Kommune undgår at skrotte solcelleanlæg: - Fornuften har sejret

Borgmester i Silkeborg, Steen Vindum (V), er tilfreds med Energistyrelsens godkendelse af fire opførte solcelleanlæg

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Sådan her lød det fra Steen Vindum i april, da det kom frem, at kommunen kunne blive tvunget til at pille anlæggene ned.

Silkeborg Kommune undgår at skrotte fire nye solcelleanlæg opført på rådhuset og tre skoler. De stod ellers tidligere til at være ulovlige og skulle fjernes, men nu har Energistyrelsen alligevel godkendt anlæggene.

- Jeg er glad og tilfreds. Fornuften har sejret. Det havde været helt forrykt, hvis vi skulle pille velfungerende anlæg ned, siger borgmester i Silkeborg, Steen Vindum (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

Han forklarer, at anlæggene blev sat op i god tro, men i 2013 ændrede Energistyrelsen fortolkningen af loven og lavede en for lille pulje til dispensation af de anlæg, der var på vej op.

Det betød så altså, at i 74 kommuner var der solcelleanlæg på vej, som ikke kunne godkendes.

Haft fat i ministre og styrelser

I Silkeborg Kommune betød det i første omgang, at 12 anlæg blev vurderet ulovlige, og efter tilbagefald til puljen på grund af ikke-opførte anlæg, fik otte anlæg siden dispensation, mens de fire resterende ikke fik dispensation: Et anlæg på taget af Silkeborg Rådhus og tre anlæg på skoler.

Vi har haft fat i ministre og styrelser for at gøre opmærksom på problemet, både i 2014 og igen her i 2018, og jeg er glad for, at vores anlæg nu er blevet godkendt.
Steen Vindum (V), borgmester

- Vi har haft fat i ministre og styrelser for at gøre opmærksom på problemet, både i 2014 og igen her i 2018, og jeg er glad for, at vores anlæg nu er blevet godkendt, siger Steen Vindum.

Da det kom frem, at Silkeborg Kommune og en lang række andre kommuner risikerede at skulle fjerne anlæggene kom der kritik fra KL. De krævede, at reglerne skulle ændres – noget som Venstre Energiordfører, Thomas Danielsen, dog ikke bakkede op.

Silkeborg Kommune har i dag 40 solcelleanlæg på kommunens bygninger, og anlæggene leverer ca. 10 % af kommunens eget energiforbrug.

Vil være CO2-neutral i 2025

- Udbygningen af grøn energi har aldrig været bedre, end den er lige nu. Det går faktisk fantastisk godt. Så deres trussel om, at den grønne omstilling går i stå på grund af det her, afspejler sig i hvert fald ikke i tallene, sagde han i den forbindelse.

Under alle omstændigheder er der nu tilfredshed at spore i Silkeborg, efter at også de sidste fire anlæg er blevet endelig godkendt.

Og fremover ønsker de lokale politikere at styre kommunens klimaindsats. De ventes at beslutte, at virksomheden Silkeborg Kommune skal være CO2-neutral allerede i 2025.

Dermed hæver byrådet ambitionerne i Silkeborg Kommunes klimapolitik ved at fremrykke målet med fem år fra 2030 – et mål som også omfatter Silkeborg Forsyning.

Eksempler på Silkeborg Kommunes klimaindsatser

  • Opførelse af verdens største solvarmeanlæg
  • Energioptimering af bygninger for over 100 mio. kr.
  • Solceller på tagene af skoler, institutioner, rådhuset m.fl. producerer ca. 10 pct. af kommunens elforbrug.
  • Alle 19.200 gadelys er skiftet ud til LED-lys.
  • De gule bybusser kører på grøn biogas.
  • Affaldssortering og genbrug er sat i system.
  • Klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening om årlige reduktioner i CO2-udledningen
  • Uddannelse af driftspersonale og fokus på reduktion af energispild

Kilde: Silkeborg Kommune

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her