Garanti uden værdi: Kommune var ikke forberedt på Regatta-konkurs
Silkeborg Kommune ville sikre byens foreninger mod underskud ved den nu konkursramte Regatta. De glemte dog at tage højde for en mulig konkurs, og aftalen får nu kritik af eksperter.
En ting var sikkert. Skulle Silkeborg Regatta give underskud, ville byrådet i Silkeborg Kommune sikre, at de involverede foreninger ikke fik penge i klemme.
Derfor blev man enige om en underskudsgaranti på en million kroner til Silkeborg Regatta. 600.000 kr. var øremærket de foreninger, der hjalp til under Regattaen, mens de sidste 400.000 kr. var til foreningen bag Regattaen.
Men nu er Regattaen gået konkurs, og det var der ikke taget højde for i den aftale, daværende borgmester Steen Vindum (V) skrev under på den 19. juni 2020.
- Formuleringen af garantien er helt håbløs, siger Morten Bjerregaard, der er ejer af Bjerregaard Advokatfirma og specialist i konkurser.
TV2 ØSTJYLLAND har vist Morten Bjerregaard det fire sider lange aftaledokument, kommunen og Regattaen har skrevet under på. På de fire sider bliver parterne dog aldrig særlig konkrete, og derfor sår Morten Bjerregaard nu tvivl om, om garantien reelt er stillet. Undervejs i aftalen bruger de nemlig formuleringer som "tilkendegiver" og "indstillet på."
Han understreger samtidig, at det er uklart, hvem aftalen er til fordel for.
- Hvis jeg var advokat for Silkeborg Kommune, ville jeg klart gå den vej, at garantien aldrig blev endeligt konkretiseret. Det er ikke det mest sandsynlige udfald, men klart en vej jeg ville forsøge, hvis jeg var Silkeborg Kommune og gerne ville slippe fri af en betalingspligt, siger Morten Bjerregaard.
Hvis kommunen går den vej og får succes med det, har konkursboet efter Regattaen altså ikke ret til den million, de først blev lovet.
Ingen særlige omstændigheder
Vi har også vist aftalen til Peter W. R. Krarup, der er partner ved advokatfirmaet Mazanti-Andersen og certificeret insolvensadvokat. Også han mener, at aftalen bærer mere præg af en hensigtserklæring end en reel garanti.
- Det er elastik i metermål, siger Peter W. R. Krarup.
I aftalen er oplistet flere betingelser, som skal være opfyldt for at kunne kræve betaling under garantien, som han ikke umiddelbart ser opfyldt i det konkrete tilfælde.
Pengene vil nemlig kun kunne kræves udbetalt i tilfælde af svigtende omsætning ”grundet dårligt vejr og andre særlige omstændigheder”.
Og det hænger altså ikke sammen med, at Regattaen selv har forklaret, gæsterne købte for få øl.
- Det forhold, at gæsterne har brugt færre penge end ventet, kan ikke anses for en ”særlig omstændighed”, og hvis der heller ikke var dårligt vejr, så bliver det svært for kurator at komme igennem med et krav på at få udbetalt pengene, siger Peter W. R. Krarup.
Oveni det står der i aftalen, at pengene er øremærket foreninger og frivillige til Regattaen. Og da kurator ikke kan særstille dem, når pengene skal fordeles til alle kreditorer, er der endnu en betingelse i aftalen, der ikke kan opfyldes.
Ikke taget højde for konkurs
Hvad der reelt kommer til at ske med pengene, er der lige nu ingen, der ved. Regattaens formand, Johanne Errboe, erkender i Midtjyllands Avis, at de ikke er klar over, hvordan aftalen hænger sammen nu.
Og det samme er altså situationen hos Silkeborg Kommune.
- Konkurs har ikke været et scenarie, der er taget højde for i aftalen – så pt. afventer vi juridisk afklaring af videre aktivering af underskudsgarantien, skriver de i en mail.
Kommunen oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at der lige nu står 800.000 kroner på en urørt konto og venter yderligere afklaring.
At det ”kun” er 800.000 kroner og ikke en million som først aftalt, skyldes, at garantien i maj 2022 blev nedjusteret med 200.000 kroner, da byrådet i stedet godkendte, at Silkeborg Regatta i stedet fik 200.000 kroner til at leje pontoner til affyring af fyrværkeri.
Vi ville gerne have stillet Silkeborg Kommune en række spørgsmål i et telefonisk interview, men det har ikke været muligt.
'Ulykkelig situation'
I stedet er kommunens kommunikationschef, Hans Mogensen, kommet med følgende skriftlige svar:
- Vi er fuldstændig klar over den ulykkelige situation, som de frivillige foreninger uforskyldt er havnet i, og kommunens underskudsgaranti til regattaforeningen er netop øremærket til at holde hånden under de frivillige foreninger i tilfælde af, at regattaen giver underskud.
- Nu står foreningen bag regattaen ikke alene med et underskud, foreningen er desværre også gået konkurs. Reglerne for behandling af konkursbo betyder, at aktiveringen af underskudsgarantien først skal afklares mellem konkursboets kurator og kommunens advokat, før vi kan foretage os yderligere.
- Det er en ulykkelig situation, men jeg tror ikke, at vi på noget tidspunkt tidligere har stået i en situation, hvor vi har givet en underskudsgaranti til en forening, som er gået konkurs. Derimod har vi mange gange givet underskudsgarantier med en række tilknyttede vilkår, som i dette tilfælde at garantien er øremærket til at holde hånden under frivillige foreninger, som har ydet et stykke arbejde i håb om at tjene penge til deres foreningsarbejde.
- Det er det, der politisk er besluttet med underskudsgarantien, og det er det, som vi lige nu arbejder på, kommer til at ske. Det kræver imidlertid en juridisk afklaring med konkursboet, skriver kommunikationschef Hans Mogensen.