Farligt affald smides i naturen: - Det er for dumt

Reglerne for nedtagning af asbesttag ændres til nytår, men regler for bortskaffelse er og bliver de samme.

Udgivet
Billedet her er taget ved Borum Landevej.

Det er for dumt at smide asbestholdige tagplader i naturen.

Det er meldingen fra ingeniør Søren Nysted Svendsen ved Affald & Genbrug i Randers Kommune.

Ikke kun fordi det forurener, men lige så meget fordi man som husejer kan komme af med sine tagplader på den lokale genbrugsstation.

- Ved vores ordning afleverer man pladerne indpakket og på paller. Så hjælper vi folk med at læsse dem af. Omkostningen er jo betalt i forvejen ved det gebyr, man betaler som ejendomsejer i Randers Kommune. Så det koster ikke ekstra at køre ind med det, siger han.

Travlhed før nye regler træder i kraft

TV2 Østjylland kunne søndag fortælle, at borgere i flere tilfælde har fundet bunker af tagplader smidt i naturen omkring landsbyerne Borum vest for Aarhus og Voel ved Silkeborg.

To gange på én uge har Flemming Thisted fundet asbestholdige tagplader i naturen, som tilsyneladende bare er efterladt, så det bliver andres problem at få dem fjernet og skaffet ordentligt af vejen.

Der bliver i øjeblikket pillet ekstra mange asbestholdige tagplader ned, da arbejdet fra 1. januar udelukkende må udføres af autoriserede virksomheder.

Frygten er, at husejere i panik river det gamle tag af, mens tid er og sjusker med håndteringen af det potentielt kræftfremkaldende affald.

Som TV2 Østjylland fortalte søndag, giver de nye regler travlhed hos Renosyd, der indsamler og behandler affald i Skanderborg og Odder Kommune.

I Randers er billedet det samme.

- Det, vi ser nu, er en trafik af private, som vælger at udnytte muligheden for, at man selv kan gøre det indtil 1. januar, siger Søren Nysted Svendsen.

Her er der asbest

Asbest findes typisk i ældre byggematerialer før 1990.

Asbest optræder både bundet i cement og i fri og støvende form.

  • Der kan være asbest i:

  • Rørisolering

  • Fliseklæber

  • Gulvbelægninger

  • Loftsplader

  • Facadeplader

  • Eternit sålbænke

  • Tagplader

  • Skiferplader

  • Tagpap

  • Tekstiler

  • Aftræk og ventilation

  • Fugematerialer

  • Brandsikring

Kilde: Renodjurs.dk

Han pointerer dog, at det er vigtigt at skelne mellem arbejdet ved at pille tagpladerne ned og så den efterfølgende bortskaffelse. I dag kan husejere selv køre affaldet hen på de genbrugspladser, der tager imod det, og sådan bliver det ved med at være.

- Der er ikke ændret noget, og der bliver heller ikke ændret på noget. Det bliver fortsat nemt at komme af med sine plader, når de autoriserede håndværkere skal tage dem ned efter 1. januar, siger han. 

Hentes mod betaling

TV2 Østjylland har undersøgt mulighederne for at komme af med asbestholdige tagplader i de ti østjyske kommuner.

I alle kommunerne kan borgerne komme af med deres tagplader på forskellig vis.

Sådan er reglerne i din kommune:

Aarhus Kommune

Asbestholdigt affald afleveres på genbrugsstationen på pladsen til ”Asbest”.

Der er to muligheder for aflevering:
- Emballeret i kraftig kvalitetsplastik og lukket med kraftig kvalitetstape eller bigbags godkendt til asbest og stablet på EUR-paller.

Hele plader modtages stablet og indpakket på EUR-paller i et omfang svarende til ca. 140 m2 eller ca. 140 plader. Læs mere her

 Randers Kommune

Asbestholdigt affald og eternit kan ikke afleveres på genbrugspladserne. Det skal afleveres forsvarligt emballeret på Randers Affaldsterminal.

Asbestholdigt affald skal altid afleveres forsvarligt pakket ind i plastfolie, støvtætte poser eller bigbags. Kravet gælder også asbestfrit eternit, da der ikke kan ses forskel. Læs mere her

Norddjurs Kommune

Asbestholdigt affald skal anmeldes, hvis der er mere end 1 tons.

Mindre mængder asbestplader kan afleveres på genbrugsstationerne. Det er ikke nødvendigt at pakke dem ind, hvis de stadig er hele. Hele plader skal blot stakkes i en container på genbrugsstationen. Hvis der er brudstykker, skal de pakkes i plastik. Større mængder asbestplader skal køres til deponiet hos Reno Djurs i Balle. Læs mere her

Syddjurs Kommune

Støvende asbest som for eksempel itugåede tagplader skal pakkes ind i to lag plast.

