Østjyske virksomheder ruster sig mod cyberangreb
I marts blev Aarhus Kommune udsat for flere hackerangreb, ligesom Randers HF & VUC har været ramt.
Hvad gør man, hvis ens virksomhed pludselig bliver ramt af et cyberangreb?
Det spørgsmål blev stillet, da der blev afholdt beredskabsøvelse i Silkeborg.
'Hele Danmark Øver', hed arrangementet, hvor deltagerne både fik sms'er og opkald fra fiktive hackere, der havde fået adgang til en virksomheds data og IT-systemer. Herefter skulle deltagerne vurdere og diskutere, hvordan man bedst arbejder videre i den givne situation.
- Jeg synes, det var så realistisk, som det nu bliver, i sådan en øvelse. Men jeg synes faktisk, det var et godt scenario, man har lavet, siger Ole Boulund Knudsen, der deltog i øvelsen.
Han arbejder som cyber security manager i shipping- og logistikvirksomheden SDK Freja, og han er derfor én af dem, der er nødt til at forholde sig til risikoen for et cyberangreb.
Undervurderer risikoen
Det er blevet vigtigere for virksomheder at være forberedt på, hvad man gør i tilfælde af cyberangreb.
En undersøgelse foretaget af Norstat for Alm. Brand viser, at 25 procent af små og mellemstore virksomheder har haft brud på IT-sikkerheden inden for det seneste år.
Alligevel svarer 43 procent af de adspurgte virksomheder, at de anser det for at være meget usandsynligt, at der vil blive rettet et cyberangreb mod dem.
I marts blev Aarhus Kommune udsat for flere hackerangreb, ligesom Randers HF & VUC har været ramt.
Men selvom flere rammes, er det kun lige over halvdelen af virksomhederne, der har besvaret undersøgelsen for Norstat, der har en plan eller et beredskab for, hvordan de skal håndtere et cyberangreb.
- Ufatteligt vigtigt
Som følge af både samfundets og virksomhedernes øgede digitalisering er danske virksomheder sårbare over for cyberangreb som aldrig før.
Derfor var fokus ved 'Hele Danmark Øver' da også, hvordan man skal reagere, hvis katastrofen sker.
- Når alt andet fejler, har man sin beredskabsplan tilbage. Det er ufatteligt vigtigt, at man ved præcis, hvem der gør hvad og hvorfor. Det kan ikke nytte noget, at det er Hans eller Grete, man ringer til. Det skal være meget mere formaliseret end det, siger Kim Sørensen, der er facilitator for 'Hele Danmark Øver' i Silkeborg og Herning.
Øvelsen kan ikke sammenlignes med den ægte vare. Alligevel vurderer Ole Boulund Knudsen fra SDK Freja, at han efter øvelsen er bedre forberedt i tilfælde af et cyberangreb mod hans arbejdsplads.
- Det er det med, at vi lige får gjort sig nogle tanker om, hvad man skal have tænkt over og gave styr på. At man lige får de ting op til revision og tænkt sig om en ekstra gang, siger Ole Boulund Knudsen.
Ifølge Alm. Brand koster det i gennemsnit 113.000 kroner at rydde op efter et cyberangreb for små og mellemstore virksomheder.