Hvad med Alex? Politiker frygter, regeringen har glemt borgere som hende
Nye tiltag skal øge kvalitet og sammenhæng på tværs af specialer i sundhedsvæsnet, men politiker savner større ambitioner for de allermest udsatte.
Landets allermest udsatte er svære at få øje på i regeringens udspil til en ny sundhedsreform.
Det mener Charlotte Broman Mølbæk, der er socialordfører for SF. Hun vil derfor have disse borgere in mente, når folketingets øvrige partier skal forhandle om den færdige reform.
- Jeg er absolut utilfreds med og utryg ved, hvad der kommer til at ske med de borgere. Men vi kommer til at have fokus på de mennesker i de kommende forhandlinger, siger hun.
KOL, lægemangel og sammenlægning af to regioner var det primære fokus på pressemødet onsdag i Statsministeriet. Dybere nede i udspillet står det klart, at regeringen også vil løfte psykiatrien. Og at en række tiltag blandt andet skal bringe somatikken og psykiatrien tættere sammen.
TV2 Østjylland har af flere omgange fortalt, hvordan mennesker med eksempelvis både fysiske og psykiske sygdomme og behandlingskrævende misbrug falder igennem i det, kritikere kalder et alt for silo-opdelt behandlingssystem.
Socialordfører i tvivl
Charlotte Broman Mølbæk kunne dog godt have tænkt sig, at landets mest udsatte var nævnt direkte i udspillet på linje med en række andre patientgrupper, som regeringen ønsker at prioritere.
TV2 Østjylland har flere gange fortalt om 31-årige Alex Balógh fra Aarhus. Hun er ramt af et væld af udfordringer og hører til gruppen af landets absolut mest udsatte.
Regeringen har foreslået, at der oprettes 17 sundhedsråd, som får til opgave at skabe sammenhæng i psykiatrien og resten af sundhedsvæsenet, så borgerne med fysiske og psykiske sygdomme, som Alex Balógh, ikke bliver tabt mellem stolene.
Men også her er SF's socialordfører i tvivl om, hvor vidt det er nok for de allermest udsatte.
- I forhold til Alex' sag er det lidt usikkert for mig, om det vil hjælpe. Jeg er meget fokuseret på de særlige tilbud og tilbud på dobbeltdiagnosticerede, som også burde kunne give hende den rette behandling, siger Charlotte Broman Mølbæk.
Piller, vodka og hærværk
TV2 Østjylland har af flere omgange fortalt om den 31-årige kvinde, Alex Balógh, som både kæmper med misbrug, psykiatriske diagnoser og kriminalitet.
Hun har tidligere været hjemløs, men bor nu i et botilbud drevet af Aarhus Kommune, hvor hun modtager hjælp fra pædagoger.
Ifølge VIVE findes der i Danmark cirka 9000 borgere i Danmark, der som Alex Balógh har så komplekse problemer, at de er svære at få til at passe ind i det etablerede behandlingssystem.
Socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S) har i forbindelse med Alex-sagen udtalt, at hun i forbindelse med en reform på socialområdet til efteråret ønsker endnu mere helhedstænkning på tværs af specialer på social - og sundhedsområdet.
Her kan du læse mere om regeringens udspil.