura hele natten på at berolige dyrene. Nogle af hundene har gavn af at få veste på, der ifølge Laura fungerer som en tyngdedyne og kan skabe tryghed hos hundene for en stund.
I de rum, hvor dyrene opholder sig, er der også opsat såkaldte adaptil diffuser, som udskiller et kunstigt fremstillet feromon, som beroliger dyrene.
Gennem de fem nytårsnætter, som Laura har brugt på internatet, har hun oplevet de fatale konsekvenser, som fyrværkeri ifølge hende kan have for dyrene. Særligt en erindring står stadig klart for Laura.
– For et par år siden mistede vi en kanin til chok fra fyrværkeri. Det er rent kaos og helvede. Hvorfor skal dyr lide, fordi vi synes, det er sjovt at fyre fyrværkeri af? spørger hun og fortsætter:
- Dyr har en langt skarpere hørelse end mennesker. Hvis et brag lyder højt for os, så er det ubærligt for dem. Jeg har set dyr, der har mistet kontrollen fuldstændig. De kaster op, mister evnen til at spise og kan ikke holde på deres urin.
Det er kun én aften, at der er nytårsfyrværkeri efterhånden. Kan det ikke godt gå denne ene aften?
- Det synes jeg jo ikke. For det er mig, der står med konsekvenserne af andres nytårsfyrværkeri. Det er aldrig en sjov aften.
- Det er så ærgerligt, at det er en indstilling, som folk har. For det har vedvarende effekter på rigtig mange dyr. Jeg ved ikke, hvad andet jeg skal sige, end at det ikke bare er én aften. Det er virkelig, virkelig en slem aften, siger hun.
Efterlyser omtanke og regulering
Fra 2024 er fyrværkeriloven reguleret, så danskerne lovligt må fyre fyrværkeri af fra 31. december til og med 1. januar, og det gør, at Laura håber, at danskerne i højere grad vil tænke en ekstra gang over deres fyrværkeriforbrug.
- Forhåbentlig bliver lovgivningen endnu strammere. Jeg ved godt, at mange føler stærkt for deres ret til at fyre fyrværkeri af. Men jeg vil gerne sende en bøn ud om at overveje, hvad det gør ved dyrene. Et enkelt brag kan traumatisere et dyr for livet, og det kan have fatale konsekvenser, siger hun.
Dagen før nytårsaften har Laura kontaktet internatets naboer, der ifølge Laura er søde og imødekommende overfor dyrenes behov for ro. Det har dog tidligere været episoder, hvor andre ikke har haft samme syn for sagen.
- Desværre så er der nogen, der kom herind og fyrede fyrværkeri af tæt på og med vilje, og det har resulteret i nogle utrolig traumatiserede dyr. Der er nogle dyr, hvor det er liv og død for dem, siger hun.
En særlig hund får et nytårskys
Med sig til natten har Laura medbragt en foldud-madras, som hun slår op i internatets printerrum, da hun efter flere år har erfaret, at det er det mest lydisolerede rum på internatet.
- Når klokken slår 12, sidder jeg der med det dyr, der har allermest brug for mig, og i år bliver det nok hunden Chili. Jeg prøver at berolige hende så godt som muligt, og så kan det også være jeg får et nytårskys af hende, siger hun.
Selvom Laura nu har rundet sit femårsjubilæum med nytår hos dyrene, så har hun ingen planer om, at det skal ændres.
- For mig er det den bedste start på det nye år, fordi jeg ved, at jeg går ind i det nye år med nogle væsener, som virkelig sætter pris på, at jeg er der. Jeg kan heller ikke lide fyrværkeri, og det hjælper også mig til at være mere rolig, når jeg ved, at jeg er der for nogle dyr, der har brug for mig, siger hun.