Forening om nye anbefalinger for psykiatrien: - Det er blodfattigt
En arbejdsgruppe har taget første skridt mod en ny plan for psykiatrien med 15 anbefalinger. Bedre Psykiatri savner mere ambition
Psykiatrien er på dagsordenen i Folketinget og torsdag blev første skridt taget mod plan for en bedre psykiatri. Som en del af en større rapport om styringen af psykiatrien, har en arbejdsgruppe udarbejdet 15 anbefalinger for en bedre psykiatri.
Anbefalingerne fokuserer på sammenhæng, kvalitet, inddragelse og generel bedre ledelse og udnyttelse af ressourcerne. Generalsekretær for Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, savner større ambitioner:
- Anbefalingerne er kun en konstatering af ting, vi allerede gør i psykiatrien. Jeg synes, anbefalingerne er blodfattige. Det virker som en kedelig forret, imens vi venter på en mere saftig psykiatriplan senere på året, siger Thorstein Theilgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Sundhedsminister vil sikre ligestilling
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby takker for udvalgets anbefalinger og skriver i en pressemeddelelse, at hun vil bruge dem til at udarbejde en lovet samlet plan for psykiatrien. Hun vil have mere ligestilling mellem psykiatri og somatik.
- Der er nok at tage fat på, hvis vi skal ændre psykiatriens ”lillebror”-status, for på en lang række områder halter psykiatrien nemlig langt efter behandlingen af fysiske sygdomme. Det er stadig nemmere at tale om et brækket ben efter skiferien end depressionen efter skilsmissen.
- Det handler derfor både om aftabuisering, ligestilling og mere viden, hvis vi skal styrke både sammenhængen i patientbehandlingen og rekrutteringen til psykiatrien, skriver Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.
Siden 2010 er antallet af voksne med psykiske lidelser steget med 27 procent, mens antallet børn med psykiske lidelser er steget med 45 procent.
Håber på mere ambitiøs og langsigtet plan
Thorstein Theilgaard havde ikke set første del af rapporten som grundlaget for en ny psykiatri. Men han mener, at man godt kunne have taget tyren lidt mere ved hornene. Han håber at den færdige plan bliver mere ambitiøs og langsigtet:
- Psykisk sygdom er Danmarks største folkesygdom, og derfor kan vi ikke bare støvsuge satspuljemidlerne. Der skal mere til end det, siger Thorstein Theilgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
TV2 ØSTJYLLAND kunne i oktober 2017 fortælle om Jonatan, der blev udskrevet til gaden og senere og 48 timer senere blev fundet død. Efterfølgende har historien om psykiatriens svigt, der førte til Jonatans død, skabt politisk debat om psykiatriens vilkår.
For nylig førte selv samme debat til, at der under konstitueringsforhandlingerne i Region Midtjylland ekstraordinært blev bevilliget 15 millioner kroner til psykiatriområdet.
Læs også:
Andel del af rapporten bag den nye plan for en bedre psykiatri kommer i foråret 2018.
Fakta om psykiatrien 2010-2016
- Siden 2010 er antallet af børn med psykiske lidelser steget med 45 procent
- I samme periode er genindlæggelsesfrekvensen steget med 105 procent
- Der er også sket et fald i både færdigbehandlingsdage og længden på den gennemsnitlige indlæggelse
- Den hyppigste diagnose blandt børn i psykiatrien er ADHD
Voksne
- Siden 2010 er antallet af voksne med psykiske lidelser steget med 27 procent
- I samme periode er genindlæggelsesfrekvensen steget med 12 procent
- Der er også sket et fald i både færdigbehandlingsdage og længden på den gennemsnitlige indlæggelse
- Den hyppigste diagnose blandt voksne i psykiatrien er angst, depression og skizofreni
Kilde: Sundheds - og Ældreministeriet