Eksperter er ikke i tvivl: - Det er rædselsfuldt
Eksperter har svært ved at forstå, at børn og unge har været anbragt i et botilbud, som har haft så store udfordringer som Florahuset.
Det er alvorlige svigt, anbragte børn og unge i botilbuddet Florahuset har været udsat for.
Det vurderer to eksperter, som via Socialtilsynets dokumenter har fået indblik i sagen.
Christine Hemme er lektor ved Via University College og ekspert i anbragte børn og unge. Ifølge hende er forholdene i Florahuset, der ligger ved Skanderborg, langt under acceptable standarder.
- Jeg mener ikke, vi kan være bekendt at anbringe børn og unge et sted, hvor tingene er kørt så skævt, som de er her. På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det værste, vil jeg sige, vi er ret tæt på 10, konstaterer hun.
TV2 Østjylland har flere gange været i kontakt med direktør i Florahuset, Rania Radi, der ikke ønsker at stille op til interview eller kommentere den kritik, hun og Florahuset bliver mødt med.
Kontrol og ære
Florahuset tager sig af omsorgssvigtede børn og unge, hvoraf en del af dem har det til fælles, at de kommer fra familier af anden etnisk herkomst end dansk.
Familier, hvor de unge kunne have været udsat for negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter. Det gør sagen voldsom og bemærkelsesværdig, vurderer Anita Johnson.
Hun er ekspert i negativ social kontrol og direktør i organisationen RED Center mod æresrelaterede konflikter.
- De truer unge, som har været truet gennem et helt liv. Vi har anbragt nogle unge i en institution, fordi vi mener, institutionen kan hjælpe dem, og så skal de unge jo ikke udsættes for præcis det samme, som de kom fra. De er svigtet hjemmefra, og så bliver de svigtet af såkaldte fagpersoner. Det er rædselsfuldt, siger hun.
Negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter
Negativ eller ekstrem social kontrol i forhold til æresrelaterede konflikter drejer sig om handlinger, styring, kontrol eller sanktioner, der i væsentlig grad hæmmer eller begrænser den enkeltes livsudfoldelse, adfærd, valg og rettigheder af hensyn til familiens ære.
Den negative sociale kontrol kan komme til udtryk som:
Overvågning, tjek af mobiltelefon, mail osv.
Krav om bestemt påklædning.
Forbud mod at have fritidsaktiviteter eller et ’almindeligt’ socialt liv, herunder forbud mod at ses med venner af det modsatte køn.
Opfordring til at holde øje med søskende i det offentlige rum.
Trusler, verbal chikane samt psykisk og fysisk vold.
Følelsesmæssigt pres, skyld og skam.
Isolation og eksklusion fra familien eller trusler herom.
Æresrelaterede konflikter forstås i denne sammenhæng som konflikter, der opstår inden for nære, familiære relationer, hvor konflikten skyldes en opfattelse af, at familiens ære er blevet krænket.
Kilde: RED Center mod æresrelaterede konflikter & regeringens handlingsplan
Kritik fra unge og tidligere ansatte
TV2 Østjylland har interviewet ni tidligere ansatte i Florahuset.
De tegner et billede af en institution, hvor anbragte børn og unge er blevet mødt med svigt, trusler og kaos i stedet for omsorg og tryghed.
- Jeg har dårlig samvittighed over, at jeg har forladt børnene, fordi jeg vidste, hvordan det stod til ude i Florahuset, konstaterer Catharina Perto Jacobsen, der arbejdede i Florahuset i cirka to år fra december 2019.
TV2 Østjylland har også interviewet to tidligere anbragte unge. Én af dem er "Yasmin", som står frem og fortæller om sine oplevelser på en sommerhustur arrangeret af Florahuset, hvor en mandlig ansat endte med at blive dømt for anden seksuel omgang end samleje med "Yasmin" og en anden anbragt kvinde i tilbuddet.
- Lukker for deres virksomhed
De tidligere ansatte og anbragte personer står ikke alene med deres bekymringer.
For ifølge dokumenter fra Socialtilsynet, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i, bliver myndigheden i løbet af sommeren 2024 opmærksom på en række kritisable forhold, som betyder, at Florahuset bliver sat under skærpet tilsyn.
