Nu lever akutte ambulanceture heller ikke op til regionens egne mål
Flere og flere akutte ambulancekørsler når ikke frem så hurtigt, så hurtigt som man vil. Redderne oplever medarbejderflugt og kalder på bedre forhold.
Ventetiden på en ambulance, når du står i en akut, livstruende situation og ringer 112, er blevet længere i Region Midtjylland.
Det viser en helt ny aktindsigt, TV2 ØSTJYLLAND har fået.
Responstiderne lever nu ikke op til regionens egne mål, og det hele synes at være konsekvens af et presset ambulancevæsen, der står med flere og sværere opgaver end tidligere.
Mange ambulancereddere overvejer decideret at stoppe på grund af forringede arbejdsvilkår, og Region Midtjylland kan ikke finde mange nye til at tage over.
Det er situationen lige nu, og regionsrådsformanden forventer ikke en snarlig bedring.
Akutte kørsler forsinkede
Ambulancekørsler deles op i A, B, C og D-kørsler, hvor A-kørsler er livstruende, mens B-kørsler er akutte, men ikke livstruende. C og D dækker over patienttransporter.
De seneste år har man i regionen ikke levet op til sin egen målsætning om responstiderne på B, C og D-kørsler. Og nu er det så også galt med de akutte, livstruende A-kørsler - særligt i sidste kvartal af 2021.
Region Midtjyllands eget mål er, at 75 procent af A-kørslerne skal nå frem indenfor 10 minutter.
Men i december måned sidste år nåede kun 69 procent af ambulancerne frem på den tid. For B-kørsler lyder målsætningen, at 55 procent af ambulancerne skal nå frem indenfor et kvarter, men det gjorde kun 43 procent af dem i hele 2021.
Ifølge Region Midtjylland er der flere grunde til, at det er gået sådan. Der er kommet flere ambulancekørsler til, og samtidig mangler man akut reddere til at køre turene.
Frustrerede reddere
En af dem, der har oplevet travlheden, er paramediciner Rasmus Kannegaard
- Det er jo frustrerende, for vi vil gerne gøre vores arbejde ordentligt og løse opgaven, så godt vi kan. Hvis man på forhånd ved, at man ikke kan nå ens ture, så genererer det en frustration hos nogle reddere, siger Rasmus Kannegaard.
Også regionerne i Nordjylland og i hovedstaden mangler ambulancereddere.
Gentagne forringelser i overenskomsten har ifølge Reddernes Fagforening gjort, at otte ud af ti ambulancereddere overvejer at forlade branchen helt.
- Folk er kørt sure i det. De er blevet træt af at køre mere og mere på vagterne uden at få mere for det, siger Bent Holst, bestyrelsesmedlem i Reddernes Fagforening.
Responstiderne i Region Midtjylland bliver også set på med alvor i Hjerteforeningen, der repræsenterer borgere med hjertesygdomme.
- Det er selvfølgelig bekymrende. Ved A-kørsler er tiden altafgørende, siger forskningschef Gunnar Gislason.
Kan ikke rekruttere nok reddere
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) siger, at problemet ikke er unikt for Midtjylland, men gælder hele landet, og at det kun er blevet værre som følge af coronaepidemien.
- Der er en situation med personalemangel - ikke kun for sundhedsvæsnet i hele landet, men også i den offentlige sektor i det hele taget.
Så hvad gør I for at rekruttere flere reddere nu?
- Vi gør alt, hvad vi kan for at rekruttere flere reddere, men jeg tror også, at de fleste kan forstå, at man ikke kan gøre fra den ene dag til den anden. De er der simpelthen ikke, så vi har ikke mulighed for at rekruttere nok til de mange ekstra kørsler, vi leverer lige nu.
Hvornår kommer I til at leve op til jeres egen målsætning igen?
- Vi arbejder rigtig hårdt på en lang række forskellige løsninger, så vi kommer i mål, men det bliver ikke lige foreløbigt. Det er også fuldstændig afhængigt af, hvor mange der fortsat er akut syge, og med store stigning akut syge, vi har set i den seneste tid, kan vi simpelthen ikke nå i mål lige foreløbigt.
- Vi kan simpelthen ikke rekruttere det personale, vi gerne ville - omend vi rigtig gerne ville gøre det, slår Anders Kühnau fast.