Skolebørn får violin og cello på skoleskemaet
De næste fire år er der afsat 10 millioner kroner til at give børn i folkeskolen mulighed for at spille i et orkester
Eleverne i tre 2. klasser på Hvinningdalskolen i Silkeborg skal i fremtiden spille violin, cello og kontrabas.
Ambitionerne om orkestermusik i folkeskolen er en del af projektet OrkesterMester. I de kommende fire år er der afsat 10 millioner kroner, der skal fremme lokale musikmiljøer og give børn i folkeskolen mulighed for at prøve kræfter med at spille i orkester.
Det fremgår af en ny musikhandlingsplan fra Kulturministeriet, der uddeler i alt 158 mio. kr. til musikmiljøet i Danmark over en periode på fire år.
- Det at børnene lærer et instrument at kende, lærer at spille sammen og at man faktisk skal øve sig, før det kommer til at lyde godt har mange gode effekter på børns dannelse. Når man laver musik sammen, så rører man hinanden på en måde, så man ikke kan gå ud og skændes lige bagefter. Derfor er det en rigtig god investering, siger kulturminister Mette Bock (LA) til TV2 ØSTJYLLAND.
Selv om eleverne spiller på orkesterinstrumenter, er de selv med til at bestemme, hvilken type musik der skal spilles.
Børn vil opdage deres musikalitet
Hun mener ikke, at det er skævt, at så mange millioner kroner er øremærket til orkestermusik.
- Vi har en bred talentudviklingsindsats. Det, at man også lærer at håndtere et klassisk instrument, er også væsentligt. Der er mange af de her børn, som nu har en mulighed for at spille med i et skoleorkester og som givetvis vil opdage deres egen musikalitet, siger Mette Bock.
I øjeblikket er det obligatorisk for eleverne i de tre 2. klasser på Hvinningdalskolen at spille på orkesterinstrumenter.
- På en eller anden måde går det det selvfølgelig ud over nogle andre, at der er så mange midler sat af til det her, men jeg håber, at der kommer noget rigtig godt ud af det, musiklærer Joan Frost fra Hvinningdalskolen i Silkeborg.
På den lange bane er målet, at skolen får sit eget orkester, hvor børnene kommer af egen fri vilje, og det ikke er obligatorisk, som det er nu.