Nu har politiet sat dato på dom over drabstiltalt slagter
Drabet på den prostituerede Hanne With fandt sted nytårsnat ved overgangen fra 1989 til 1990. Først efter 34 år lykkedes det politiet at sigte en mand for drabet.
Politiet har nu sat dato på, hvornår sagen mod en 54-årig drabstiltalt mand fra Randers skal behandles i retten.
Drabet på Hanne With, som offeret hed, er berammet med retsmøder 1., 10. og 11. juli, hvor der ventes at falde dom, oplyser Københavns Politi til TV2 Østjylland.
Politiet fortæller også, at manden ikke er hverken sigtet eller tiltalt for andre drab, hvilket har været undersøgt med udtagelse af hans dna efter anholdelsen, der skete 6. februar i år.
Den dag mødte et hold betjente pludselig op på det nordjyske slagteri, hvor han arbejder, og sigtede ham for det 34 år gamle drab, der har været meget omtalt igennem årene.
Den 54-årige nægter sig fortsat skyldig i alle anklagerne mod ham.
Det står der i anklageskriftet
TV2 Østjylland har modtaget anklageskriftet fra Københavns Politi.
I det står der, at den 54-årige er tiltalt for manddrab efter straffelovens paragraf 237 ved 1. januar 1990 mellem klokken 01.00 og 02.40 at have dræbt Hanne With.
Det skete i lejligheden på Fensmarksgade 39, 2. t.v., København N.
Hanne With blev dræbt med slag og / eller spark i hovedet og på kroppen, strangulation med et antennekabel, talrige stik og snit med saks, skruetrækker og kniv i nakken, på kæben, halsen og brystregionen.
Hun fik blandt andet en 14 centimeter lang snitlæsion på forsiden af halsen, så hendes strube, spiserør og store pulskar blev skåret over.
Kilde: Københavns Politi
I forbindelse med nyheden om hans anholdelse, sagde tidligere drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller Jensen, at det naturligvis er oplagt at undersøge, om manden kan sættes i forbindelse med andre uopklarede sager, og herunder nævntes en sag fra Randers, hvor to prostituerede blev dræbt på et bordel i Steen Blichers Gade.
Det skete 29. januar år 2000.
Dræbt i sit eget hjem
Hanne With arbejdede som prostitueret i området omkring Halmtorvet og Skelbækgade i det indre København.
Politiets teori har i alle årene været, at hendes morder var en mand, der tog med hende hjem for at betale for sex, da hun den aften - nytårsaften 1989-1990 - var ude for at tjene penge til stoffer. Det havde hun aftalt med sin kæreste at gøre.
Det var ham, der fandt hende død i lejligheden på Fensmarksgade, da han efter at have ledt efter hende rundt i byen tog hjem til hendes bopæl.
Der blev straks slået alarm, og efterforskningen gik i gang, men det lykkedes altså aldrig at skride til anholdelse. En taxachauffør henvendte sig og fortalte politiet, at han havde haft en jysktalende mand som kunde, der muligvis kunne være morderen.
Han havde nemlig talt om at finde en prostitueret.
Drabet på Hanne With
23-årige Hanne With blev dræbt natten til 1. januar 1990.
Hun arbejdede som prostitueret i området omkring Halmtorvet og Skelbækgade, hvorfor politiet har arbejdet ud fra en teori om, at hun dér er blevet samlet op af den mand, der endte med at slå hende ihjel.
På gerningsstedet - Hanne Withs lejlighed i Fensmarksgade - fandt politiet blodstænk flere steder, der afslørede, at der havde været en kamp mellem offeret og hendes morder.
Politiet fandt også en kniv, en stjerneskruetrækker og en saks.
En af de første vidner, der henvendte sig til politiet, var en taxachauffør, der kunne fortælle, at han den nat samlede en mand med jysk accent op i indre by. Kunden var på udkig efter en prostitueret, og han samlede én op nær Halmtorvet.
Det har siden været politiets teori, at denne jyske taxakunde var Hanne Withs morder.
I 2012 lykkedes det politiet at lave en klar dna-profil på morderen.
Onsdag den 7. februar 2024 fortalte Københavns Politi på et pressemøde, at det dagen forinden havde anholdt en mand fra Randers og sigtet ham for at være drabsmanden.
Manden har politiet fundet frem til via slægtskabssøgning i dna-registret, hvor hans søn også optrådte som følge af en forbrydelse.
Den drabstiltalte fra Randers er tidligere dømt for flere lovovertrædelser af forskellige grader af alvor. Herunder et røveri begået i starten af 90'erne, bedrageri, trusler og overtrædelse af våbenloven.
Det kom frem i forbindelse med det grundlovsforhør i Københavns Byret, der fandt sted 7. februar.
Her afviste manden nogensinde at have befundet sig i Fensmarksgade, men han erkendte, at han befandt sig i København den pågældende nat, fordi han aftjente sin værnepligt på et skib fra søværnet, der lå i havnen på det tidspunkt.
Han forklarede, at han tog på værtshuset Lades Kælder sammen med en kammerat fra skibet, men de kom fra hinanden, så han valgte at tage direkte retur til Holmen, hvor skibet lå.
TV 2's kriminalmagasin 'Station 2' fortalte om sagen i 1990:
Fældet af søns forbrydelse
Det var dna-spor fra den 54-åriges søn, der førte politiet på sporet af den tiltalte.
Politiet har brugt metoden med slægtskabssøgning til at finde frem til ham. Metoden bygger på samme analyse som dna, men i stedet for at søge efter direkte matches, kan man også søge i nære familiemedlemmer til den person, der har afsat materialet.
I 2018 blev sønnen sigtet i en sag fra det østjyske, hvor han fik udtaget en spytprøve og endte med en bøde på 1200 kroner.
Det viste sig altså ved nærmere eftersyn, at denne yngre mand er søn til den 54-årige formodede gerningsmand, som matchede med dna-profilen, der var fundet på Hanne Withs bukser og opbevaret siden 1990, hvor politiet sikrede det.
Politiet har siden anholdelsen indhentet vidneudsagn og efterforsket yderligere tekniske spor til brug i retten.
- I den videre efterforskning er der sket endnu et gennembrud. Jeg vil ikke foregribe bevisførelsen i retten og kan derfor ikke blive mere konkret, men vi har vurderet, at beviserne mod den 54-årige samlet set er så stærke, at vi har kunnet rejse tiltale, udtalte specialanklager Søren Harbo fra Københavns Politi i forbindelse med, at anklageskriftet mod manden var færdigt i starten af april.
Hanne With blev 23 år.
Herunder kan du genlæse vores livedækning af grundlovsforhøret:
Spørgsmål eller kommentar? Skriv til os!