Boligjagt var stressende: Chris måtte flytte tre gange på et halvt år

Mangel på lejeboliger truer den ellers positive befolkningsudvikling på Samsø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Chris Magdalena Vilasen for et år siden skiftede Åbyhøj ud med Samsø, var det med håbet om en roligere tilværelse.

En operationsskade havde givet hende kroniske nervesmerter og sat en stopper for hendes aktive arbejdsliv. 

- Jeg drømte om at få en helt ny begyndelse, siger hun til TV2 Østjylland.

Der var masser af gange, hvor jeg var ved at opgive.
Chris Magdalena Vilasen, Brundby

Som førtidspensionist havde hun ikke mulighed for at købe et sted at bo. Hun skulle leje, og det blev lidt af en nomadetilværelse.

Før hun fandt et fast sted at bo, måtte hun igennem tre flytninger på bare et halvt år, fordi hun kun kunne opstøve midlertidige lejemål, og jagten på en permanent lejebolig fik hende nær til at skifte mening.

- Det var vildt stressende. Der var masser af gange, hvor jeg var ved at opgive, fortæller hun.

Lejer boliger ud til sine ansatte

Chris Magdalena Vilasen er ikke den eneste, der har haft svært ved at finde en lejebolig på øen.

Søren Peter Kjeldahl, der har knap 100 ansatte på Samsø, har købt ti lejemål for at kunne tiltrække arbejdskraft.

- Det er simpelthen nødvendigt, ellers kommer medarbejderne ikke til Samsø. Det er træls at have hængende over hovedet hele tiden, hvor vi skal gøre af vores medarbejdere, siger han.

Prøv en bolig på Samsø

For at tiltrække flere tilflyttere til Samsø, søsatte kommunen i 2017 et initiativ, hvor man kan prøve ø-livet af i et midlertidigt lejemål.

Prøveboligerne på Samsø er stillet til rådighed af privatpersoner for en midlertidig periode. De fleste er ledige hele året rundt – undtagen i sommerperioden fra cirka juni til og med august.

Boligerne er fuldt eller delvist møblerede.

Kilde: Samsø Kommune

Udlejes til turister om sommeren

Manglen på lejeboliger er også velkendt hos Samsøs bosætningskonsulent, Mia Flytkjær, der hver uge får opkald fra potentielle tilflyttere.

- Jeg tror slet ikke, at vi realiserer det fulde potentiale for folk, der gerne vil flytte herover, siger hun til TV2 Østjylland.

Selvom der er huse at købe på øen, er det i høj grad lejeboliger, der efterspørges, lyder det.

- Vi er en ø. Mange flytter ikke bare herover og køber et hus uden at have prøvet at bo her. Det kan være, at man i en periode skal undersøge, om man kan pendle, og om man magter det. Så kan det også være et problem at få lov at låne, fordi vi er en landdistriktskommune. Så det giver god mening, at man kan starte i en lejebolig, siger Mia Flytkjær.

Ifølge hende er lejeboligmarkedet på Samsø presset, blandt andet fordi mange boliger udlejes på ugebasis i sommerhalvåret. Derfor står mange huse tomme eller tilbydes som tidsbegrænsede lejemål om vinteren, ligesom Chris Magdalena Vilasen oplevede.

Det er bindende nødvendigt for os, at vi får nogle kvalitetslejeboliger
Marcel Meijer, borgmester på Samsø

Planlægger 80 nye boliger

Efter flere års positiv befolkningsudvikling på Samsø, vendte kurven i slutningen af 2023, så der for første gang siden 2021 boede færre end 3.700 mennesker på øen.

Hvis kurven igen skal gå den rigtige vej, er nye lejeboliger vejen frem, mener øens borgmester, Marcel Meijer (S).

- Det er bindende nødvendigt for os, hvis vi skal fortsætte det momentum, vi har haft, at vi får nogle kvalitetslejeboliger, siger han.

Efter 2020 lykkedes det for Samsø at vende mange års negativ befolkningsvækst. Siden er indbyggertallet steget og har de seneste år ligget over 3700. Men sidst i 2023 vendte den ellers positive udvikling

Marcel Meijer peger på, at kommunalbestyrelsen flere steder på øen arbejder på at godkende nye lokalplaner, der giver mulighed for nyt byggeri.

- Så snakker vi måske om 80 nye lejeboliger. Vi er privilegerede i forhold til andre landdistrikter, der måske snakker om fem til ti boliger. Vi går efter et meget højere tal, og jeg tror, det er realistisk om tre til fire år, siger han.

Hvad er det, der gør, at det ikke kan gå stærkere?

- Det er egentligt vores ressourcer i vores tekniske forvaltning. Der er også mange andre ting, vi vil. Vi har også lavet en energiplanlægning for eksempel, og der er andre lokalplaner, der presser sig på, så det tager tid, siger Marcel Meijer.

Det endte godt

For Chris Magdalena Vilasen lykkedes det efter et halvt års søgen at finde en permanent lejebolig på Samsø, som hun i dag er rigtig glad for.

Men hun håber, at det vil blive nemmere for kommende tilflyttere at finde en lejebolig, så endnu flere vil vælge Samsø til.

- Der er ingen tvivl om, at det er et pragtfuldt sted at være. Det er så godt for sjæl og krop. På alle parametre er det ligesom en drømme-ø, siger Chris Magdalena Vilasen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her