Psykolog: Lyt ikke på selvværdsguruerne

Du får det blot dårligere, hvis du konstant søger et bedre selvværd. Det mener psykolog Emil Rask, som hjælper unge med selvværdsproblemer

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Emil Rask er børne- og ungdomspsykolog, og han møder mange unge, som jagter et bedre selvværd. Foto: Thomas Gam Nielsen, TV2 Østjylland

Styrk dit selvværd i dag med 7 konkrete råd.

Få mere selvværd: Se, hvad du kan gøre lige nu. 12 trin til et bedre selvværd.

Det er en umulig kamp at jagte et bedre selvværd, for den er tabt på forhånd.
Emil Rask, børne- og ungdomspsykolog

Nettet flyder med guides til et styrket selvværd og et hav af tilbud om at få hjælp til begynde selvværdsrejsen. Den eneste vej til et bedre selvværd er at indstille jagten, mener ekspert.

- Det er en umulig kamp at jagte et bedre selvværd, for den er tabt på forhånd, lyder det fra børne- og ungdomspsykolog Emil Rask til TV2 ØSTJYLLAND.

Han specialiserer sig i behandling af børn og unge med angst og møder mange patienter med et ønske om et bedre selvværd.

Østjyske kvinder føler sig hæmmet af deres syn på dem selv

33% går ikke på stranden eller i svømmehallen

24% føler sig hæmmet ift. seksuelt samvær

21% går ikke i bad efter træning

19% fravælger fester og byture

16% føler kroppen hæmmer dem i at starte til idræt

13% føler at kroppen hæmmer dem ift. at indgå i et parforhold

KILDE: Epinion for TV2 ØSTJYLLAND
Sådan er den lavet: Et repræsentativt udsnit af østjyske kvinder mellem 16 og 30 år – i alt 528 – har deltaget i undersøgelsen. Undersøgelsen er et statistisk øjebliksbillede af målgruppens stillingtagen.

- Jagten på et bedre selvværd kan ende med en tilstand, hvor vi aldrig kommer til at have det helt med os selv, som vi gerne vil, siger han og uddyber:

- I stedet minder vi hele tiden os selv om, at vi ikke er gode nok lige nu.

Selvværdscoach: Du kan negliere dit lave selvværd

Den udlægning køber Marianne Nielsen ikke. Hun er selvværdscoach og driver virksomheden MN Coaching, hvis motto er - "Giv slip på din indre selvmobber."

Hun oplever ikke, at det giver bagslag at få et bedre selvværd.

- Har du lavt selvværd, så kan du ikke negliere det. Det er ikke i din søgen efter at få det bedre, at du får det dårligt. Det er selve dit lave selvværd, der er problemet, siger Marianne Nielsen.

Hun serverer ikke en tjekliste og en entydig guide til dem, som søger hjælp hos hende.

- Men nøglen er blandt andet at få udfordret sit tankemønster om sig selv og omverdenen. Derfra kan folk begynde at arbejde med, hvad det er, som giver dem lavt selvværd, uddyber hun.

Uden jagten går det bedre

Emil Rask derimod mener, at folk kan få det bedre, hvis de indstiller deres søgen efter et godt selvværd.

Han forstår til fulde, at folk gerne vil have det gode selvværd.

VIDEO: Børne- og ungdomspsykolog oplever mange unge, som søger hjælp hos ham, fordi de gerne vil have et bedre selvværd. Hør, hvad han svarer dem. 

 - Men når folk bliver så fokuseret på at få et bedre selvværd, så kommer de til at opfatte kritik og fejl som en trussel mod vores selvværd, siger Emil Rask.

Isoleret set kan der sagtens gemme sig et godt råd her og der i de mange guides til et godt selvværd.

Har du lavt selvværd, så kan du ikke negliere det. Det er ikke i din søgen efter at få det bedre, at du får det dårligt. Det er selve dit lave selvværd, der er problemet.
Marianne Nielsen, selvværdscoach 

- Men der er også budskaber og råd, som bare ikke virker. Eksempelvis kan du læse flere steder, at du skal kigge dig selv i spejlet og sige til dig selv, at du er god nok. Det virker altså ikke i længden, siger Emil Rask.

Den del er selvværdscoach Marianne Nielsen enig i.

- Du får det selvfølgelig ikke bedre af hele tiden at overbevise dig selv om, at du er god nok. Der skal mere til end det. Men det giver stadig ikke mening at klandre folk for, at de søger hjælp til et bedre selvværd, siger hun.

Sundt og naturligt at tvivle

Mange af de unge, som kommer til psykolog Emil Rask, begynder med at sige, at de har et for lavt selvværd, og at de skal have hjælp til at få det bedre med dem selv.

- Jeg prøver at få dem til at sætte ord på, hvad det er for liv, de gerne vil leve, og hvilke værdifulde ting, de gerne vil lave mere af, siger han og fortsætter:

- Og så er det helt naturligt at tvivle på sig selv. Når vi tvivler på os selv, så er det et tegn på, at vi har gang i noget som er vigtigt i vores liv.

VIDEO: Der er en jungle af selvværdsråd på nettet, men rådene hjælper ikke, mener børne- og ungdomspsykolog Emil Rask.

Særligt blandt unge vil det næsten være unaturligt ikke at tænke, at man nogen gange kunne være bedre.

- Hvis vi bliver ligeglade med, hvad andre tænker om os, så hjælper det os overhovedet ikke. Der er brug for den her indre guide af tvivl, som hjælper os til at forstå, hvornår vi har gang i noget vigtigt.

På YouTube kan du se serien 'Selvglad' om fire østjyske kvinder, der har det svært med deres kroppe. De forsøger i samarbejde med Katrine Gisiger at få bedre selvværd.

Se de første fem afsnit her:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her