Virksomhedsejere revser ny 'Nordic Waste-regel'
Alle de virksomhedsejere, som TV2 Østjylland har talt med om den nye regel for miljøgodkendelser i Randers Kommune, er kritiske.
Det har vakt genlyd i hele landet, at politikerne i Randers Kommune fremover skal stemme for eller imod miljøgodkendelser til virksomheder.
Fra erhvervslivet er kritikken massiv.
Det er ikke hensigtsmæssigt at tage tilliden og beslutningskraften fra embedsværket på det her område, lyder det fra de virksomhedsejere, som TV2 Østjylland har talt med.
- Man tager ansvaret væk fra embedsværket. Det må være trættende at arbejde dér uden selv at kunne tage beslutninger, siger Søren Mark Andersen, der er direktør hos C&L Turned Parts A/S - det tidligere Toppac.
- Der sidder dygtige folk i kommunen med forstand på miljøgodkendelser, og de burde kunne klare den opgave selv, tilføjer han.
Det vil man gøre ved tilsynene
Følgende punkter er de ændringer, politikerne vil lave ved de kommunale tilsyn:
Udvidet risikoscorevurdering med mere fokus på miljøadfærd og beliggenhed.
Virksomheder med miljønegativ adfærd skal have skærpet tilsyn.
Miljøpositiv adfærd og klimaservice i Randers Kommunes miljøtilsyn.
Kvalitetsledelse i Randers Kommunes miljøtilsyn.
Miljøgodkendelser for virksomheder behandles politisk.
Kilde: Randers Kommune.
Frygter, det bliver normalt
Samme holdning går igen hos flere andre virksomhedsejere i Randers Kommune.
Blandt andre hos Peter Bogh Lindgaard fra hudplejevirksomheden DermaPharm A/S, som også taler på vegne af Dansk Industri Randers-Norddjurs, hvor han sidder som formand.
- Det virker til, at Randers er den første kommune, der indfører den her ordning, og set fra Dansk Industris side er vi bekymrede for, om det bliver normal praksis, siger Peter Bogh Lindgaard.
- I sidste ende frygter vi, at det går ud over erhvervslivet, som formentlig vil opleve, at det tager længere tid at få en miljøgodkendelse.
Kommer efter jordskandale
Netop frygten for øget behandlingstid er også stor hos Søren Mark Andersen.
- I dag kører tingene jo fint, og jeg synes, at systemet fungerer. Jo højere oppe i hierarkiet en beslutning skal tages, jo mere bureaukrati kommer der, og jo længere tid tager tingene. Det er bekymrende, siger han.
Forslaget er stillet af forvaltningen selv på baggrund af den store skandale efter jordskredet ved Nordic Waste i Ølst.
Her førte Randers Kommune tilsyn med virksomheden 17 gange på under tre år - alligevel lykkedes det ikke at stoppe jordskredet i tide.
Vil ikke ramme alle
Søren Mark Andersen mener dog ikke, at en enkeltstående sag skal have konsekvenser for alle kommunens virksomheder.
- Det er forkert, når en virksomheds ageren - i det her tilfælde Nordic Wastes - skal ændre reglerne for alle de andre, som godt kan finde ud af at overholde reglerne, mener han.
TV2 Østjylland har forholdt kritikken fra virksomhedsejerne for Randers Kommunes forvaltning, men herfra har man ingen kommentarer.
Mødes af hovedrysten
Den nye fremgangsmåde bliver også mødt med hovedrysten fra Roger Buch, der er kommunalforsker hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Jeg har virkelig svært ved at se fornuften i det. Normalt er det jo embedsværket med sine miljøeksperter, biologer og ingeniører, der beslutter de ting, siger han.
- Politikerne har ikke kompetencer til det, og i princippet vil de jo nok også tit bare nikke til en indstilling. Det virker til at være 100 procent symbolpolitik, sagde han tirsdag til TV2 Østjylland.
Det var et smalt flertal i byrådet, der stemte for forslaget. En af dem, der har stemt for, er Det Konservative Folkepartis Bo Vestergaard.
Han mener helt grundlæggende, at der skal være et stramt miljøtilsyn for dem, der bryder loven. Derfor er dette et skridt i den rigtige retning.
- Alle de virksomheder, der har rent mel i posen, har intet at frygte. Det er få, der ikke overholder reglerne, og derfor har vi indført skærpet tilsyn, sagde han tirsdag til TV2 Østjylland.
- Skal ikke være eksperter
Han pointerede, at udvalget også er med til at godkende landzonetilladelser.
Bo Vestergaard mener ikke, at politikerne blander sig i noget, de ikke har forstand på.
- Vi er lægmænd. Vi skal tage stilling til de nuancer, der er. Vi behøver ikke de kompetencer, for dem får vi af forvaltningen. Vi skal ikke være eksperter, og vi skal ikke have et teknokrati.
Flere frygter, at godkendelserne vil trække i langdrag. Hvad siger du til den kritik?
- Jeg frygter ikke lange processor, for vi har udvalgsmøde hver tredje uge, lyder det fra Bo Vestergaard.