Hver uge smider Søren regnskabsklunset og sover i skoven som vildmand
- Man kan jo sidde i sofaen, eller man kan prøve at komme ud og lære noget nyt, mener regnskabskonsulent Søren Graugaard, som ugentligt dyrker at være alene i naturen og dygtiggøre sig med sine hænder.
Mens solen går på hæld, fælder Søren Graugaard fra Silkeborg et dødt træ, han kan skære op til brænde til aftenens bål.
Til daglig er han regnskabsansvarlig for Nord- og Centraleuropa ved konsulentvirksomheden Insights, men en gang om ugen skifter den 38-årige regnskabskonsulent den strøgne skjorte og de pæne sorte bukser ud med skovmandstern og Fjällrävenbukser for at dyrke bushcraft.
Det amerikanske begreb, der ligesom ordet outdoor har sneget sig ind i det danske sprog, betyder noget i retning af vildmarkshåndværk og handler om at have eller lære nogle færdigheder, som gør at man kan klare sig i naturen – mere eller mindre.
- Bushcraft er, at man går ud i naturen og forsøger at skabe noget med hænderne, forsøger at leve et primitivt liv, forklarer Søren Graugaard, der for eksempel bruger tiden i naturen på at tænde bål, bygge en bivuak eller at finde mad i naturen.
- Hvis jeg kommer forbi et dødt birketræ, indsamler jeg bark fra det med min økse. Det er noget af det, jeg bruger allermest, lyder det som eksempel fra vildmanden, der føler sig rigtig godt tilpas i den friske luft.
- At komme ud i naturen føles næsten lige som at komme hjem, fortæller Søren Graugaard.
Søren Graugaard forklarer, at der nok er noget ”introvert energi” i ham, som får ham til at værdsætte at komme væk fra larm og mennesker.
- Jeg tror også, det er det, der sætter tingene i perspektiv for mig. Så kan jeg mærke, hvilke mennesker i mit liv, der betyder noget, og jeg kan også mærke, hvor taknemlig jeg er for at have så meget luksus i min hverdag, siger naturelskeren.
Med i rygsækken har han frysetørret mad, og han opbygger også løbende gennem bushcraft en viden om, hvordan han bruge – herunder spise – naturen.
Skovturene skal dog ikke forveksles med de rene overlevelsesture, for da TV2 ØSTJYLLAND er med ham i skoven, har den naturglade østjyde medbragt briochebrød og grillpølser til at bygge et par ristede hotdogs af.
Den store forskel fra livet derhjemme mellem fire vægge er, at i skoven tager alting længere tid, og det er en vigtigt del af oplevelsen, forklarer Søren Graugaard.
- Det er jo det modsatte af fast food og on demand, for alting tager tid her. Nogle gange tager det måske et par timer at brygge en kop kaffe, siger han med henblik på, at de friskkværnede kaffebønner, han medbringer i sin lille læderpose, ikke kan blive til kaffe, før bålet er tændt, og vandet har kogt.
Fornøjelsen er dog også så meget større, når kaffen og hotdoggen med det hele indtages i skovbunden.
Sørens råd til at prøve kræfter med bushcraft
- Tag tørt brænde med første gang. Skoven giver ingen garantier for tørt brænde.
- Husk lag-på-lag-tøj, så man let kan tilpasse kropstemperaturen. Man kan let komme til at svede, når man hugger brænde og fryse efterfølgende.
- Mange tænker nok, at en god sovepose er vigtigt, men et godt liggeunderlag er lige så vigtigt, for kulden stiger op fra jorden, og liggeunderlaget skal hjælpe med at isolere kroppen.
- Medbring den rette mentale attitude. Ingen er i dag afhængige af at leve i vildmarken, så gør det for at lære noget nyt og få sjove oplevelser.
- Alt smager bedre, når man er ude i naturen, synes jeg, siger Søren Graugaard og uddyber:
-.Jeg synes, det er sjovt at komme ud og så også have en lille smule luksusmad med. Det behøver ikke at være alt for primitivt.
Efterhånden har Søren Graugaard dyrket bushcraft et par år eller tre, og han har fået en vis rutine i at sove i skovens mørke, men skal han være ærlig, var det ikke så fedt første gang.
- For mig var det en stor ting, da jeg første gang skulle ud og overnatte i et shelter. Og så alene. Der var ugler, der hylede, og der var rådyr, der kiggede ind i shelteret i løbet af natten, siger naturelskeren, som ikke var helt tryg ved situationen.
For eksempel da han med sin pandelampe lyste ud af shelteret og kunne se øjne skinne i nattemørket.
- Så jeg var faktisk ret bange den første nat, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Søren Graugaard.
- Og så troede jeg også, at jeg skulle ud og være en helvedes karl og lave bål og alt muligt, og det kunne jeg så slet ikke finde ud af på det tidspunkt, erkender vildmanden med tal på hjernen blankt.
Der er folk omkring ham, der er skeptiske over, at han sådan tager ud i skoven og overnatter alene, og han forstår dem godt, men det gør ham bare så godt, forklarer han.
- Det kan måske godt nogle gange virke lidt ekstremt at gøre sådan nogle ting, men jeg får også så meget værdi ud af det og ro i sjælen. Og nu, hvor jeg sidder med regnskab og økonomi til dagligt, er det enormt tilfredsstillende rent faktisk at gå ud og skabe nogle ting med mine hænder, siger Søren Graugaard.
Se hele indslaget med Søren Graugaard her: