Syge børn venter alt for længe: Nu skal de have lyn-hjælp
Børn og unge i Region Midtjylland venter alt på længe på at blive udredt i psykiatrien. Nu skal de have markant hurtigere hjælp.
Blot hvert tiende barn i børne- og ungepsykiatrien i Region Midtjylland bliver udredt indenfor de lovpligtige 30 dage. Tværtimod er ventetiden på at blive udredt stigende.
Det skal der laves om på nu.
- Børn og unge med svære psykiske udfordringer skal have den hjælp, de har brug for, hurtigst muligt. Derfor går vi nu i gang med en gennemgribende omlægning af den måde, vi planlægger vores patientforløb på, siger Michelle O. Kring, cheflæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i en pressemeddelelse.
Ét af de greb, psykiatrien tager, er at give mulighed for at lade børn og unge springe over den afklarende samtale, inden man begynder en egentlig udredning for eksempelvis ADHD eller autisme.
- En del af vores patienter er så velbeskrevne, når de henvises til os, at de faktisk kan starte direkte i udredning, siger Michelle O. Kring.
Ni ud af 10 får ikke hjælp til tiden
Cirka 1 ud af 10 patienter i børne- og ungdomspsykiatrien udredes inden for de lovpligtige 30 kalenderdage, når tallene korrigeres for henholdsvis patient-ønskede overskridelser og fagligt begrundede overskridelser.
De korrigerede tal dækker over, at der er fratrukket passiv ventetid, patientønsket og fagligt begrunde
Patientønsket udskydelse kan eksempelvis handle om, at patienten udebliver fra udredning, er på ferie eller af andre årsager ikke ønsker at tage imod den tilbudte udredning inden for tidsrammen.
En lægefagligt begrundet overskridelse kan være, hvis udredningen tager længere tid end de 30 dage. Det kan eksempelvis være, hvis sygdommen skal observeres via tests over længere tid end de 30 dage.
Det er altså kun 1 ud af 10 børn- og unge, der udredes i inden for udredningsrettens frist, når der er korrigeret for ovenstående.
Kilde: Psykiatrien i Region Midtjylland.
Caroline ødelagt af ventetid
Et af de børn, der har ventet længe på en udredning er Caroline Thomsen Jakobsen, der som 11-årig måtte vente i et år på at blive udredt i 2022. Det fortalte hendes forældre i juni i år, da TV2 Østjylland afdækkede de lange ventetider i børne- og ungepsykiatrien.
- Caroline venter på at blive udredt for autisme, og det lader vente på sig. Det har fuldstændig pillet hende fra hinanden, sagde Ninna Jakobsen dengang til TV2 Østjylland.
- Vi bliver chokerede over, at der er så lang ventetid i vores samfund på at få hjælp, supplerede Claus Thomsen, Caroline Thomsen Jakobsens far.
Den 11-årige pige var ikke i skole, mens hun ventede på sin udredning.
Vil få stor betydning
Det er netop sager som Caroline Thomsens, der skal være færre af. Blandt andet ved at lade patienter begynde direkte i udredning.
Det er ét af flere tiltag, der skal reducere ventetiden både på opstart og mellem de forskellige trin i et behandlingsforløb.
I fremtiden vil man også samle udredningsforløbene, så samarbejdet om de patienterne bliver styrket, lyder det i pressemeddelelsen.
Det skal gøre det muligt at udrede de fleste børn og unge indenfor blot ti hverdage.
- Det er en væsentlig ændring, der vil have stor betydning, siger Michelle O. Kring i en pressemeddelelse.
Planerne skal blive til virkelighed i efteråret i år, der dog vil tage tid at implementere. .