Lange ventelister til høreapparater: - Folk sidder og græder
I Region Midtjylland kan man risikere at vente i mere end halvandet år på at få et høreapparat.
- Måske når jeg aldrig at høre mit lille nye barnebarn, fordi jeg ikke når at få de høreapparater, før det er for sent.
Sådan lyder en af de henvendelser Sanne Lauridsen, der er lokalformand for Høreforeningen i Aarhus, har fået fra et hørehæmmet ældre menneske, der er på venteliste til at få et nyt høreapparat.
Og ventelisterne er lange.
I Region Midtjylland kan man risikere at vente i mere end halvandet år på at få et høreapparat.
Lige nu står der flere end 5000 mennesker på venteliste til høreapparat-behandlinger i regionen. Det er en stigning på 55 procent i forhold til sidste år.
Går hårdt ud over patienterne
I Østjylland varierer ventetiderne fra over et halvt år, til mere end halvandet år.
Værst ser det ud i Aarhus, hvor Universitetshospitalet har 63 ugers ventetid, mens Aarhus Lokalklinik har 90 ugers ventetid – og det går hårdt ud over de patienter der venter.
- De er håbløse, og vi kan jo bare se, at de stiger og stiger og stiger, som om der ikke er nogen ende på den stigning, siger Sanne Lauridsen.
Ventetiderne var rent faktisk faldet, da man gjorde tallene op i februar i år. Men siden er de steget igen og ifølge Sanne Lauridsen, er der ikke tale om sæsonudsving.
- Det er ikke nogen sæsonting. Det er fordi, der lige pludselig kommer en ordentlig klump, som har høreapparater. Vi taler om dem, der har høreapparater i forvejen og skal have dem fornyet. Men der kommer også flere og flere i Danmark, der opdager, at de kan blive hjulpet, og så kommer de også på ventelisten, siger hun.
Kan give andre udfordringer
Høretab kan få andre alvorlige konsekvenser for patienterne. Et nyt studie fra Syddansk Universitet har fundet en sammenhæng mellem høretab og udvikling af demens. Og studier fra VIVE viser at høretab også rammer evnen til at passe et arbejde.
- Vi hører rigtig mange ting. Folk de siger jamen vi sidder og græder, jeg kan ikke klare mit arbejde, vi bliver så trætte, vi bliver socialt isolerede, siger Sanne Lauridsen.
Det er ikke alene på høreområdet, hvor patienter må finde sig i at vente meget længe på hjælp og behandling. Det rammer også en række andre patienter, der ikke har akutte eller livstruende lidelser. Det oplever de i Patientforeningen.
- Man bruger sådan et område til at spare på ligesom andre ikke-livsvigtige sygdomme bliver sparet ned. Det er folk, der skal have nyt knæ, ny hofte, hvor det ikke er akut, siger landsformand for Patientforeningen Niels Jørgen Langkilde.
Høreforeningen mener, at den umiddelbare løsning er flere penge og mere personale.
TV2 Østjylland har talt med formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland. Men den konservative Punima Erischsen havde ikke mulighed for at deltage i et interview her i weekenden.