Er det slut med private broer i søerne?
Politikerne i Silkeborg skal i aften beslutte, om alle ansøgninger om at lave private bade- og bådebroer skal afvises i fremtiden.
Har du sejlet, svømmet eller gået langs nogle af søerne i Silkeborg, har du ikke kunnet undgå at se massevis af private bade- og bådebroer.
Men det kan blive næsten umuligt at få lov til at lave en privat bådebro i fremtiden - i hvert fald, hvis byrådet i aften vedtager nogle nye retningslinjer, som forvaltningen har foreslået politikerne.
- Det er min anbefaling, at vi tilretter os, siger Rune Kristensen (S), der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune.
Årsagen til ændringen er tre sager i Skanderborg og Holstebro, hvor kommunernes godkendelse af bådebroer er blevet underkendt i Planklagenævnet. Det har nu fået forvaltningen i Silkeborg til at foreslå en ændring af deres praksis.
En praksis, der ellers tidligere har givet private lodsejere lov til at etablere bådebroer.
- Hvis der er noget, jeg har lært, er det, at hvis der er en myndighed over os, der har vurderet noget andet, så er det sådan. Så kan vi hoppe og danse alt det, vi vil, siger Rune Kristensen til TV2 Østjylland.
Føler, de har købt grund på falske præmisser
Flere borgere har gennem anonyme høringssvar protesteret mod de nye regler.
Borgerne har blandt andet købt byggegrunde direkte ud til Thorsø ved byen Virklund syd for Silkeborg.
Her skriver en lodsejer med en byggegrund blandt andet i sit høringssvar.
- Det er helt essentielt for vores retsbevidsthed, at man har forudsigelighed og tillid til offentlige myndigheder.
TV2 Østjylland har været i kontakt med lodsejeren, som ikke ønsker at stille op til interview, men vedkommende fortæller, at de føler, de har købt grunden på falske forudsætninger, og at de nok ikke ville have købt grunden, hvis der ikke kunne etableres en bådebro.
Det fremgår også af høringssvaret, at der er omkring 90 sø-parceller ned til Thorsø, hvor cirka 84 af dem allerede har en bådebro.
Kan ende med forskelsbehandling
Den konservative gruppe i Silkeborg Kommune er dog imod de nye retningslinjer.
- Vi frygter, at der bliver givet afslag på afslag på afslag, og det er selvom naboen ved siden af har en bådebro. Den måde at behandle folk så forskelligt, det bryder vi os ikke om, siger Trine Roungkvist (K), der er medlem af Klima- og Miljøudvalget.
I stedet anbefaler de, at et flertal stemmer imod de nye retningslinjer. Hvis det sker, bliver det i stedet politikerne, som skal tage stilling til sagerne fra gang til gang.
- Det politiske råderum vil vi gerne udnytte. Det er klart, at i nogle tilfælde vil vi kunne give tilladelse, mens det i andre bliver for voldsomt, mener Trine Roungkvist.
Frygter, det bliver en tidsrøver
Den løsning er udvalgsformanden betænkelig ved.
- Jeg mener, det er en ulempe, da vi så ikke har nogle retningslinjer, borgerne kan sende en ansøgning efter, mens vi i udvalget kommer til at bruge al vores tid på det, siger Rune Kristensen.
Helt anderledes ser de konservative altså på sagen.
- Det er klart, det giver lidt mere arbejde til politikerne, men det arbejde synes jeg faktisk, vi skal tage på os politisk, siger Trine Roungkvist.
Byrådet i Silkeborg Kommune holder byrådsmøde tirsdag klokken 17.00, hvor de efter planen tager en beslutning om de fremtidige regler.