Peter sendt til jobcentret med uhelbredelig kræfttumor

For knap et år siden besluttede regeringen, at jobcentrene skulle nedlægges. I dag er de stadig i drift, og både politikere og borgere undrer sig over, at der endnu ikke er en plan for afviklingen.

Udgivet Opdateret
En hjernetumor har ændret Peter Sloths liv for altid. Alligevel valgte kommunen at stoppe hans sygedagpenge.

I mange år har vandet været et fast holdepunkt i Peter Sloths liv. Med en passion for fiskeri og både og et tidligere arbejde ved Randers Havn har udsigten til vand altid fyldt meget.

Men for tre år siden satte en hjernetumor en brat stopper for det liv, Peter Sloth kender til, og i dag er 15 minutters aktivitet lig med tre til fire timers restituering.

- Jeg bliver hurtigt træt, får hovedpine og har problemer med balancen, så jeg er nødt til at lægge mig og hvile, siger Peter Sloth.

Hans læge har vurderet, at han er alvorligt og uhelbredeligt syg, men på trods af det valgte Jobcenter Randers i foråret at fratage hans sygedagpenge. 

- De kan jo læse sort på hvidt, at jeg er alvorligt syg, så jeg kan ikke forstå det, siger Peter Sloth.

Tumoren sidder i lillehjernen, der har stor betydning for bevægelsen og koordinationen, og giver Peter Sloth mange udfordringer i hverdagen. / Foto: TV2 Østjylland

TV2 Østjylland har talt med Jobcenter Randers. De fortæller, at de ikke kan udtale sig om den konkrete sag, men at de føler med Peter Sloth. De har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i et svar:

- Vi gør alt, hvad vi kan for at leve op til gældende ret. Borgere i Danmark kan gå til ankesystemet, hvis de mener, at vi træffer en forkert afgørelse eller har et forkert skøn, skriver Helene Bækmark, direktør for social- og arbejdsmarked i Randers Kommune.

Læs hele svaret fra Randers Kommune her

Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete personsag, men som menneske føler jeg naturligvis med Peter Sloth i hans livsmæssigt svære situation.

I et jobcenter skal vi ofte træffe afgørelser i forhold til borgere, som står i vanskelige livssituationer, og det har vi lang erfaring med. Lovgivningen på området er vanskelig og omfangsrig, og hvad der er rette fortolkning, flytter sig jævnligt. Vi gør alt, hvad vi kan for at leve op til gældende ret.

Borgere i Danmark kan gå til ankesystemet, hvis de mener, at vi træffer en forkert afgørelse eller har et forkert skøn. Ankestyrelsen har hér udfyldt det rum, lovgivningen hér har for fortolkning. I jobcenteret følger vi naturligvis trop. Vi er glade for den yderligere klarhed, der hermed er skabt, skriver Helene Bækmark, direktør for social- og arbejdsmarked i Randers Kommune.

Kræver afklaring

Det undrer Peter Sloth og hans sagsbehandler ved 3F,  at mennesker som Peter Sloth fortsat sendes gennem jobcentersystemet, til trods for at regeringen for knap et år siden meddelte, at jobcentrene skulle lukke. 

- Både for borgere, politikere og de ansatte på jobcentrene ville det være rart at få en afklaring på, hvad regeringen tænker, der skal ske fremadrettet, siger Henrik Hald, der er sagsbehandler for Peter Sloth.

Henrik Hald kritiserer Jobcenter Randers' håndtering af Peter Sloths sag. / Foto: TV2 Østjylland

Det er ikke kun Peter Sloth og hans sagsbehandler, der undrer sig. Det møder også stor kritik politisk, at regeringen ikke har fremlagt en plan for afviklingen af jobcentrene.

Beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, Nick Zimmerman, sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor regeringen ikke er nået længere.

- Nu har man meldt ud, at man vil lukke jobcentrene, så synes jeg også, at man skylder danskerne en forklaring, siger Nick Zimmermann.

Ifølge Nick Zimmermann kommer mange mennesker nemlig i klemme i det system, der lige nu eksisterer.

