Ingeniør dumper kontroversielt og forfaldent byhus
Kom med indenfor i et både bevaringsværdigt, men faldefærdigt hus, der lige nu skiller vandene.
Et hus på en af Silkeborgs mest attraktive adresser ned til Langsø skaber lige nu debat.
Ejerne har nemlig ladet huset stå til og har søgt om tilladelse til nedrivning, mens naboer og kommunen mener, at det er bevaringsværdigt.
Men lige nu er det mest af alt en øjebæ.
Ejerne af huset har fået civilingeniøren Kasper Ubbe Nielsen til at vurdere huset, og ifølge ham får ejendommen ikke mange stjerner. Han har aldrig set et hus i så dårlig stand.
- Typisk kan man se nogle enkelte fugtskader, som står til at redde, men det her er så gennemgribende fyldt med råd og svamp. Jeg har aldrig set noget lignende, siger ingeniøren.
Han vurderer, at det vil koste 16-18 millioner kroner at gøre huset beboeligt igen, og det med risiko for sammenstyrning under renoveringen.
Og herefter vil der fortsat kun være en salgspris på 11 millioner kroner.
Modstand mod nedrivning
Kommunen har givet huset bevaringsværdi tre, og formand for Bevaringsforeningen Silkeborg Ejgil Prinds mener også, at det er unikt, idet det står originalt, og der er ikke ændret meget siden 1912.
Han frygter blandt andet, at man vil se flere huse blive revet ned, og at gaden derfor vil miste sit miljø.
Hos flere af de naboer, som TV2 ØSTJYLLAND tidligere har talt med, er holdningerne da også vidt forskellige. Nogle mener, at bevaringsværdien vejer højest, mens andre mener, at det er bedst tjent med at blive revet ned.
TV2 ØSTJYLLAND talte i sidste uge med formanden for Plan- og Vejudvalget i Silkeborg Kommune, Martin Jakobsen. Og efter at have set billederne af husets indvendige tilstand, holder han fast i, at huset skal bevares.
- Jeg er ikke vildt overrasket, man kan godt se udefra at huset er i en dårlig stand. Det laver ikke om på at den arkitektoniske- og kulturhistoriske kvalitet er meget høj. Men når man ser billederne, så er der en kæmpe stor udfordring, det er synligt for enhver, siger Martin Jakobsen.