Borgere føler sig ikke hørt af kommunen

En gruppe borgere demonstrerede onsdag foran rådhuset i Skanderborg.

Både voksne, børn, hunde og en hest var mødt op til demonstration onsdag eftermiddag.

Budskabet var, at de ikke føler, de bliver hørt, når det gælder Skanderborg Kommunes planer om projekter med solceller og vindmøller.

- Det har jo en stor indflydelse for de berørte borgere. Det handler om livskvalitet, og måske bliver vores huse usælgelige, så der er rigtig mange ting, som kan påvirke os, siger Karen Trolle Schytter, som er medarrangør af demonstrationen.

Onsdag skulle politikerne i Økonomi- og Erhvervsudvalget tage stilling til, hvilke vedvarende energiprojekter man vil arbejde videre med og inddrage borgerne i.

Karen Trolle Schytter bor i Veng, og hun frygter at en energipark i Galten bliver til virkelighed.

Det er for sent

Men for Karen Trolle Schytter er det for sent at inddrage borgerne.

- Vi bliver først inviteret ind til at få indflydelse på implementeringen, når beslutningen er truffet. Det kalder jeg ikke tidlig dialog, siger Karen Trolle Schytter.

- Når borgere ikke føler, de bliver hørt, så tager vi det ind
Frands Fischer (S), Borgmester, Skanderborg Kommune

Men borgmester i Skanderborg Kommune Frands Fischer (S) forsikrer, at borgerne nok skal blive hørt.

- Vi kommer til at pege på nogle projekter i dag, som vi gerne vil arbejde videre med, og det er ikke ensbetydende med, at de skal blive til noget, det kan godt være, at den borgerinddragelse, der kommer, resulterer i, at der skal trykkes på nej-knappen, siger Frands Fischer.

100 procent grøn el

Kommunen har modtaget 15 ansøgninger om vedvarende energiprojekter forskellige steder i Skanderborg Kommune, og det er nogle af dem, politikerne skal vælge at arbejde videre med sammen med lokalsamfundene, projektudvikleren og administrationen.

Men selv om der bliver sat gang i borgerinddragelse, så gør det ikke Karen Trolle Schytter mere tryg.

- Man kan risikere, at vi som almindelige mennesker, som ikke er specialister, kommer til at sidde til bords med nogle store professionelle spillere, som har rig adgang til advokater og alt muligt andet. Forvaltningen har jo et ønske om at opfylde politikernes målsætning om 100 procent selvforsyning med grøn strøm i 2030, så jeg synes, der er en asymmetri i det set-up.

Politikerne i Skanderborg Kommune vil producere grøn el svarende til 100 procent af forbruget i 2030. For at nå målet skal der findes plads til 43 vindmøller eller cirka 500 hektar solceller.

Borgmester vil gerne tage ansvar

Ifølge borgmesteren, har man prøvet at lave en proces, hvor borgerne bliver inddraget langt tidligere, end de plejer at gøre. Men derfor giver demonstrationen stadig stof til eftertanke.

- Når borgere ikke føler, de bliver hørt, så tager vi det ind, og vi vil også gerne tage et ansvar for, at vi måske ikke har været gode nok til at forklare processen omkring det her, siger Frands Fischer.

Karen Trolle Schytter ser gerne, at politikerne træder et skridt tilbage, og genovervejer processen og planen.

At politikerne lytter til jer, er jo ikke det samme, som at I får jeres vilje. Er I indstillet på det?

- Selvfølgelig er det ikke det samme, men jeg synes, at vi indtil nu har manglet, at politikerne kan se perspektiverne hos de borgere, der bor i de områder, som er udpeget, siger Karen Trolle Schytter.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her