Du skal aflevere asbestholdigt affald til deponi hos Reno Djurs. Læs mere her 

Favrskov Kommune

Fra 1. august 2023 til 31. december 2024 afprøves en forsøgsordning, hvor borgerne kan bestille afhentning af tagplader ved egen bopæl.

For at undgå det sundhedsskadelige stof, skal tagpladerne ved afhentning være pakket i Big Bags. Det koster 200 kroner. Du kan desuden aflevere op til tre tagplader pr. borger om dagen. De skal være pakket ind i minimum to lag plast, uanset om det er hele, halve eller stumper af plader. Læs mere her

Silkeborg Kommune

I Silkeborg Kommune kan borgerne bestille bigbags asbestaffald, hvorefter det bliver afhentet på adressen. Det koster 400 kroner pr. big bag. På Silkeborg Forsynings hjemmeside kan borgerne se priser og beregne mængden af affald og hvor mange bigbags de har brug for. Læs mere her

Skanderborg Kommune

Renosyd henter asbestaffald for virksomheder og privatpersoner. Det skal være pakket forsvarligt ind i asbest-bigbags for at beskytte mod asbeststøv. Bigbags koster mellem 1248 og 1873,75 kroner stykket.

Alle borgere og virksomheder kan desuden aflevere op til 200 kg asbest og eternit på genbrugspladsen om dagen. Det svarer til ti plader. Asbestaffaldet skal pakkes ind i kraftig tæt plast før aflevering. Læs mere her 

Odder Kommune

Renosyd henter asbestaffald for virksomheder og privatpersoner. Det skal være pakket forsvarligt ind i asbest-bigbags for at beskytte mod asbeststøv. Bigbags koster mellem 1248 og 1873,75 kroner stykket.

Alle borgere og virksomheder kan desuden aflevere op til 200 kg asbest og eternit på genbrugspladsen om dagen. Det svarer til ti plader. Asbestaffaldet skal pakkes ind i kraftig tæt plast før aflevering. Læs mere her. Læs mere her

Samsø Kommune

Før ankomst til genbrugspladsen skal du indpakke alle tagplader samt stumper af tagplader i kraftig tæt plast. Kravet gælder også asbestfrit eternit, da der ikke kan ses forskel.

Det er tilladt at aflevere maks. ti plader af eternit eller asbestholdigt affald pr dag. Læs mere her

Horsens Kommune

Kommunen henter asbestholdigt affald hos borgerne. Dog maksimalt seks tons affald pr. adresse og minimum 200 kg. pr. gang. Det asbestholdige affald skal være pakket forsvarligt ind. Ved mindre mængder under 200 kg skal det afleveres på genbrugspladserne i støvtæt og klar indpakning mærket ”ASBEST”. Læs mere her

Som det fremgår af oversigten, tilbyder flere kommuner at afhente affaldet på adressen mod betaling. Det gælder blandt andet i Silkeborg og Favrskov Kommuner.

Også hos Renosyd, der dækker Skanderborg og Odder Kommuner, tilbyder de at hente tagpladerne. Her advarer driftsleder Casper Bæk Nielsen de husejere, der kan finde på at køre ud og smide affaldet i naturen.

- Det er jo også en sikkerhedsrisiko for den enkelte, når man vælger at tage uemballeret asbest og bevæge sig rundt på landevejene med det og stå og dumpe det i naturen. Det er jo ikke ufarligt, siger han.

Håndterer man selv asbest, mens det stadig er tilladt frem mod nytår, er det derfor også vigtigt at pakke det ordentligt ind. Pladerne skal pakkes ind i kraftig plastik, så der ikke er risiko for at indånde støv med asbestfibre fra knækkede plader.

- Erfaringen er, at de knækker under transporten, og så drysser det ned igennem de paller, folk har lagt det på, siger Søren Nysted Svendsen.

Asbest

  • Asbest er et naturligt forekommende mineral, som tidligere var meget anvendt i især byggematerialer og til isolering. Asbeststøv er sundhedsskadeligt og årsag til kræft i blandt andet lunger og strube.

  • Selvom asbest ikke er lovligt at anvende i dag, findes det stadig i store mængder i de danske husstande. Er din bolig bygget før 1990, kan der gemme sig asbest på badeværelset, i bløde loftsplader og i tagpladerne. Indendørs asbestarbejde skal både i dag og fra 1. januar 2025 udføres af en håndværker, der er uddannet i at fjerne asbest.

  • Asbesten er ikke farlig, så længe den er indkapslet. Men begynder du at renovere dit hus, er der stor sandsynlighed for at asbesten bliver frigivet. Der skal kun indåndes en smule asbeststøv for på sigt at skade organerne. Har man været udsat for asbest, bliver man ofte først ramt af kræft 30 år senere.

    Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Arbejdstilsynet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her