Inges by kan blive oversvømmet af jord: - Jeg var ved at kaste op
Jordskreddet ved Nordic Waste kan oversvømme hele byen Ølst med jord. Og det skaber både chok og bekymring ved beboere i byen.
Tirsdag aften er beboerne i Ølst ved Randers mødt op til et borgermøde, de har skreget på i ugevis.
Mødet handler om Nordic Waste-sagen, hvor et jordskred med forurenet jord fra virksomheden nær Randers truer med at forurene Alling Å.
Men det er ikke længere det eneste. I en rapport, der blev offentliggjort tirsdag, bliver det slået fast, at byen Ølst kan blive begravet i forurenet jord - og det chokerede beboerne i byen, da de hørte om det tirsdag aften.
- Jeg var ved at kaste op. Det er da helt utroligt, at der ikke er nogen, der har set det komme, det kan ikke passe. Vi er fuldstændig i chok, siger Inge Johansen, der er beboer i Ølst.
Hun troede først ikke, det var sandt, da hun hørte, at hendes hjemby risikerede at blive ramt af en jordlavine - og hun føler ikke, at borgernes protester og råb om hjælp er blevet hørt.
- Det har været så ydmygende og ubehageligt for os i Ølst, og det er der ingen, der har taget notits af. Hvorfor skal jeg så tro på, at nu styrer de det? Det kan jeg ikke forestille mig, siger Inge Johansen.
Stoler ikke på kommunen
Borgmester i Randers Kommune Torben Hansen (S) forsikrer ellers om, at situationen bliver håndteret.
- Jeg synes, det er frygteligt at læse. Men heldigvis viser rapporten også, at vi rent faktisk kan styre jordskredet - og det skal vi, det er hævet over enhver tvivl, siger han.
Nu hører vi, byen kan blive begravet jord. Skal borgerne i Ølst være bekymrede?
- Nej, for det, rapporten også siger, er, at det kan styres, så vi undgår det. Vi er alle sammen bekymrede for, hvad konsekvenserne er for hele området, men heldigvis siger rapporten, at vi kan undgå det, og det vil vi gøre, siger Torben Hansen.
Men det stoler Inge Johansen ikke det fjerneste på.
Er du tryg ved situationen, når Torben Hansen siger, man nok skal styre jorden?
- Nej, det er jeg ikke. Det er lige som om, de ikke hører på, hvad vi siger i Ølst. Så nej, jeg er faktisk ikke tryg ved det, siger hun.
Torben Hansen understreger, at han deler bekymringen. Han er ked af, at borgerne ikke føler sig hørt, men forklarer endnu en gang, at jorden vil blive styret.
Lige nu er det nemlig Randers Kommune, der varetager opgaven med at forhindre, at jordskreddet begraver Ølst i jord, eller forårsager en miljøkatastrofe i Alling Å.
Virksomheden Nordic Waste forlod selv oprydningsarbejdet 19. december.
Det handler sagen om
Nordic Waste modtager forurenet jord til rensning og kan modtage op til 1.000.000 ton jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området.
Men en del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.
Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner ton jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gammel Århusvej. Nordic Waste har derfor været nødt til at rive flere bygninger ned, før jordskredet smadrede dem.
I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste også en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.
Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og den 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.
Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.
Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.
Den 19. december opgav Nordic Waste at stoppe jordskredet, da det ifølge virksomheden ikke længere var forsvarligt at opholde sig i området. Dermed overtog Randers Kommune hele indsatsen.
Kommunen forsøger at etablere en pumpeløsning, så vandet fra Alling Å pumpes forbi Nordic Waste, men arbejdet besværliggøres både af jordskredet og den regn, der er faldet de seneste uger.
Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen