Flere skal holde varmen med vand fra undergrunden
Varmt vand fra undergrunden skal opvarme flere østjyske hjem.
I Aarhus Kommune har man taget de første skridt mod geotermi, og nu kan borgere i Skanderborg Kommune måske også se frem til, at geotermi i fremtiden skal erstatte en stor del af biomasseforbruget til fjernvarme.
Mandag ved middagstid har fjernvarmeselskabet i Skanderborg-Hørning og geotermi-virksomheden Innargi A/S underskrevet en rammeaftale om at undersøge muligheden for og udvikling af geotermi til fjernvarme.
Målet er at gøre fjernvarmen mere grøn og sikre stabile priser.
- Initiativet passer godt ind i byrådets målsætning om at udfase biomasse som brændsel og i stedet gå over til 100 procent vedvarende og bæredygtige energikilder i varmeforsyningen, siger Frands Fischer (S), borgmester i Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.
Han fortsætter:
- Geotermi er uafhængig af årstider, og er på den måde en både stabil og klimavenlig kilde til varme – også om vinteren. Derfor bakker vi selvfølgelig op og krydser fingre for at undersøgelserne kommer ud med positivt resultat.
Fjernvarmeselskabet Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a har underskrevet en aftale med geotermi-virksomheden Innargi A/S om at undersøge mulighederne for at udvikle geotermi til fjernvarme.
Geotermi er varmeenergi, der stammer fra Jordens indre. To til tre kilometer nede i undergrunden er der mange steder 60 til 80 grader varmt vand.
I et geotermisk anlæg pumpes det varme vand op til overfladen og overføres til vandet i fjernvarmenettet i et lukket kredsløb.
Når vandet har medvirket til at varme radiatorerne op, pumpes det ned i undergrunden igen.
Om geotermi
Geotermi er den varmeenergi, der stammer fra jordens indre. En til tre km nede i Danmarks undergrund er der mange steder 30-80 grader varmt geotermisk vand, som via dybe boringer kan pumpes op til overfladen, hvorefter varmen overføres til vandet i fjernvarmenettet i et lukket kredsløb. Herefter pumpes det geotermiske vand ned i undergrunden igen. Afhængig af temperaturen fra undergrunden kan det være nødvendigt med en stor varmepumpe til at hæve temperaturen til det niveau, der er brug for i fjernvarmenettet.
Kilde: Innargi
Aarhus baner vejen
Det er netop Innargi A/S, der er ved at stable geotermi på benene i Aarhus, som skal undersøge mulighederne i Skanderborg.- Normalt skal man op i størrelse for at geotermi bliver konkurrencedygtigt. Jo flere brønde, der skal bores og anlæg, der skal bygges, jo lavere bliver varmeprisen. Projekterne i de store byområder gør det imidlertid muligt for fjernvarmeselskaber i mindre byer i nærheden at koble sig på og nyttiggøre en lokal ressource i form af geotermien. Derfor tror jeg, at mange flere fjernvarmeselskaber – og dermed varmeforbrugere – kan få glæde af den geotermisk energi i de kommende år, siger Samir Abboud, administrerende direktør i Innargi A/S.
Hvis alt går vel, er det forventningen, at anlægget skal placeres på Danmarksvej i Skanderborg.
- Vi bruger kun lokal produceret, certificeret biomasse i dag. Og det skal vi også gøre i fremtiden, men vi skal brænde mindre af, og vi skal være mindre afhængige af prisen på biomasse. Derfor ønsker vi, at geotermi skal være en vigtig kilde til vores fjernvarme. Geotermi er en klimavenlig, lokal og meget prisstabil varmekilde, der kan levere varme døgnet rundt, alle årets 365 dage, siger Erling Weber Jensen, der er bestyrelsesformand for Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a.