Erik spiller fodbold uden at løbe: Nu trapper han ned på pillerne
Erik Lauritsen måtte opgive fodbolden, da alderen og dens skavanker trængte sig på. Så startede han til gå-fodbold, og siden er han trappet gevaldigt ned på sin medicin. Nu håber han, at flere ældre får øjnene op for sporten.
Som 65-årig måtte Erik Lauritsen se sig slået. Kroppen kunne ikke længere holde til at dyrke den passion, der havde optaget ham siden barnsben.
Han måtte se i øjnene, at han var blevet for gammel til at spille fodbold.
- Det var et savn. Man savner spillet, men særligt savner man kammeratskabet. Hørmen i omklædningsrummet, når tredje halvleg sættes i gang, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Af den grund var det en stor glæde for ham, da han i oktober sidste år fandt ud af, at han godt kunne støve de gamle fodboldstøvler af igen. En aldrende krop med de mange skavanker, sådan en som regel medfører, behøver nemlig ikke betyde, at man skal lægge støvlerne på hylden.
Sundt for både krop og sjæl
Så nu 'går' Erik til fodbold igen. Bogstaveligt talt. Spillet hedder gå-fodbold og minder til forveksling om helt almindelig fodbold. Man må bare ikke løbe.
- Almindelig fodbold er der ikke mange i min alder, der kan holde til. Og så er det dejligt at få muligheden for igen at få noget motion ved at jagte en bold, siger han.
Kort om gå-fodbold
Man må ikke løbe, skyde bolden over hovedhøjde eller tackle igennem. Det kan spilles både indendørs og udendørs. Der anvendes ofte en særlig bold, og der kan med fordel benyttes særligt brede og lave mål, som indbyder til spil langs jorden.
- Det er en skånsom spilleform, og man kan sagtens være med, selvom man har fysiske skavanker.
- Velegnet til overvægtige og motionsuvante mænd og kvinder.
- Et sjovt spil, hvor det ikke er tilladt at løbe, skubbe og tackle – derved minimeres risikoen for skader.
- Selvom man ikke løber, så får man pulsen højt op. Når spillet er i gang, så glemmer man, at det er hårdt.
Kilde: DGI
Gå-fodbolden har for Erik Lauritsen og de andre på holdet i Silkeborg IF haft stor betydning for både det psykiske og fysiske velvære.
- Det er rart igen at være tilbage i et omklædningsrum. Man udvider jo sin bekendtskabskreds noget så gevaldigt, når man er med på et hold. Vi hyggesnakker lidt inden og driller hinanden lidt på banen på en godmodig måde. Bagefter har vi det sjovt over en øl eller en sodavand. Det er dejligt, siger han og fortsætter:
- Udover det, så er det jo sundt at få rørt sig og dyrket noget motion.
Trappet ned på medicinen
Til at starte med forsøgte han at udskifte fodbolden med badminton, men også der måtte han se sig slået af stivnede led og en astmasygdom.
- Så fandt jeg det her tilbud med gå-fodbold, og her kunne jeg være med. Faktisk kunne jeg lynhurtigt mærke, hvor godt det var for min krop. Efter at jeg er startet til gå-fodbold har jeg nemlig kunnet trappe gevaldigt ned på min astmamedicin, som jeg har taget i mere end tre år, siger Erik Lauritsen.
For Ulrik Dalgas, der er lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, er det ingen overraskelse, at ældre kan opleve en positiv udvikling i deres helbred ved at starte til fodbold. Uanset om man løber eller ej.
- Der er faktisk en større forskningsgruppe på SDU, der lige nu specialiserer sig i at kigge på fodbold som medicin. Her kigger man både på forebyggelse af livsstilssygdomme, men også på behandling af kroniske patienter. Og det er veletableret, at man kan bruge det i de henseender, siger han og fortsætter:
- Den indgroede udfordring ved fodbold, når man kommer længere frem i livet, er dog, at det er en kontaktsport. Derfor er det en god idé med gå-fodbold. Det har nemlig stadig en effekt, selvom man ikke løber. Man tester kroppens systemer, laver sideskift, udfordrer balance og muskelstyrke, og så tilbagelægger man altså længere distancer, end man måske lige tror.
Han mener, at det kan være lige så fint, hvis man sætter sig på en motionscykel og på den måde får pulsen endnu højere op, men at man ikke kan undervurdere motivationsfaktoren i et spil, hvor man får motionen samtidig med, at man har det sjovt og indgår i et socialt fællesskab.
Håber på flere oldboys
En rask gåtur eller en time på motionscyklen siger dog ikke Erik Lauritsen meget.
- Man kunne selvfølgelig bare gå en tur, men når man er gammel fodboldspiller, så er det bare ikke så sjovt, når man ikke har en bold foran sig. Det tror jeg ikke, at ret mange af os gider, siger han.
Derfor håber han også, at tilbuddet i Silkeborg IF kan vokse i popularitet, så endnu flere ældre - eller andre med skavanker, der gør, at de ikke længere kan være med til fodbold under det almindelige regelsæt - kan komme med på holdet.
- Der er nok mange i vores alder, der sidder derhjemme og føler sig lidt ensomme. Men det er der altså bestemt ingen grund til. Alle kan være med her, siger Erik Lauritsen.
Hvis man selv er interesseret, så træner gå-fodboldspillerne hos Silkeborg IF hver torsdag formiddag på Jysk Park i Silkeborg, hvor man er velkommen uanset alder, hvis bare man har en grundt til at skulle spille gå-fodbold frem for almindelig fodbold.