Ambulancer skal hurtigere frem: Umuligt at give samme service

Hospitalsudvalget i Region Midtjylland vil nu kigge nærmere på, hvordan man kan nedbringe responstiden på ambulancekørsel

Nu vil politikerne diskutere, hvordan man kan nedbringe responstiden for ambulancer i Region Midtjylland.

Det blev besluttet på et udvalgsmøde i hospitalsudvalget mandag. Men lige meget hvad, får politikerne svært ved at kunne tilbyde alle borgere den samme service. 

quote Vi vil ikke kunne gå ned og få den samme tid over hele regionen, så skulle man have mange ambulancer, det kan vi ikke. Det vil koste for meget.

Henrik Gottlieb (S)

Der har nemlig været en stigning i antallet af udrykninger, og det er umuligt at få alle ambulancer lige hurtigt frem. I 2017 har der været 3,5 procent flere ambulanceudrykninger i løbet af året i forhold til året før. 

Dertil kommer, at der er nogle områder af regionen, hvor det tager længere tid for ambulancen at rykke ud end andre steder.

Blandt andet er det et problem på Mols, hvor det generelt tager længere tid for ambulance at nå frem.

VIDEO: Bliv klogere på responstiderne her.

Skal udnytte ambulancerne

Hospitalsudvalget i Region Midtjylland har nu valgt at kigge nærmere på, hvordan man kan nedbringe responstiden. For politikerne er enige om, at der er nogle områder af regionen, hvor responstiden er for lang. Men det er svært at udligne fuldstændigt, ifølge politikerne.

- Vi vil ikke kunne gå ned og få den samme tid over hele regionen, så skulle man have mange ambulancer, det kan vi ikke. Det vil koste for meget, siger Henrik Gottlieb (S), formand for hospitalsudvalget.

Tidligere i år har vi fortalt om, hvordan regionen har lavet en såkaldt fremskudt ambulance på Djursland. Et middel til at undgå lange responstider. Men den fremskudte ambulance er placeret i Ryomgaard, og det bliver mødt med kritik fra blandt andet Mols. 

- Vi kan ikke give den samme service over alt, for så får vi ikke udnyttet ambulancerne ordentligt, siger Ib Bjerregaard (V), der er næstformand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland. 

Politikerne skal nu arbejde i at finde ud af, hvordan man udnytter skattekronerne fra staten til præhospitalet bedst muligt.

- Hvis vi kan acceptere længere tider i ikke-akut transport, så kan vi gøre det bedre i det akutte, og det er det vigtigste i forhold til at redde menneskeliv, siger Ib Bjerregaard.

Lokale udsving i responstider

Lokale udsving i responstider har været et problem i flere år. I 2016 nåede ambulancerne i 11 ud af de 19 kommuner i Region Midtjylland ikke målet om, at 75 procent af hastegrad a-kørslerne skal være fremme inden for 10 minutter.

Mens ambulancerne i to kommuner ikke kunne indfri målet om, at 92 procent af den samme type kørsler skal være fremme inden et kvarter.

På kortet herunder kan du se, hvordan responstiderne er i din kommune:

julelys salling

VIDEO: I al hemmelighed blev Sallings julelys tændt

Anne Arentoft Kristensen - Kompostdronning

Anne vil bruge naboernes haveaffald til at skabe bæredygtigt landbrug

Brian Svenningsen 03

Store byggeplaner i letbaneby: Brians hjem kan ende i skyggen

COVID-19 LIVE
mundbind

Butikskæder: Obligatorisk mundbind går over al forventning

respirator hospital

Pressede hospitaler sender coronapatienter videre

def_thumb,50_percent

- Det er ikke med stor glæde, men vi er nødt til at vise samfundssind