DSB: Stenkast mod tog er livsfarligt og uacceptabelt

I weekenden blev flere tog i Aarhus ramt af stenkast. Ifølge informationschef i DSB har der ikke før været så kort interval imellem de farlige hændelser.

Udgivet

Flere tog er i weekenden blevet ramt af stenkast. Og ifølge politiets signalement er det drenge, der står bag.

Men der er altså langt fra tale om drengestreger. Det understreger Tony Bispeskov, informationschef hos DSB, over for TV2 Østjylland.

- Det er helt uacceptabelt og særdeles farligt at kaste med noget mod et tog, der kan køre langt over 100 kilometer i timen. Den kraft, det rammer med, er virkelig voldsom. Der er ingen undskyldning for at gøre det, siger han.

Signalementet af gerningsmændene lyder på drenge i alderen 14-17 år. Derfor kommer Tony Bispeskov også med en besked til østjyske forældre.

- Vi vil gerne opfordre forældre til at tage en snak med deres unge mennesker, så vi i fællesskab kan få tydeliggjort, at det er forbundet med meget stor fare og er helt utilstedeligt, siger informationschefen.

Der blev søndag kastet sten mod to DSB-tog - og fredag eftermiddag mod et letbane-tog.

Skaber utryghed

Østjyllands Politi modtog i løbet af weekenden tre anmeldelser om stenkast mod tog - heraf er to af dem DSB-tog. Første anmeldelse kom fredag eftermiddag mod et letbane-tog ved Ringgadeboren ved Aarhus Hovedbanegård, mens de andre kom søndag eftermiddag og aften.

De to DSB-tog blev ramt af sten omkring Kongsvang i Aarhus C, en gangbro mellem Gammel Kongevej og Christian X’s Vej i Viby J, og lige efter Kongsvang Station.

Ifølge politiets oplysninger kan der være en sammenhæng mellem episoderne.

Men det er heldigvis noget, der sker ganske sjældent, fortæller Tony Bispeskov.

- Det er sket før, men jeg erindrer ikke, at vi har haft to hændelser med så kort interval. Vi frygter hver eneste gang for vores personale og passagerernes sikkerhed. For personalet er det virkelig belastende og skaber en høj grad af utryghed i forhold til at udføre deres arbejde, siger han og fortsætter.

- Selvom der skal meget til at trænge gennem en rude, kan det være stærkt traumatiserende, hvis man sidder tæt på en rude og der pludselig er noget, der rammer med et ordentligt brag.

Kan ikke hegne alt ind

Lokoførerne har ikke lidt fysisk skade i forbindelse med stenkastene. Men de har modtaget den hjælp og bistand, der har været brug for, fortæller Tony Bispeskov.

- Der kan gå noget tid, inden der eventuelt kommer en reaktion, og det er vi opmærksomme på, siger han.

Andet kan DSB ikke gøre, lyder det.

Der er mange tusind kilometer jernbanestrækninger rundt i landet, som Banedanmark står for at sikre - blandt andet med indhegninger. Men ifølge DSB's informationschef kan man ikke hegne alt ind.

- Så først og fremmest er det vigtigt, at alle forstår alvoren, og at det ikke sker igen, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her