Drab på familiefar: Gerningsmand forsøgte også at sætte ild til huset

Udover tiltalerne for drab, besiddelse af en kniv, forsøg på indbrud og våbenbesiddelse er en 32-årig mand også tiltalt for forsøg på brandstiftelse.

Da en 30-årig familiefar 7. marts i år blev knivdræbt ved sit hjem på en villavej i det nordøstlige Randers, var det alt andet end tilfældigt, at den mistænkte i sagen befandt sig på netop dén adresse.

Det fremgår af anklageskriftet i sagen, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.

Ifølge anklagerne mod den 32-årige, befandt han sig på adressen for at "rekognoscere for et planlagt indbrud i villaen, da det var tiltaltes hensigt efterfølgende at begå indbrud og stjæle våben fra villaen", skriver specialanklager Jesper Rubow i anklageskriftet mod manden.

Ifølge anklagemyndigheden var den tiltalte altså bekendt med, at der var våben på adressen. Bekendte til den afdøde oplyser til TV2 Østjylland, at det var jagtvåben.

Dræbtes hustru og barn var hjemme

Den 32-årige mand er ligeledes tiltalt for ulovligt at have indført 1500 projektiler til Danmark og forsøgt at have købt en pistol i tiden op til aftenen, der endte med, at han - ifølge anklageren - stak offeret i brystet med en kniv og dræbte ham.

Det er han tiltalt for

  • Drab.

  • Besiddelse af kniv på et offentligt sted.

  • Forsøg på brandstiftelse.

  • Forsøg på indbrudstyveri.

  • To tilfælde af forsøg på våbenbesiddelse.

  • Overtrædelse af våbenloven ved at have indført og besiddet omkring 1500 projektiler i sin bopæl.

Kilde: Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi.

Da politiet ankom til adressen på Guldregnvej, fandt de den 30-årige, kvæstede familiefar foran huset.

Hans liv stod ikke til at redde, og han døde af sine kvæstelser. I hjemmet befandt mandens hustru sig sammen med parrets fælles barn.

Politiet iværksatte en større efterforskning, og kort efter traf en patrulje den dengang 31-årige mand på en nærliggende tankstation. Han udviste mistænkelig adfærd og var i besiddelse af genstande, der ifølge politiet kunne kobles til gerningsstedet.

Han blev derfor anholdt og har siddet varetægtsfængslet siden.

Ifølge politiet var der intet, der tydede på, at offeret og den tiltalte kendte hinanden på forhånd.

Forsøg på ildspåsættelse

Udover tiltalerne for drab, besiddelse af en kniv, forsøg på indbrud og våbenbesiddelse er den 32-årige mand tiltalt for forsøg på brandstiftelse.

Han skulle således have hældt brændbare væsker ud over dele af villaen, en bil og plankeværket i haven. Det lykkedes dog ikke den tiltalte at antænde de brandbare væsker.

Sagen føres som en domsmandssag ved Retten i Randers på fredag 1. november. Der er kun afsat én dag, da den tiltalte har erkendt drabet.

Anklagemyndigheden vil kræve den 32-årige mand idømt forvaring.

Anklager Jesper Rubow oplyser i den forbindelse, at den tiltalte er blevet mentalundersøgt, og at konklusionerne af undersøgelsen vil blive fremlagt under retssagen.

Hvad er forvaring?

  • Forvaring er formelt set ikke en straf, men en foranstaltning, der træder i stedet for straf, når den dømte anses for at være særligt farlig.

  • Efter tre års forvaring - og siden en gang om året - har Kriminalforsorgen pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

  • Forvaringsdømte, der er kendt skyldige i forbrydelser, der kan give op til livstid, kan dog først efter ti år få prøvet, om vedkommende er berettiget til udgang.

  • En forvaringsdømt kan ikke prøveudskrives, før en domstol har vurderet, at personen ikke længere er farlig for samfundet.

  • 21 personer med en forvaringsdom er blevet prøveudskrevet siden 2017. På det tidspunkt havde de i gennemsnit været anbragt i lidt over 15 år. Fire af dem er genindsat i forvaring, og en af de fire er prøveudskrevet på ny.

  • Det viser en gennemgang fra oktober 2023 af forvaringsdomme ifølge anklagemyndigheden.

  • Når en person er prøveudskrevet fra forvaring, kan en domstol senere ophæve forvaringsdommen. Det er dog kun sket to gange siden 2017. Den ene havde været anbragt i næsten 27 år og den anden i 16 år.

  • Der idømmes i gennemsnit mellem fem og ti forvaringsdomme om året.

  • Per 1. maj 2024 afsonede 106 personer en forvaringsdom. Afsoningen sker blandt andet i Herstedvester, der er Kriminalforsorgens psykiatriske specialinstitution for fængsels- og forvaringsdømte.

Kilder: Kriminalforsorgen, anklagemyndigheden, straffeloven og prøveudskrivningsbekendtgørelsen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her