Undgik kontrolbesøg i månedsvis: Økobonde får forbud og bøde
Ejeren af et økologisk landbrug undgik bevidst kontroller og kunne slet ikke kalde sine varer økologiske, lyder anklagen fra Fødevarestyrelsen.
En lukket dør og en mand, der hastede væk i bil, var, hvad Fødevarestyrelsens kontrollanter forleden blev mødt af, da de lagde vejen forbi et økologisk landbrug lidt uden for Silkeborg.
Blakgården, som stedet hedder, har via en gårdbutik solgt blandt andet grøntsager og æg.
Blakgården kører desuden med konceptet 'Kundebonde', hvor medlemmer betaler knap 600 kroner om måneden for frit at kunne afhente æg og grøntsager.
Besøget fra Fødevarestyrelsen endte med en sur smiley, et midlertidigt forbud mod at sælge fødevarer og en bøde, der hurtigt blev til flere.
Stedets ejer og direktør, Janus Z. Sølvsten, meddelte til gengæld, at han havde politianmeldt Fødevarestyrelsen i forbindelse med det pågældende kontrolbesøg.
Ignorerede kontrol i månedsvis
Forud for besøget havde styrelsen gennem flere måneder forsøgt at kontrollere Blakgården og komme i kontakt med dens ejer, men det var ikke lykkedes.
Både telefonopkald og fysiske kontroller er blevet ignoreret, fortæller Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens rejsehold. Fødevarestyrelsen tolker det som et bevidst forsøg på at undgå kontrol.
Rejseholdet bliver tilkaldt i særligt tilspidsede situationer, og det var det altså allerede på Blakgården.
- En situation som den her hører til sjældenhederne, siger Michael Rosenmark til TV2 Østjylland.
Onsdag 14. august i år var kontrollanterne på adressen mellem Silkeborg og Voel omkring klokken 10.00. Der var dog ingen hjemme, og de tog derfor afsted igen for at vende tilbage senere på dagen.
Det gjorde de så, og om eftermiddagen holdt der en bil foran virksomhedens adresse, men ingen svarede, da Fødevarestyrelsens repræsentanter bankede på.
Pludselig kom en mand, som Fødevarestyrelsens repræsentanter genkendte som ejeren, løbende rundt om et hjørne og hoppede ind i bilen. Det skete få meter fra kontrollanterne, der forsøgte at præsentere sig selv, men manden reagerede ikke på det og kørte i stedet væk.
Optrinnet fik Fødevarestyrelsen til igen at ringe til ejeren, der ikke svarede. Det blev derfor besluttet, at der skulle nedlægges forbud mod at sælge og markedsføre fødevarer fra Blakgården, og den besked blev sendt til ejeren på sms.
- Vi kan ikke have en fødevarevirksomhed, som ikke accepterer, at man skal underlægge sig kontrol. Hele systemet bygger på, at vi kommer ud og ser, at der er styr på tingene, siger Michael Rosenmark fra Fødevarestyrelsens rejsehold.
Ved du noget?
Er du kunde eller medlem hos Blakgården/Kundebonde eller ved noget om stedet, så kontakt journalisten på laly@tv2oj.dk eller ved at tippe os via knappen nedenfor.
Tip osIfølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport, der er offentliggjort her, ringede ejeren omkring en halv time senere og nægtede at være den mand, der blev set haste afsted i bil.
"Jeg ved ikke, hvad I taler om. Jeg har ikke mødt jer," har ejeren ifølge Fødevarestyrelsen svaret.
Det er Fødevarestyrelsens udsendte medarbejder ikke enig i.
- På gårdspladsen holdt der en trailer med et stort billede af ejeren, så de var ikke i tvivl om, at det var ham, de havde set, fortæller Michael Rosenmark.
Ejeren meddelte også, at han har politianmeldt Fødevarestyrelsen for at have hængt klistermærker med forbuddet op.
Det har ikke været muligt for TV2 Østjylland at bekræfte, at en anmeldelse rent faktisk er indgivet til Midt- og Vestjyllands Politi.
Fordi Blakgården ifølge Fødevarestyrelsen ikke vil medvirke til kontrollen, blev den tildelt en bøde på 2500 kroner.
Flere kontroller på vej
Efter bøden, forbuddet og den sure smiley lykkedes det dog at komme i kontakt med ejeren og aftale et kontrolbesøg dagen efter.
Fordi ejeren, Janus Z. Sølvsten, selv havde meddelt, at han havde kontaktet politiet, var betjente med, da Fødevarestyrelsens rejsehold torsdag 15. august igen var på adressen.
Det viste sig dog hurtigt, at betjentenes tilstedeværelse ikke var nødvendig, og de drog kort efter videre, fortæller Michael Rosenmark.
Ejeren var ikke selv til stede, og det var derfor bestyrelsesformanden og en forpagter fra Blakgården, der lukkede Fødevarestyrelsens folk ind. Ejeren er angiveligt utryg ved at få kontrol og var derfor blevet væk.
Det blev konstateret allerede ved indgangen, at klistermærkerne, der gjorde opmærksom på forbuddet mod at sælge fødevarer, var blevet revet ned. Det kostede endnu en bøde.
På trods af at Blakgården har markedsført sine varer som økologiske, har gården faktisk ikke haft tilladelse til det i mere end et år. Landbrugsstyrelsen bekræfter over TV2 Østjylland, at Blakgården under navnet 'Kundebonde' mistede sin økologicertificering 3. april 2023.
Styrelsen kan dog ikke komme ind på de nærmere omstændigheder for ophøret.
Fødevarestyrelsen kunne blandt andet konstatere, at en køletrailer, hvor Kundebonde-medlemmer kan hente varer fra, reklamerede med "økologiske grøntsager og æg". Noget, som Landbrugsstyrelsen ifølge Fødevarestyrelsen allerede havde fortalt virksomheden, at den ikke måtte.
Fordi Blakgården angiveligt har markedsført sine fødevarer som økologiske uden den nødvendige certificering, fik virksomheden endnu en bøde - altså bøde nummer tre.
Til gengæld blev forbuddet mod at sælge og markedsføre fødevarer ophævet, da det alene byggede på, at virksomheden ikke ville medvirke til kontrol.
Der venter nu Blakgården to opfølgende og gebyrbelagte kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen inden for det kommende halvår. Ifølge Fødevarestyrelsens rapport fra andet kontrolbesøg vil virksomheden i fremtiden stille med mindst to personer, når der er kontrol.
TV Østjylland har flere gange mandag, tirsdag og onsdag forsøgt at komme i kontakt med Blakgårdens ejer, Janus Z. Sølvsten, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.