- Vi ved, at mange jobcentre har gjort folk rigtig syge ved at være i den her mølle år efter år. Jeg håber virkelig, at regeringen snart har tænkt sig at åbne op for, hvad planen er, siger Nick Zimmermann og henviser blandt andet til sagen om Rasmus Dalgaard, der fik konstateret PTSD efter syv år i jobcentret.

Ligeledes savner beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance, Sólbjørg Jakobsen, en status på, hvor langt regeringen er med udarbejdelsen af en ny reform. 

- Problemet er, at der sidder mange i uvished om, hvad der kommer til at ske, siger Sólbjørg Jakobsen til TV2 Østjylland.

Hun anerkender, at arbejdet bør gøres grundigt, men understreger samtidig også, at der er ting, der haster.

- Der er nogle ting, der haster, for de borgere der er i dyb klemme, og som ikke passer ind i det kassesystem, vi har opbygget, siger Sólbjørg Jakobsen.

Ikke enestående

I dag har Peter Sloth fået tilkendt sygedagpenge på ubestemt tid. 

Hans sag endte i Ankestyrelsen, der behandler klager på social- og beskæftigelsesområdet. De besluttede i september at afvise kommunens afgørelse.

- Det var rigtig rart. Jeg har haft meget tankemylder om fremtiden, så det lettede meget, siger Peter Sloth.

Fiskeri og livet til søs har altid fyldt meget i Peter Sloths liv. / Foto: TV2 Østjylland

Han er langt fra den eneste, der har oplevet et kritisabelt forløb ved jobcentret. Ifølge hans sagsbehandler hos 3F, Henrik Hald, er Peter Sloths sag ikke enestående.

- Sagen her er unik i sin kynisme, men jeg vil alligevel sige, at jeg ser en stigende tendens til, at man udfordrer det skøn, der ligger indenfor kommunens ramme, og det er sjældent til borgerens fordel, siger Henrik Hald.

Tal fra Ankestyrelsen viser samme udfordring. 

I 2022 modtog Ankestyrelsen 18.400 klagesager over kommunale afgørelser. I Østjylland var tallet 4700, og i 28 procent af sagerne, blev afgørelsen enten hjemvist til revurdering ved jobcentret eller ændret af styrelsen.

Ankestyrelsen behandler klager på social- og beskæftigelsesområdet. / Foto: Kilde: Ankestyrelsen, Grafik: TV2 Østjylland

TV2 Østjylland har også tidligere fortalt om Rasmus Dalgaard fra Randers, der fik konstateret PTSD efter syv år i jobcentret. Diagnosen var direkte udløst af presset fra det lange forløb.

Derfor håber Peter Sloth, at der snart er godt nyt på vej om afviklingen af jobcentrene.

- Jeg håber, at de lukker, så andre ikke skal igennem det samme som mig. Det har bestemt ikke været rart, siger han.

Færre krav og mere frihed

Ifølge beskæftigelsesekspert og lektor ved VIA, Edda Luth, burde regeringen sætte skub i arbejdet med en ny beskæftigelsesreform og bruge al den viden, man allerede har. 

- Jeg synes, det er lidt overflødigt at skubbe processen endnu et år med en ekspertgruppe, siger Edda Luth og fortsætter: 

- Vi skal have afbureaukratiseret systemet. Der ligger allerede en masse forslag til, hvordan det skal ske, så det er bare med at komme i gang, siger Edda Luth.

Regeringen har bedt en ekspertgruppe komme med deres anbefalinger til afviklingen af jobcentrene i juni 2024. Først derefter starter arbejdet med udformningen af en ny reform.

Ifølge Moderaternes beskæftigelsesordfører, Tobias Grotkjær Elmstrøm, er arbejdet i gang, men han kan ikke sætte dato på, hvornår en ny reform vil træde i kraft. 

- Processen er i gang i regeringen, men det sker ikke fra den ene dag til den anden, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm til TV2 Østjylland.

Jobcentrene er længe blevet kritiseret for lange og svære forløb. Er det godt nok, at regeringen stadig ikke er kommet i gang med at afvikle dem?

- Det rammer også mig at se de mennesker, der er kommet i klemme i jobcentrene, og som står i årelange forløb. Derfor er det klart, at det er noget, der skal hurtigt igennem, men det er der også meget andet, der skal, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her