16. oktober 2024 meddeles Florahuset, at Socialtilsynet helt vil fratage dem godkendelsen til at drive institution.
- Det er den hårdeste sanktion, vi kan give et botilbud. Vi lukker for deres virksomhed, og så kan de ikke fortsætte med at have børn. Vi går simpelthen ind og lukker for stedets drift, siger Ulla Bitsch Andersen, der er tilsynschef i Socialtilsyn Midt.
Det vurderer Socialtilsynet
Den 16. juni 2024 sætter Socialtilsyn Midt Florahuset under skærpet tilsyn.
Tilsynet vurderer blandt andet, at:
Flere unge ikke trives eller føler sig respekteret. Og at den store udskiftning i personalet gør, at det er svært for de unge at knytte sig til dem.
Der er alvorlige kvalitetsmangler i ledelsen, og at ledelsen ikke driver botilbuddet forsvarligt.
Flere unge har fortalt tilsynet, at de er blevet opfordret til at tale pænt om tilbuddet, da det ellers kunne få konsekvenser for deres anbringelse.
En ung fortæller, at medarbejdere anvender trusler som metode. En anden beretter om åndenød og hjertebanken, når vedkommende er i nærheden af Florahuset.
Personalegennemstrømningen i tilbuddet er næsten 77 procent.
Direktøren har givet ukorrekte oplysninger til tilsynet om de medarbejdere, der er ansat. Og at direktøren ikke har overblik over tilbuddets personalegennemstrømning.
Flere unge oplyser, at der bliver gjort forskel på køn.
Den 16. oktober 2024 meddeler Socialtilsynet, at tilsynet inddrager godkendelsen til at drive botilbud. Tilsynet konkluderer, at forholdene er af så mangelfuld og bekymrende karakter, at Florahuset ikke lever op til loven.
I tilsynets afgørelse står der blandt andet, at unge giver udtryk for, at medarbejdere ikke lytter, truer og ikke overholder aftaler. At stedet bør lukkes, og at andre børn ikke bør opleve det samme.
Kilde: Socialtilsyn Midt
Ingen kommentar
I forbindelse med, at TV2 Østjylland i begyndelsen af oktober første gang anmodede om et interview, meddelte direktør Rania Radi skriftligt, at bestyrelsen i Florahuset har besluttet at lukke stedet.
Det skete altså kort tid før, at Socialtilsynet sendte Florahuset et varsel om, at stedets godkendelse skulle inddrages.
TV2 Østjylland har siden været i kontakt med Rania Radi, der fastholder, at hun ikke ønsker at kommentere sagen.
Hun har i stedet skrevet følgende til TV2 Østjylland via mail 31. oktober 2024:
- Jeg har ingen kommentarer til TV2 Østjyllands dækning af Florahuset, men jeg kan oplyse, at Florahuset lukker den 30. november 2024, hvor de unge, der har været tilknyttet Florahuset, alle er videre, og medarbejderne er opsagt.
Svigtet på bostedet
Se hele dokumentaren 'Svigtet på bostedet' her eller på TV 2 PLAY.
Du kan også lytte til podcasten af samme navn på din foretrukne podcastplatform.
TV2 Østjyllands dækning af udfordringerne i Florahuset er tilvejebragt med dokumentation i form af blandt andet dombøger, videomateriale fra sommerhusturen, dokumenter fra Socialtilsyn Midt og oplysninger fra DMI's vejrarkiv.
TV2 Østjylland har derudover interviewet ni tidligere medarbejdere og to tidligere anbragte i Florahuset, der fortæller om deres oplevelser i botilbuddet. To eksperter har hjulpet med at vurdere sagen.
Direktøren i Florahuset, Rania Radi, er blevet forelagt alle kritikpunkter og ad flere omgange tilbudt interviews. Hun har ikke ønsket at medvirke.
Hun har i stedet skrevet følgende til TV2 Østjylland via mail 31. oktober 2024:
- Jeg har ingen kommentarer til TV2 Østjyllands dækning af Florahuset, men jeg kan oplyse, at Florahuset lukker den 30. november 2024, hvor de unge, der har været tilknyttet Florahuset, alle er videre, og medarbejderne er opsagt.