Gigantisk projekt: Gudenåen skal være som i 1859

Silkeborg Kommune arbejder på et gigantisk natur-genopretningsprojekt. Bliver det ført ud i livet, bliver projektet bliver det større end genopretningen af Skjern Å i 2003.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Silkeborg Kommune

Baseret på historiske kort over Gudenåen fra 1800-tallet skal Silkeborg Kommune nu i gang med at se på mulighederne for at genskabe Gudenådalen fra Silkeborg til Tange Sø og føre den tilbage til sin oprindelige form før 1859.

Det har Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune netop givet grønt lys til.

For i 1859 blev åen uddybet og indsnævret for at gøre det nemmere for pramme at sejle på Gudenåen og på den måde få transporteret træ, korn og andre varer op og ned gennem Jylland. I pramfragtens velmagtsdage var der 80-120 pramme, ifølge Museum Silkeborg.

Pramdragerdriften var dog udfordret af at, at Gudenåen var for bred og lavvandet, så i 1859 blev det på nationalt plan - efter stor debat - besluttet at ændre åens forløb, så den blev smallere og dybere.

Prammene flød med strømmen - eller blev trukket af heste. Foto: Silkeborg Kommune

Står det til Silkeborg Kommune skal der så nu kigges på mulighederne for at føre alle ændringerne tilbage igen. 

- Det historiske materiale er så detaljeret og præcist, at det her næsten 200 år efter gør det muligt at genskabe Gudenåen, som den var skabt fra naturens side, før åen blev reguleret. En tilbageføring af å-løbet vil give vandet mere plads og dermed skabe en ådal, der kan håndtere større vandmængder, og som er mere klimarobust. 

- Ligeledes vil naturen få bedre vilkår i og langs åen, og projektet vil bidrage til et renere vandmiljø og fremme friluftsliv, skriver kommunen i en pressemeddelelse. 

Gudenåen

  • Gudenåen er Danmarks længste å.

  • Den har sit udspring ved Tinnet Krat syd for Nørre Snede og løber gennem landskabet 160 km nordpå mod Randers Fjord og videre ud i Kattegat

  • På sin vej mod havet passerer den 67 store søer

  • Den afvander et opland på 2.600 km2. Det svarer til 10 procent af Jyllands areal.

Danmarks måske største naturgenopretningsprojekt

Silkeborg Kommune arbejder nu på at få analyseret og bearbejdet gamle kort over Gudenåen fra 1800-tallet fra Det Kongelige Bibliotek og skal derefter se på, hvilke konkrete muligheder der er for at føre åløbet tilbage. 

Silkeborg Kommune arbejder på at give offentlig adgang til de gamle - og nu digitaliserede - kort. Foto: Silkeborg Kommune

Hvis projektet bliver ført ud i livet vil det tage årtiet at gennemføre. 

- Det vil være større end genslyngningen af Skjern Å, som blev gennemført fra 1999-2003, og som har skabt et enestående naturområde af international betydning, og som er blevet hædret med den europæiske pris Europa Nostra, fordi projektet har skabt gode vilkår for natur- og dyreliv, både til gavn for mennesker og dyr, skriver kommunen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her