Nabo til nyt Nordic Waste-bassin: - Man får intet at vide
Et stort anlægsarbejde står på uden tilladelse, og en nabo mener, at der skulle være meget mere information om, hvad der sker.
I næsten to uger har store entreprenørmaskiner arbejdet det meste af døgnet på et område i udkanten af Assentoft.
Men det er en af naboer til arbejdet alt andet end tilfreds med.
For ikke alene larmer det - der bliver nemlig fortalt alt for lidt om, hvad der sker, og hvor længe det skal stå på, lyder det.
Michael Dolleris bor i Assentoft øst for Randers med sin kone og to børn, og de blev noget overrasket, da de den 14. februar fik at vide, at forurenet vand fra Nordic Waste skulle til deres nabolag - omkring 300 meter fra deres hus.
De fik tidligere på måneden en kort meddelelse om projektet, som dog ifølge Michael Dolleris ikke svarede på mange vigtige spørgsmål. Siden har de ikke modtaget noget om projektet.
Det skulle efter planen stå færdigt nu, men maskinstøjen fortsætter med at genere, da TV2 Østjylland mandag taler med Michael Dolleris.
Bygger uden tilladelse
Vandet strømmer stadig ned fra Nordic Waste-grunden ved Ølst, og hver regnbyge skaber nyt risiko for, at forurening spreder sig.
Neden for den nu forladte grund er der allerede bygget flere store bassiner til at opsamle vandet, indtil det kan sendes til rensningsanlægget.
Men bassinerne kan ikke følge med, og derfor valgte Randers Kommune tidligere på måneden at begynde at grave ud til nye bassiner ved Assentoft, cirka mod 15 kilometer nordøst.
- Men hvorfor lige her? Hvorfor ikke finde et sted tættere på Nordic Waste? spørger Michael Dolleris.
Overfor TV2 Østjylland oplyser Randers Kommune, at den i den nærmeste fremtid vil række mere ud til naboerne, og kommunen planlægger blandt andet at holde et orienteringsmøde for de lokale i Assentoft.
Svar fra Randers Kommune
TV2 Østjylland har været i kontakt med Randers Kommune, men det har ikke været muligt at få et interview i stand. Kommunen har i stedet sendt dette skriftlige svar:
'Det er fuldt forståeligt, at borgerne i Assentoft har bekymringer og ubesvarede spørgsmål. Derfor er vi også i gang med at planlægge et bassinkantsmøde, hvor man kan komme og få svar på sine spørgsmål, og de vil komme til at høre mere fra os.'
'Vi er stadig i en situation, hvor mængden af regn kan ændre situationen på Nordic Waste fra at være nogenlunde stabil til at være akut, hvis vi skal redde Alling Å, og derfor bliver der taget hurtige, men vigtige, beslutninger.'
'Derfor kan vi for eksempel heller ikke svare på, hvornår situationen er overstået og bassinet er væk igen, men vi vil forsøge at svare på så meget som muligt, som forhåbentlig kan mindske borgernes bekymringer.'
Arbejdet er fortsat på trods af, at Randers Kommune endnu ikke har tilladelse til at etablere det store bassin.
Og derfor har Michael Dolleris og hans familie i knap to uger kunnet høre larm fra pladsen både om dagen og indimellem om natten. Særligt de høje bip-lyde, entreprenørmaskinerne laver, når de bakker, er generende.
Michael Dolleris anerkender, at kommunen står med en stor og akut udfordring ved Nordic Waste, og at den kræver akutte løsninger. Men han mener ikke, at man kan tage så akutte skridt uden at informere grundigt om projektets omfang og potentielle risici.
- Man aner ikke, hvor forurenet det er; hvad der sker, hvis membranen går i stykker; om fordampningen er farlig; om det skal hegnes ind. Man får intet at vide, siger Michael Dolleris.
Ifølge en skrivelse fra forvaltningen i Randers Kommune til byrådet, som TV2 Østjylland er i besiddelse af, regner man med at skulle bruge arealet til bassinerne i maksimalt to til tre år. De oplysninger er dog ikke nævnt i det eneste dokument, Michael Dolleris familie og deres naboer har fået om arbejdet.
Vandet fra Nordic Waste er forurenet i en grad, så både dyr og mennesker skal holde sig væk fra det, har Randers Kommune oplyst til naboerne. Normalt har vand en pH-værdi omkring syv, men ét af bassinerne ved Nordic Waste er målt til helt oppe over ti og er dermed basisk.